czekoladową: 100 g oleju kokosowego 50 g kakao BIO 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90% bez cukru) Przykładowe dodatki 50 g: orzechy włoskie orzechy pecan płatki migdałów słonecznik łuskany Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualnie słodzik (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i karmelu nam wystarcza). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy(...)składa się z 2 blatów ciasta, które należy przełożyć karmelem, następnie lekko przycisnąć drugim kawałkiem ciasta, który także pokryć karmelem. Jeśli nie chcecie używać słodzików polecam karmel zastąpić masłem orzechowym np. z migdałów, orzechów pekan, laskowych itp. Na wierzchu posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem itp. To wszystko już kwestia Waszej inwencji twórczej. Odczekać aż karmel lub masło orzechowe zastygnie
Ola la LCHFognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem (oraz opcjonalnie cukrem z wanilią). Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Następnie dodajemy słonecznik, sól oraz płatki owsiane i mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Następnie z ciasta lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniawyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie. Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Bułeczki najlepsze
Z butelką mleczka w tlepobliżu kaloryfera), potem przenosimy do temperatury pokojowej. Łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny (u mnie 22 godziny wymuszone pracą). Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta) 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny. Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce
Weekendy w domu i ogrodziepowstała gęsta pasta, odłóż 5-6 łyżek powstałego ciasta na następny zakwas. Miskę z masą nakryj czystą, przewiewną ściereczką i odstaw na noc, by wyrosła. Następnego dnia do przygotowanej wcześniej masy dodaj 130 g mąki żytniej, 200 g mąki gryczanej, wodę oraz sól. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj dodatki: nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, rodzynki (jeśli rodzynki(...)czym przepłucz; rodzynki niesiarkowane dostaniesz np. w sklepie ze zdrową żywnością). Foremkę nasmaruj oliwą, przełóż do niej przygotowane ciasto na chleb. Wierzch chleba posyp ziarnami słonecznika i sezamem, odstaw keksówkę z ciastem na 3-4 h do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik do 200'C i piecz chleb 65-75 minut (wszystko zależy od piekarnika, każdy na swoim
Moje Qulinariaciasto właściwe: · 1 szk. maślanki · 2 ½ szk. mąki tortowej · 1 ½ szk. mąki razowej pszennej · Sól · 1 szk. wody · 10 dag pestek słonecznika Sposób przygotowania(...)wyrośnięcia. 5. Do miski wsypujemy mąki oraz sól. 6. Wlewamy Rozczyn oraz maślankę. 7. Następnie wodę. 8. Dodajemy pestki słonecznika. 9. Wyrabiamy ciasto i odstawimy do wyrośnięcia. 10. Przekładamy do formy
Kulinarna Chwilapobliżu kaloryfera, trzymałam w piekarniku z włączoną żarówką ), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny. Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta) 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny. Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce
Stare Garydzieciństwa. Znalazłam przepis, trochę, go przerobiłam i myślę, że zbliżyłam się do ideału. Chlebek wyszedł z grubą chrupiąca skórką i mięciutkim wnętrzem. Ponieważ lubię słonecznik, dodałam, go również do mojego wypieku. Ciasta na chleb nie trzeba wkładać na całą noc do lodówki, jak przy poprzednim moim przepisie, zatem jest dużo szybszy w przygotowaniu. 700 g mąki(...)gorącej wody. Wszystko razem wymieszać odstawić na 10 minut aby zaczyn zaczął pracować. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego resztę mąki, resztę wody, słonecznik, olej i sól. Wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki, lub końcówką hakową miksera przez ok. 1o minut. Gotowe ciasto (ma być dość luźne) przykryć czystą ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę
Krylowa Kuchniadrożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni do ciasta i druga do posypania chleba garść siemienia lnianego 2 łyżeczki czarnuszki 3 płaskie łyżeczki soli Sprawdzone ziarna www.owocowyraj.eu Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj słonecznik, dynię, siemię lniane, czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej ok 3 - 4 szklanek wody, przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp dynią i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw
Apetyczna babeczkaDrożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. 3. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek, solą i uprażonymi 2 łyżkami nasion słonecznika. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. 6. Ciasto dzielimy na 9 porcji i formujemy bułeczki. 7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdrugą część masy budyniowej .Na krem położyć trzeci blat miodowego ciasta.Do pozostałej masy budyniowej dodać 4 łyżki masy kajmakowej .Dobrze wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta. Dodatkowo: 150 g słonecznika Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy nim ciasto lekko dociskając do masy .Smacznego
Ladylaura.przygotowywaniu muffinek, czyli mokre+suche, na wierzch owoce i do piekarnika. Zdjęcia były robione 30 minut po wyjęciu z piekarnika. Widać, że rodzince smakowało ;) Bardzo polecam!!! Składniki na szybkie ciasto z rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju lub roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)mokrych, dokładnie mieszamy mątewką lub łyżką, przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Na tak przygotowane ciasto równomiernie rozkładamy rabarbar, a wszystko to posypujemy cukrem wymieszanym ze słonecznikiem lub cynamonem. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Ma się apetycznie zarumienić, a wetknięty w nie patyczek ma być suchy. Studzimy w formie, spoglądając od czasu do czasu
Rozpustne gotowanieChleb domowy 🍞 , smaczny, zdrowy. 💟 💗 Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane. Z ciasta dwa chlebki 🍞 🍞 wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie. 😍 Składniki na 2 podłużne formy ok. 25 cm: 40 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g otrębów owsianych(...)wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy. Stopniowo dodajemy ok. 300 g mąki, całość mieszamy lub miksujemy za pomocą haka. Następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, mieszamy całość i stopniowo dodajemy pozostałą część mąki 200 g, zagniatamy ciasto, które będzie klejące. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Formę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Wyrośnięte ciasto jeszcze
Moniki Smakołykizakwasu żytniego razowego 200g mąki żytniej razowej (2000) 65g mąki żytniej chlebowej (720) 100g mąki pszennej (550) 10g soli 350ml wody 100g śliwek kalifornijskich ziarna słonecznika do posypania wierzchu (można też dodać 100g do ciasta) masło i otręby do wysmarowania i posypania formy lub papier do pieczenia do wyłożenia formy Sposób przygotowania: Wieczorem, w dzień poprzedzający poranne pieczenie przygotować ciasto(...)składniki. Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, powinno zająć 1/2 do 2/3 formy. Na wierzch wysypać ziarna słonecznika. Lekko docisnąć dłonią. Naczynie z ciastem owinąć przezroczystą folią spożywczą, owinąć ściereczką i odstawić na noc. Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić naczynie z wodą i formę z ciastem
W kuchni wieczoremwyrośnięcia. Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni, stale mieszając, aby się nie przypaliły. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę, pozostałą mąkę pszenną i mąkę żytnią i wyrabiamy ciasto. Dodajemy przestudzony słonecznik i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonej blaszki, wilgotną dłonią wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarny