ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:46/224)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 222

żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej wody 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 50 g kminku lub czarnuszki 100 g ziarna słonecznika 2 foremki: 23 x 11 x 7 cm (silikonowa) i 32 x 14 x 7 cm (zwykła metalowa) otręby żytnie do wysypania metalowej formy tłuszcz do wysmarowania metalowej formy Wykonanie(...)się w misce) Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać kminek lub czarnuszkę, a do drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba. Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno być z widocznymi pęcherzykami powietrza, przy nakładaniu łatwo się odrywać od łyżki

Kuchcik gotuje
Chleb orkiszowy Sławka 69

wykonanie od początku do końca Sławka. Chleb jest przepyszny ale Sławek robi go rzadko, bo zazwyczaj siadamy i od razu wszystko znika. Dodatek ortąb orkiszowych, siemienia lnianego i nasion słonecznika dodaje mu tylko uroku. Normalnie Sławek nie potrafi gotować i trzyma się z dala od kuchni . Jakież więc było moje zdziwienie, gdy 3 lata temu powitał mnie rano świeżo upieczonym(...)uzyskania jednolitej konsystencji, nastepnie odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aby urosło. ? Do miski z resztą mąki dodać pozostałe składniki: otręby, siemię lniane, słonecznik i wlać 3 szklanki wody. Wymieszać. ? Dodać ciasto odstawione w ciepłe miejsce i całość mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. ? Gotowe ciasto wylać na posmarowaną masłem blachę (ilość odpowiednia na 3 keksówki). ? Przed wstawieniem

To co kocham
Domowy chleb na zakwasie. 246

przepis. Ja piekę czasem dwa chleby, jeden zamrażam, wyjmuję z zamrażarki po kilku dniach i cieszę się świeżym, mięciutkim chlebkiem.   R ada : Do ciasta możemy dodać pod koniec wyrabiania trochę ziaren słonecznika, dyni lub innych. Ja ostatnio dodałem łyżkę nasion czarnuszki.  Tak wygląda po przekrojeniu

Przepisy i porady kulinarne
Owsiane muffiny z malinami i kremem z ricotty 194

miód - opcjonalnie wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Mieszamy 60 g ricotty z jajkami i mlekiem. Dodajemy obie maki, proszek do pieczenia, ksylitol oraz słonecznik. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Napełniamy ciastem foremki do muffinek. Ja użyłam sylikonowych, nie trzeba ich smarować tłuszczem. Jeśli masz inne foremki koniecznie nasmaruj je masłem. Do każdej foremki włóż po 3 maliny

Przysmaki Karolki
Chleb orkiszowy Sławka 114

nastepnie odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aby urosło. • Do miski z resztą mąki dodać pozostałe składniki: otręby, siemię lniane, słonecznik i wlać 3 szklanki wody. Wymieszać. • Dodać ciasto odstawione w ciepłe miejsce i całość mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. • Gotowe ciasto wylać na posmarowaną masłem blachę (ilość odpowiednia

To co kocham
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 217

COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały   Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli chcecie zaspokoić niewielki głód i dostarczyć

Powiedz dietom nie
Chleb orkiszowy na drożdżach. 212

użyć (tak na prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej i sól, jeśli jej używacie. Zagniatamy ciasto, będzie się kleiło i nie będzie elastyczne :) Wkładamy masę do foremki keksowej o długości 30 cm i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, do podwojenia

MamaOskarka
Chleb pszenny z sezamem 172

samy duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm. W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego. Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem. Źródło przepisu:   Rogalik blog

Gospodyni Miejska
OTRĘBOWY CHLEBEK Z ZIARNAMI 180

miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i dodać około 5 łyżek wody. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, siemieniem lnianym, słonecznikiem. Dodać wyrośnięty rozczyn, oliwę, wodę i wyrobić. Ciasto nie będzie zbyt gęste. Miskę  odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę keksówkę wysmarować oliwą. Moja jest dość szeroka więc chlebek

Walijskie Pichcenie
Orzechowo-jęczmienne ciasteczka z nutą cytryny 190

osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do takiej mieszaniny dodajemy płatki jęczmienne, po czym chwilę mieszamy. Dosypujemy orzechy, siemię, słonecznik i płatki migdałowe i ponownie mieszamy, aż ciasto się sklei. Nie powinno być lepkie, ale też nie powinno się rozlatywać. Gdyby po dokładnym mieszaniu składniki wciąż nie chciały się połączyć, dodajemy troszkę wody

Weganizm infantylny
Chleb żytni razowy z ziarnami 101

mąki żytniej razowej. Chlebek przygotowałam z dodatkiem łamanego żyta, ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Uwielbiam go, jest wilgotny z delikatną skórką i mnóstwem zdrowych ziarenek, które nadają mu wyjątkowego smaku. Fantastycznie smakuje z dżemem, serami czy pastami rybnymi. Domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne, a przygotowanie ciasta nie sprawi Wam żadnego kłopotu! Pracę trzeba podzielić na dwa etapy, wieczorem trzeba(...)Time 1 hour Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 110 g zakwasu żytniego 250 ml ciepłej wody 100 g ziaren słonecznika 150 g łamanego żyta 25 g siemienia lnianego 15 g soli morskiej Składniki na ciasto właściwe 240 ml wody 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych 320 g mąki żytniej razowej 70 g mąki pszennej

SprawdzonaKuchnia.pl
Golzeme 111

zdrowsza forma tego przysmaku. Smakuje obłędnie.    Ciasto: mąka pszenna 500 g drożdże 30 g + szczypta cukru 2 żółtka olej 60 ml letnie mleko ok. 190 ml szczypta soli, majeranek Nadzienie: chuda krucha szynka 350 g ser żółty mierzwiony 100 g ew. sól, pieprz do smaku pestki słonecznika + 1 białko do smarowania    Wychodzi ok. 10 sporych placków(...)mniejszych. Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę , w środek kruszymy drożdże. Drożdże posypujemy cukrem i zalewamy 3-4 łyżkami letniego mleka. Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30-50 minut ). Nadzienie. W tym rozdrabniamy plasterki szynki z serem w malakserze. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Smaczne moje
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 179

piekarnika lekko klapnął. Całe szczęście stracił tylko na urodzie, bo w smaku jest rewelacyjny ! Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem Składniki: Na zaczyn: 4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego 80 g maki żytniej typ 2000 100 g wody Na ciasto właściwe: Gotowy zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki żytniej typ 720 50 g maki pszennej(...)płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli 1/2 szklanki ziaren słonecznika 300 g wody Wykonanie: Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8 godzin w  ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Wymieszać łyżką, jeśli byłoby za suche dodać troszkę wody. Keksówkę (25 x 11) nasmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Ciasto przełożyć do formy

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na sylwestra II 109

rukoli 22.  Gulasz z indyka z boczkiem   i suszonymi śliwkami 23.  Sałatka król   imprezy 24.  Szybkie ślimaczki z ciasta   francuskiego na wytrawnie 25.  Zakręcone ślimaczki   z ciasta francuskiego 26.  Strogonow   drobiowy 27.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28.  Wafle z masą mleczno   - kakaową 29.  Kruche ciasteczka(...)dżemem 30.  Zapiekanka z tortellini, kurczakiem   w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31.  Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32.  Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33.  świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34.  Tortille po meksykańsku zapiekane 35.  Rollsy z szynki i awokado 36.  Mini pizze

kruche babeczki