kawałkach w oleju (po 130 g każda - waga netto po odsączeniu); 4 łyżki śmietany; 1 czubata łyżka majonezu; 4 łyżki ziaren łuskanego słonecznika; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto (ja wsypuję wszystkie składnki na ciasto do misy od miksera i wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Z zagniecionego ciasta formułować(...)przypominają one typowego ciasta kebabowego. Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony. Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskamasła lub margaryny 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko Dodatkowo: 1 białko 10 dag ziaren słonecznika mąka graham pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka. 2. Każde ciasteczko smarujemy z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Słonecznik
Izabelawkuchnicukru 500 ml ciepłej wody 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 80 g otrąb owsianych 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego 1 łyżeczka soli Olej Płatki owsiane Wykonanie: Do naczynia ( możecie użyć urządzenia do wyrabiania ciasta ) dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 500 ml ciepłej wody ( około 37 o C ). Dalej mąkę pszenną i żytnią, otręby(...)pestki słonecznika, siemię lniane i łyżeczkę soli. Wyrabiamy. Przykrywamy miskę ręcznikiem i wstawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut aby ciasto wyrosło. Blaszkę ( ok.35 cm ) smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Ciasto przekładamy do blaszki i ponownie wstawiamy do ciepłego miejsca na 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 o C. Pieczemy chleb około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki
Smaki Ewynasion ( słonecznik, pestki dyni, sezam) i otręby sól 10 g 14 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru brązowego woda 340 ml Przygotowanie: Mąki przesiewamy do dużej miski i mieszamy z ziarnami, otrębami i solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i miód, wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką(...)gładkie. Masę przekładamy do dwóch foremek około 30 x 11 cm wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 220. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C pieczemy jeszcze 40 minut Wyjmujemy i studzimy
Podróż w kulinariaziar na słonecznika sezamu, orzechy arachidowe oraz cynamon, kardamon, goździki). Wyśmienity dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli i naleśników, itd. "MIGDAŁOWY PRZYLĄDEK" - kompozycja prażonego słonecznika, migdałów, sezamu, wiórków kokosowych, orzechów arachidowych. Idealny dodatek do ciast, lodów, naleśników, deserów, jogurtów, owsianek, budyniu, dekoracji słodkich potraw oraz jako pyszna i zdrowa przekąska. "ZIOŁOWO MI" - prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego dopełnione
Słodkie okruszkiLubicie pestki dyni i słonecznik łuskany, jeśli tak to chlebek jest akurat idealny dla was. Pyszny o chrupiącej skórce. Składniki do wykonania ciasta chlebowego: 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży szklanka pestek z dyni szklanka łuskanego słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)pokruszone drożdże. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól i wlewamy płynne składniki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznik( najpierw podprażyłam je na patelni). Na końcu wlewamy olej i miksujemy( końcówka hak) koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiam przykryte większą miską na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowuję i wkładam do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką. Zostawiam by ciasto
Różowa kuchniaNastępnie dodać pozostałe składniki, dobrze dłońmi wymieszać ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, na wierzch posypać ziarna słonecznika, odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec chleb około 40-45 minut. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce
Zrób to smacznieprzykryciem na 15 minut. Ciasto jest bardzo luźne, ale tak ma być. Po tym czasie dodałam łyżeczkę soli, przestudzone płatki owsiane, ziarna słonecznika i 3 łyżki zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam łyżką aż wszystko się połączy - ciasto szybko zaczęło odstawać od brzegów miski - nie jest już tak bardzo luźne jak wcześniej i nie jest bardzo klejące. Odstawiłam pod przykryciem
apetytnapieczenieoliwek pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia (przyda się także wałek do ciasta :) Farsz: 3/4 szklanki nieugotowanej czerwonej soczewicy pół czerwonej cebuli 1-2 ząbki czosnku (zależy jak bardzo lubimy czosnek:) 6-7 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki prażonego słonecznika 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii (ewentualnie pół łyżki suszonej) sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)sobie w kostkę czosnek, cebulę oraz suszone pomidory. 4. Do ostygniętej soczewicy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy, prażony słonecznik i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą/pieprzem/ulubionymi przyprawami. 5. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy (np. kubkiem) nieduże koła, z których będziemy lepić nasze pierożki. Do środka takiego koła wkładamy sporo masy i dokładnie
Bananowe Polepolędwiczka wieprzowa (ok. 400 g), 5 łyżek pestek słonecznika, 5 łyżek pestek dyni, 2 łyżki miodu*, opakowanie ciasta francuskiego, 2 - 4 arkusze papieru ryżowego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia jajko, puree z pasternaku: 300 g pasternaku, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany 30%, sól, sałatka: 3 żeńskie kwiaty cukinii, rukiew wodna Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki(...)śmietanę do pożądanej konsystencji. Pestki dyni i słonecznika lekko zmiksować lub posiekać. Wymieszać z miodem i doprawić solą. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, odciąć ogon i główkę (w ten sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa). Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć polędwiczkę, na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Ciasto francuskie rozłożyć, lekko rozwałkować. Ułożyć na środku
królestwo garówPiekąc domowy chleb, chcemy aby miał swoje idealne walory smakowe jak i pięknie wyglądał. Należy więc wiedzieć, że od konsystencji ciasta zależy wybór kształtu, jaki będzie miał nasz chleb, czy będzie to kształt keksu, czy okrągły bochenek. Ciasto bardziej miękkie i rzadsze pieczemy w formie keksowej, natomiast twarde możemy uformować w okrągły bochenek i po prostu ułożyć na blasze. Warto(...)możemy piec chleby o wadze 500 lub 750 g. W obiegu są dostępne formy do pieczenia chleba w rozmaitych kształtach oraz rozmiarach. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy. Spód formy można posypać pestkami słonecznika, ziarenkami sezamu lub płatkami owsianymi. Dzięki temu nasz bochenek będzie miał atrakcyjną oraz pyszną skórkę. Po umieszczeniu ciasta w formie należy pozostawić je jeszcze na jakiś
ProstePesto.plmąki żytniej typ 720 10 g soli 25 g prażonego sezamu 55 g prażonego słonecznika 30 g siemienia lnianego 95 g wody Instructions Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzucić nasiona słonecznika, prażyć je przez 3 minuty potrząsając patelnią, kiedy słonecznik jest już lekko przyrumieniony dodać sezam, całość prażyć jeszcze przez chwilę, zdjąć z ognia. Do małej miseczki odmierzyć(...)pieczenia lub wysmarować olejem i obsypać otrębami. Ciasto wyjąć na podsypany mąką blat przerobić je składając kilkukrotnie, uformować owalny bochenek, włożyć do przygotowanej formy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie obeschło, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub troszkę dłużej, czas ostatecznego wyrastania zależy od temperatury otoczenia, najlepsza temperatura dla ciasta to 24 st C. Piekarnik rozgrzać
SprawdzonaKuchnia.plmąki żytniej razowej typ 2000 * 1 szklanka mleka * 1 łyżeczka suchych drożdży * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki oleju * 1 jajko do ciasta+ 1 jajko do posmarowania bułek Dodatkowo bułki posypałam ziarnami słonecznika. Wykonanie: W misce wymieszać cukier z drożdżami, wlać połowę letniego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce(...)czasie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić dokładnie. Ciasto na bułki podzielić na 4-6 równych części (ilość zależy od tego jak duże chcecie upiec bułki). Uformować kulę z każdego kawałka i lekko spłaszczyć. Każdą bułkę wysmarować rozklepanym jajkiem za pomocą pędzelka (użyłam silikonowego), posypać ziarnami słonecznika i ułożyć na formie do pieczenia. Przykryć ścierką i odstawić
Zrób to smaczniezbrązowieją. Przełożyć na druciany ruszt do całkowitego wystygnięcia. 95 o C przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić. W jednej porcji: 176 kcal, 5 g białka, 8 g węglowodanów, 15 g tłuszczu ogółem, 2 g błonnika, 80 mg sodu UWAGI * mączka migdałowa to mielone migdały w całości(...)można również użyć zwykłego cukru, w zależności od upodobań 1/4-1/2 szkl. *** dodatkowo oprócz czekolady dodałam podpieczone ziarna słonecznika i sezamu. Część ziaren dodałam do masy ciasta, a część wyłożyłam na wierzch ciasteczek (delikatnie je przyklepując łyżką) **** ciastka łatwiej się formuje gdy masę schłodzimy (ok. 30 min w lodówce) Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comrzeczywistości :) Zrobiliśmy fajnego zawijasa z francuskiego ciasta w promocji hehehe Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika(...)duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, bazylią. Ciasto francuskie wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i smarujemy je koncentratem pomidorowym wcześniej wymieszanym z oregano i oliwą z oliwek, zostawiając boki nie posmarowane, żeby móc
vegetanie