ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:37/224)

CHLEB NA ZAKWASIE 153

maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki(...)stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem

w mojej kuchni
Wegańskie owsiane ciasteczka ze słonecznikiem 188

gęstego mleka kokosowego z puszki 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cukier, mleko kokosowe oraz olej utrzyj na puszystą masę. Na suchej patelni podpraż słonecznik, a potem na tej samej patelni przez chwilę podpraż płatki owsiane. Możesz płatki po podprażeniu lekko zblendować, bo na przykład Twój dzieciak ich nie lubi, a jak nie będzie ich widział(...)wykrawania ciastek, czyli do środka foremki nałóż porcję ciasta i łyżką podociskać ciasto, zddejmi formę i masz idealne ciasteczko. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 C. Tak wyglądały moje brzydale. A tak prezentowały się Miśka idealne ciasteczka:     Artykuł Wegańskie owsiane ciasteczka ze słonecznikiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
,,SŁONECZKO PIZZOWE” 107

sól, pieprz, 1 jajko, garść słonecznika łuskanego, 1 łyżka oleju. Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, słonecznik do posypania Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość(...)smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela. Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na dwie równe okręgi. Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały

Podróż w kulinaria
Chleb pszenny wieloziarnisty 125

pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1,5  łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ewentualnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami letniej(...)odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej otrębami dużej keksówki. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i posypać dowolnymi ziarnami np. słonecznikiem. Ponownie przykryć i odstawić, aby wyrosło. Piecyk nagrzać do temp. 190-200 stopni C. Piec około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy i studzić na kratce

talerz przyjemności
Chleb orkiszowy na zakwasie i soku z cukinii oraz "Weronika" z Grodzkiej 194

ciasta na chleb na zakwasie z poprzedniego pieczenia) 5 g soli ok. 280 ml soku z odciśniętej cukinii z solą ziarna słonecznika do posypania Wieczorem mąkę wymieszać z solą i zakwasem. Stopniowo dolewać sok z cukinii i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Masa powinna mieć gęstą  konsystencję, nadal dającą się wyrabiać łyżką, przestać dolewać sok. Wymieszać dokładnie (nie ma potrzeby(...)wyrabiania, wystarczy mieszanie). Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc. Rano przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami słonecznika. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1,5 - 2 godz. do ponownego wyrośnięcia. Wstawić chleb do piekarnika, nastawić go na 210 stopni C. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Chleb po upieczeniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na zakwasie 193

chlebem posmarowanym tylko masłem. Bo taki jest najlepszy ! Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Do mojego chleba dodałam sporo ziaren słonecznika.  Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Ja użyłam haka do ciasta i robota. Składniki 350 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mąki pszennej typ 480 lub 500 100 g mąki z pełnego przemialu(...)ZAKWAS TUTAJ ok. 500 g wody Oba rodzaje mąki wymieszać razem ze słonecznikiem i solą. Dodać mąkę z pełnego przemiału.  Następnie dodać zakwas oraz wodę. Ilość wody jest podana czysto orientacyjnie, zaczynamy od 400 g i stopniowo zwiekszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto ma być gęste, ale tak by dalo się go łyżką drewnianą jeszcze wymieszać. Następnie gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Ciastka bez cukru – ciastka twarogowe z ziarenkami 144

bardzo prostego a zarazem popularnego przepisu na ciastka twarogowe. Kto raz je zrobi, zapamięta przepis, bo jest niesamowicie prosty. Ser, mąka, masło w równych proporcjach i nasza fantazja Zaletą ciasta twarogowego jest nie tylko smak, bo są naprawdę pyszne, ale to, że w zależności od dodatków, możemy zrobić wersję ciastek na słodko i na wytrawnie. Na blogu była już(...)pudrem, to będą naprawdę przepyszne. Tym razem szukałam pomysłu nadal na proste ciastka, ale bez dodatku cukru. Padło zatem na przepis na ciastka z ciasta twarogowego, ale jako dodatek posłużyło siemię lniane, słonecznik i sezam. Nasionka możemy posypywać na posmarowane jajkiem ciastka. Ale ponieważ ja ciastka robiłam z dwuletnią córą, wkrótce pół kuchni była zawalona nasionkami i samo ciasto

Mieszam w Garnku
Sernik bez sera, z pestek słonecznika 144

jeśli tak jak ja zwykły blender kielichowy do koktajli to trzeba je namoczyć na 12 godzin. Potem to już bardzo szybko więc zapraszam serdecznie na przepyszne ciasto - sernik. Sernik bez sera, z pestek słonecznika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
119. Chlebek owsiany Ewy Wachowicz 156

posypania Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy

Jadło i czytadło
szybciutki chlebek bezglutenowy 240

łyżki (czubatej) miodu lub innego cukru (jako pożywka dla drożdży), 40-50g drożdzy, ok. 5 szklanek lekko ciepłej wody, opcjonalnie ziarna – do ciasta lub po wierzchu przed pieczeniem: słonecznik, dynia, czarnuszka czy siemię lniane. Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak idealnie pasuje do kanapek(...)miski i dodaj resztę suchych składników (sól, ziarna). Wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij dodawać drożdże i resztę ciepłej wody (resztę cukru rozpuść w wodzie). Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia składników. Ciasto jest kleiste i niezbyt gęste (konsystencja podobna do ciasta na pączki). Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny (ja stosuję zasadę podwójnej objętości

Gar Zdrowia
Ulubione ciasto marchewkowe 140

ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotowuje je zawsze z 9-letnią córką, ale jest tak łatwe że mogłaby z powodzeniem przygotować je sama. Wystarczy wymieszać kilka składników i upiec. Jest wilgotne, korzenne i puszyste. Znika jeszcze gorące    Składniki: (na formę keksówkę) 4 jajka M szklanka cukru szklanka oleju słonecznikowego 1 i ¾ szklanki maki krupczatki łyżeczka proszku do pieczenia(...)bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy olej, a następnie porcjami suche składniki, ocet i kefir. Na końcu dodajemy słonecznik oraz startą marchewkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka). Czas przygotowania: 70’ Trudność: łatwe Ilość porcji

Pyry na Gaz
Chleb pszenny ze słonecznikiem. 111

Dawno nie było, nowego przepisu na chleb. Oto jest :) Nic specjalnego,  zwykły chleb pszenny z dodatkiem słonecznika, ale swojski. Jaki by nie był,  zrobiony samodzielnie bardzo cieszy. Dla mnie to już normalne, że jemy  tylko swojski chleb. Mąż się śmieje, że jak u kogoś je chleb ze sklepu,  to dla niego atrakcja :) W domu tego(...)mąkę, sól, siemię i słonecznik.  Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.  Następnie przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej  bułką tartą.Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem.  Lekko docisnąć słonecznik.   Ponownie zostawić na 20 minut, żeby chlebek podrósł do brzegów foremki

Agusiowe smakołyki
Wegański chleb bez mąki. 92

jest łatwy do zrobienia, składa się z prostych składników i co ważne jest bez dodatku cukru . Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na chleb. Mocno dociskamy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 60 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zdrowy i najprostszy chleb mogło by się powiedzieć, chleb bez wyrabiania ciasta drożdżowego , ale za to ze słonecznikiem , dynią , siemieniem lniany , orzechami włoskimi, sezamem i płatkami owsianymi . Jest to chleb , który idealnie nadaje

Zdrowy Styl Joanny
Ciastka owsiane z siemieniem, słonecznikiem, żurawiną, bardzo chrupiące 115

szkl. płatków owsianych górskich 1 szkl.-1,5 szkl. dowolnych nasion/ziaren/bakalii posiekanych ( u mnie słonecznik, siemię lniane, żurawina, orzechy ziemne i włoskie, migdały) 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli Sposób przygotowania Składniki zagniatamy na stolnicy. Jeśli ciasto się będzie rozwalać, nie będzie ścisłe, nie martwimy się, zostawiamy je na 15 min. Odrywamy od ciasta(...)stopniach. Wyjmujemy drewnianą łopatką. Pozostawiamy do ostygnięcia 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-owsiane-siemieniem-slonecznikiem-zurawina-chrupiace/ MieszamWGarnku   Artykuł Ciastka owsiane z siemieniem, słonecznikiem, żurawiną, bardzo chrupiące pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania