ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:29/224)

Zazie Bistro - francuska kuchnia w Krakowie 164

cieście filo, podawany z sałatka z gruszka i orzechami laskowymi (21 zł). Danie pięknie się prezentuje i doskonale smakuje sałatka z krewetkami, pomidorowym pistou i camembertem w cieście filo z prażonym słonecznikiem i aromatyzowana zielona oliwą (31 zł). Sałatka jest rewelacyjna, idealnym jej dopełnieniem jest dressing, którym została polana, a krewetki są chrupiące ziemniaczana zapiekanka z kozim serem, suszonymi pomidorami

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka z makaronem. 322

zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage --->  My world by Dagmara Rek Zapraszam również do przeczytania innych postów: 1.  Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 2.  Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 3.  Naleśniki/krokiety z warzywami i parówką

My World by Dagmara Rek
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 174

pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i układałam

potrawyregionalne
Kulki makrelowe 162

rozduszamy widelcem dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez 5-10 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 247

dyni - 100g ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C

CookYourself
Bułki pszenne 212

łyżeczka cukru 10 g masła 350 g mąki pszennej do posmarowania bułek 1 jajko 1 łyżka wody mak, sezam lub inne ziarenka do posypania (u mnie słonecznik) Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub ręką Przykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
chleb z prażonym słonecznikiem 196

upraż na gorącej patelni, często mieszaj aby nie przypalić. Gdy  ładnie zbrązowieje , ostudź i zmiksuj lub zmiel na drobno. Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól. Wyrób ciasto. Gdy zajdzie potrzeba i ciasto będzie za twarde dodaj wody, a gdy za luźne, odrobinę mąki. Ciasto powinno odchodzić od rąk, być miękkie, gładkie i elastyczne. Wyrobioną masę

Pasje Jolki
Chleb żytni ze słonecznikiem 211

Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy płatki owsiane, słonecznik, mąkę i  wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i klejące. Brytfankę (średniej wielkości, dł. ok. 25 cm)smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej

Moniki Smakołyki
Pierś w cieście francuskim 240

bardziej że domownikom też smakowało. Składniki: pierś z kurczaka większa 1 szt ser żółty 1 plaster suszone pomidory 3 szt ciasto francuskie 1 szt sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna słonecznika Przygotowanie:   Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory(...)zwinąć w roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski. Ciasto zwinąć na piersi jak warkocz, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Przełożyć na wysmarowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st około 40 min. Jeżeli ciasto francuskie będzie się z góry za mocno przypiekać

Ala piecze i gotuje
Bułeczki jogurtowe 122

jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko Dodatkowo: Do posypania bułeczek: sezam, mak, słonecznik, czarnuszka itp.       *** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!),*** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Blog z Apetytem
Ziarenkowa współpraca :) 150

CYNAMONOWY RAJ (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) To starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. Orzechy arachidowe obfitują w kwasy oleinowe

Zdrowie na języku :P
Domowe bagietki 139

godzin) w ciepłym miejscu. Może to być blat kuchenny. Następnego dnia rano przekładamy ciasto z miski na oprószony mąką blat. Składamy brzegi do środka, a następnie przekładamy je na ściereczkę oprószoną otrębami łączeniem do dołu. Od góry również obsypujemy ciasto otrębami. Zamiast otrębów można użyć ziaren słonecznika, czarnuszki, sezamu, pestek dyni, nasion lnu, czy płatków owsianych. Ciasto zawijamy w ściereczkę

Analiza Smaku
Bułki z nasionami i orzechami 87

drożdże, woda, sól i odrobina miodu. Możesz też dodać do ciasta ziarna, orzechy lub suszone owoce, aby nadać bułkom dodatkowy smak i chrupkość. Ja wybrałam słonecznik, siemię lniane i włoskie orzechy. Po przygotowaniu ciasta i pozostawieniu go do wyrośnięcia, możesz uformować z niego bułki i upiec w piekarniku. Świeżo upieczone i bogate w błonnik bułki śniadaniowe są nie tylko pyszne(...)łyżka soli 1 łyżka miodu Drożdże rozpuścić w 750 ml wody wymieszanej z miodem. Odważyć obie mąki, słonecznik, siemię lniane, grubo pokrojone orzechy i włożyć do misy miksera. Założyć hak do wyrabiania. Wlać rozpuszczone drożdże do suchych składników i zacząć zagniatać ciasto. Po 2 minutach dodać sól i dalej zagniatać ciasto. W razie potrzeby dolewać po łyżce wody, cały czas

codojedzenia
Ciastka owsiane ze słonecznikiem 207

mieszamy widelcem. Słonecznik prażymy na suchej patelni , studzimy. W misce mieszamy płatki owsiane, prażony słonecznik, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, oraz cukier. Dodajemy płynną margarynę oraz rozkłócone widelcem jajka, całość mieszamy (najlepiej łyżką). Łyżką nabieramy porcję masy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest bardzo klejące). Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach gdyż tylko trochę zwiększą objętość. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHLEB Z MĄKI CHLEBOWEJ Z DODATKIEM MIODU 118

miejsce na około 15-20 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, ciasto wymieszać łyżką. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na wierzchu posypać ziarna słonecznika, przykryć formę ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (nawet mniej, wszystko zależy w jakim tempie urośnie ciasto). Piekarnik nagrzać do 200'C. Chleb wstawić

Zrób to smacznie