ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:52/224)

Daktylowa tarta z kremem o smaku mango i kokosa 147

skakała by móc dostać kawałeczek😁 Zapewniam, że nie pożałujecie wykonania tego deseru, smak wynagrodzi Wam czas włożony w przygotowanie. Składniki na tartę 24 cm: ciasto: -250 g daktyli -60 g wiórków kokosowych -40 g nasion słonecznika (można pominąć) -80 g płatków jaglanych lub owsianych -1 łyżka oleju krem: -250 g twarogu chudego -50 g wiórków kokosowych -200 g śmietanki(...)push({}); Przygotowanie: 1. Daktyle jeśli suszone, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godz. a następnie odcedzić. Jak świeże to wrzucamy od razu do melaksera i dodajemy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy do połączenia składników. Powstałą masą wylepiamy spód i wstawiamy do lodówki na 1 godz. w celu utwardzenia. 2. Mango obieramy, kroimy na np. kawałki w celu pozbycia się pestki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bułeczki domowe - grahamki 160

zastąpi domowych , chrupiących ,świeżych bułeczek, Warto więc od czasu do czasu zafundować swojej rodzinie taka przyjemność. Dzisiaj propozycja bułek grahamek posypanych ziarnami słoneczniki i siemienia lnianego. Przepis naprawdę prosty, warto spróbować. SKŁADNIKI: 30 dag. mąki graham 25 dag. mąki pszennej  50 g. drożdży świeże lub mała paczka instant - suszone ok. 300 ml. mleka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)czuć to ciasto. Kiedy odstaje już od ręki wlewamy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Z ciasta wyrabiamy ręką małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem , posypujemy słonecznikiem, lub dowolnym ziarnem. Bułki zostawimy na blaszce, aż chwilę podrosną. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 min SMACZNEGO Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
Kluski leniwe bez jajek 275

słonecznika 1. W misce łączymy ser biały z mąkami i cukrem waniliowym dodajemy mleko 2. W międzyczasie gotujemy wodę 3. Ciasto zagniatamy bardzo dokładnie aż ładnie się połączy i gotujemy 4. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam ziarna słonecznika, na koniec posypałam delikatnie cukrem cynamonowym. Najlepiej smakują na ciepło

NaKońcuJęzyka
Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami 131

wody 70 g mąki żytniej razowej grubej 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Składniki na ciasto właściwe 220 g mąki pszennej zwykłej 8 g soli 150 g wody 8 połówek połówek suszonych pomidorów 30 g nasion słonecznika Instructions Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na zaczyn, najlepiej drewnianą łyżką, 5 minut do połączenia się składników, a następnie(...)ciepłym miejscu na całą noc. Rano lub około południa ( to zależy o której chcecie upiec chleb ) wymieszać pozostałe składniki na ciasto właściwe, całość wyrabiać przez 10 minut. Wysmarować olejem formę ( 32 x 14 cm ) wysypać otrębami, przelać przygotowane ciasto. Przykryć i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 st C. Przed wstawieniem chleba do piekarnika

SprawdzonaKuchnia.pl
CHLEB NA JOGURCIE Z ZIARNAMI 187

więcej soli :) SKŁADNIKI: ZACZYN: 2 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej typ 650 2 łyżeczki soli 5 dag otrąb pszennych zmieszanych z płatkami owsianymi 5 dag ziaren słonecznika zmieszane z ziarnami lnu 5 dag masła 400 g jogurtu greckiego POMADA: 1/3 szklanki wody 1-2 łyżki mąki

Pani na deser
Ciasteczka z prażonym słonecznikiem. 190

ziaren słonecznika w słodkiej, miodowej otoczce. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczy zyskują wyjątkowego, odświeżającego aromatu. Myślę, że Mikołaj będzie równie zachwycony jak my ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka z prażonym słonecznikiem: na około 32 sztuki CIASTECZKA (takie jak Linzer ): 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 100 g cukru pudru szczypta soli 1 żółtko 1/2 łyżeczki pasty(...)zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy kółka. PRAŻONY SŁONECZNIK: 100 g ziaren słonecznika 50 g masła 100 g miodu 3-4 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (wykonanej

Rozpustne gotowanie
Wegańskie kotleciki z czerwonej soczewicy #18 226

się nie przypalił. 3. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W międzyczasie słonecznik podprażamy na suchej patelni. 4. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na sicie i wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki. Soli około 1 łyżeczki. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli nasze ciasto na kotlety okaże się zbyt luźne, warto dosypać bułki tartej.  5. Kotleciki udaje się

Kawa z mlekiem
Chleb pszenno- razowy z automatu 163

szklanka mąki pszennej razowej typ 2000 łyżka oliwy, szczypta soli, łyżka miodu niepełna szklanka ciepłej wody odrobina drożdży po łyżce czarnuszki, słonecznika i siemienia lnianego Przygotowanie : Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką, ciasto jest raczej rzadkie, takie, że nie wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie z makiem 206

szkl wody ciepłej - 5 g suchy drożdży - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżki soli - 4 łyżki siemienia lnianego - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren z dyni - zaczyn Składniki mieszamy energicznie w dużej misce, wyrabiamy ciasto co najmniej 15 minut. Przekładamy do metalowe miski wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy na blachę, smarujemy

SMYKWKUCHNI
Krakersy z tahiny z ziarnami 84

słonych krakersów*. Składniki 60 g mąki żytniej 30 g tahiny ( 2 duże łyżki) 50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1/2 łyżeczki soli 50 ml zimnej wody Wykonanie Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy , a potem lekko wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy nożem lub radełkiem

Tajemnice Smaku
Herbatniki marcepanowe 176

już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać... SKŁADNIKI 0,5 kg mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka śmietany 18% 200 g masy marcepanowej

Czary - gary w kuchni
Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie 146

mąki, suche drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i miód. Mieszamy hakiem miksera lub dużą łyżką do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane, siemię i słonecznik. Wyrabiamy chwilę ręką lub hakiem, aż nasiona rozprowadzą się po cieście (ciasto powinno być lekko lepiące – nie musimy go całkowicie wyrabiać, ważne aby składniki były połączone). Zostawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Długą(...)wykładamy papierem do pieczenia (30 cm; ja użyłam dodatkowo poszerzanej, ale zwykła też jest ok). Ciasto uderzamy, aby się odgazowało i przekładamy do formy. Zwilżamy dłoń i mokrą wyrównujemy ciasto chlebowe w foremce. Zostawiamy na kolejne 40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 210ºC (lub 200ºC z termoobiegiem). Do środka wstawiamy osobną dowolną foremkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem

Poezja smaku
Chleb z naczynia żaroodpornego 254

łuskanego słonecznika, 4-5 łyżek sezamu. Przygotowanie: Odlewamy 1/2 szklanki letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Do mąki dodajemy sól, słonecznik i sezam. Wlewamy rozpuszczone drożdże, pozostałą część letniej wody i olej. Ciasto zagniatamy ręcznie, można trochę podsypać mąką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozgrzewamy naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe) w piekarniku

Aga w kuchni
Orkiszowy chleb z żurawiną na drożdżach 158

minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Można posypać wierzch słonecznikiem. Następnie należy umieścić formę w piekarniku nagrzanym do 230 stopni i piec przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę w piekarniku

Mango Papaja
Ciasteczka orzechowe 238

razy. "Oczekujące " do pieczenia ciasteczka radzę wsatwić w zimne miejsce.  Ciasteczka orzechowe 1 płat ciasta francuskiego XXL 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych lub posiekanych orzechów 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika perełki cukrowe(...)dekoracji  (opcjonalnie) Utrzyj miękkie masło z cukrem.  Ucierając dalej dodawaj po jednym jajku . Dodaj orzechy, siemie lniane i słonecznik - wymieszaj. Gdyby masa była bardzo rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej lub skruszonych biszkoptów. Rozłóż płat ciasta francuskiego, rozłóż masę orzechową równą warstwą, zwiń w rulon wzdłóż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój rulon na plasterki  grubości około

Gotuj Sam!