ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:58/224)

CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 288

serem w postaci tego smakołyku  i najczęściej na śniadanie (zamiast kanapek !!!) - w wersji na lenia bez żurawiny i orzechów, z garścią słonecznika :D No dobra, ale nie o moich przywarach miałam tu rozprawiać, tylko o buraczanym cieście. Zapomniałam dodać, że ciasto nie zawiera jajek. A mimo to ma idealną strukturę i smak. Także wyciągajcie ze spiżarni buraki albo zasuwajcie

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb ze słonecznikiem na poolish 213

sunflower seeds on poolish Składniki. Zaczyn poolish. 150 g wody 150 g mąki typ 650 3 g drożdży Ciasto właściwe. 60 dag mąki pszennej 650 2 łyżeczki soli 5 g drożdży 250 g wody 1 łyżeczka miodu 3 łyżki pestek słonecznika Wykonanie. Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 8 h. Do miski robota przesiać mąkę, sól i dodać pestki(...)słonecznika. Drożdże i miód rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać poolish. Wyrobić w robocie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło około 1,5-2 h. Wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do foremki natłuszczonej oliwą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, około 1 h. Piekarnik nagrzać do 250 stopni wraz z miseczką z wodą. Wierzch

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekane naleśniczki 490

pół szklanki nasion słonecznika sól i pieprz Dodatkowo: ok 10 dkg sera gouda 1 łyżka posiekanego szczypiorku       *** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i podsmażamy ciągle mieszając przez chwilę. Następnie dodajemy świeży(...)smaku solą i pieprzem i odkładamy do wystudzenia *** *** Na każdego naleśnika nakładamy porcję szpinaku oraz pokrojony w kosteczkę ser feta *** *** Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posypujemy słonecznikiem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Z wierzchu ruloniki posypujemy startym żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Przed podaniem

Blog z Apetytem
CHLEB ŻYTNIO- ORKISZOWY NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ TRÓJFAZOWĄ 196

mąkę oraz wodę i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 3-4h w temperaturze pokojowej. III ETAP- CIASTO WŁAŚCIWE: - przefermentowany zaczyn z etapu II - 550g mąki orkiszowej typ750 - 600g ciepłej wody (u mnie 40*C) - 80g słonecznika - 20g siemię lniane - 22g soli (daję himalajską) Do zaczynu z etapu II dodajemy mąkę, sól, ziarna oraz wodę i mieszamy(...)Ubijamy dokładnie miejsce przy miejscu, łyżką maczaną w wodzie. wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik, siemię lniane i sezam) i skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie- gwarancja nie odpadania ziaren po upieczeniu. Formy przykrywamy i odstawiamy na ok.1,5-3h, aż ciasto wypełni formy. Moje chleby wyrastały 1 godzinę 40 minut... Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Śniadaniowe pieczywo z serkiem mascarpone na zaczynie poolish 104

zaczynie drożdżowym, który dodatkowo nadaje mu smaku i zapachu. Serek przedłuża świeżość pieczywa, ale tak naprawdę znika bardzo szybko.  Można z ciasta uformować mniejsze bułki, ja jednak upiekłam 3 dość duże chleby, sugerując się pięknymi słonecznikami, które stały dumnie w wazonie na podłodze w pokoju. Bułki pachną serkiem, mają  słoneczny kolor i chrupiącą skórkę.     Śniadaniowe pieczywo(...)Składniki na zaczyn: 1/3 łyżeczki drożdży instant 200g mąki pszennej 200g wody   Wymieszaj składniki i pozostaw przykryte na minimum 12 godzin lub w lodówce nawet do 16 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 1200g mąki pszennej, 450g serka mascarpone, 500g wody, 7 g + ½ płaskiej łyżeczki drożdży instant, 28g soli.   Do zaczynu dodaj serek i wymieszaj aż się składniki połączą

Leśny Zakątek
sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem 1705

wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową. składniki na bezę z orzechami: 2 białka z ciasta 4 białka z masy serowej 5 łyżek cukru ok. 80 g orzechów zmielonych ok. 120 g orzechów posiekanych 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej 1 łyżka mąki orkiszowej(...)masła, w temperaturze pokojowej wykonanie: Masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy ma całkowicie zimnej bezie orzechowej. składniki na prażony słonecznik: 200 g słonecznika 2 łyżki cukru 2 łyżki masła wykonanie: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy słonecznik, mieszamy i prażymy na słoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowy

Domowy Smak Jedzenia
Chleb na zakwasie z ziarnami 184

zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej 720 75 g maki pszennej razowej 600 g letniej wody 1.5 łyżki soli 120 g zarien uprażonego słonecznika lub innych ziaren Wykonanie: Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przefermentowania na ok. 12  godzin

Kulinarne przygody Gatity
Udka w miodzie 85

Coś nowego na niedzielny rodzinny obiad bez pośpiechu? Smok poleca przepyszne udka w miodzie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02

Bardzo Gruby Smok
Sałatka brokułowa z fetą i prażonym słonecznikiem 466

Sałatka z brokułem, fetą i prażonym słonecznikiem to dobry pomysł na drugie śniadanie i nie tylko. Jest łatwa, szybka w zrobieniu i pyszna! Składniki brokuły mrożone

Wasze Przepisy
Sałatka z brokułem i bekonem 90

Sycąca i smaczna sałatka z brokułem, słonecznikiem, cebulką i bekonem z sosem majonezowym. Składniki 1 duży lub dwa małe brokuły 1 szklanka uprażonego na patelni słoneczniku

Wasze Przepisy
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI 153

Sałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonego łososia oraz brokuła i jego kiełek, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie jogurtu greckiego. Pyszna i pożywna sałatka

Kuchnia MagdaLeny
Chlebek ryżowy. 194

Przygotowanie : Drożdże łączymy z cukrem,  mąką i wodą, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu W młynku mielimy nasiona chia, lnu i słonecznika Do przesianej mąki dodajemy zmielone nasiona,sól, dodajemy oliwę, rozczyn i dokładnie wyrabiamy Przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia  Piekarnik nagrzewamy do 200*C, na dolnej półce umieszczamy naczynie

Proste Potrawy
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 156

pół, 2 łyżki nierafinowanego oleju, 15-18g soli. Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta moczymy 50g płatków owsianych górskich, 1 łyżka nasion chia, 1 łyżka nasion lnu, 150g wody z mlekiem pół na pół. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto

Leśny Zakątek
CHLEB RAZOWY PSZENNO- ŻYTNI NA DROŻDŻACH 90

Domowe pieczywo jest najlepsze i według mnie nie równa się tym w sklepowych półkach. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na domowy chleb razowy pszenno- żytni na drożdżach . Ciasto rośnie bardzo szybko, a chleb jest pyszny. W całym domu cudownie pachnie, chleb smakuje wyśmienicie i długo zachowuje swoją świeżość. Pełny ziaren, z chrupiącą skórkę na zewnątrz. No coś pysznego(...)chlebowej, ponownie wymieszać. Kubek zakryć, odstawić na około 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Do miski wsypać obie mąki, siemię lniane, ziarna słonecznika, płatki owsiane, sól, wlać wodę i wyrośnięty zaczyn. Robotem z hakiem do wyrabiania ciasta dobrze je wyrobić. Ciasto będzie klejące, ale takie ma być. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 35-40 minut. Formę keksówkę wyłożyć papierem

Zrób to smacznie
Chleb z gara 97

cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: pestki słonecznika lub dyni Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam mlekiem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Kiedy drożdże wyrosną, umieszczam wszystkie składniki (oprócz pestek słonecznika) w misce (może być miska miksera) i mieszam dokładnie, wyrabiam chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia

Słodki sentyment