ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:19/224)

BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 117

zrobić wgłębienie i wlać wymieszana wodę z drożdżami i miodem. Zagarnąć mąkę z obrzeży miski, aby zakryć wlana wodę. Pozostawić na 15 minut. Dodać sól i połowę ziaren słonecznika i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Wyjąć ciasto na blat, oprószyć mąką i podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułkę

Kuchnia w opałach
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 81

miejsce (temp. ok 24-26stC) do wyrośnięcia na ok 5-7h. ciasto: cały zaczyn 250g mąki żytniej typ 720 150g mąki pszennej chlebowej typ 750 (można też 650) 50g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 350ml wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli garść pestek słonecznika  czarnuszka lub kminek olej do posmarowania formy otręby lub mąka pełnoziarnista(...)wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wsypać słonecznik i czarnuszkę, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (najlepiej kwasoodporna keksówka 30cm albo forma 12x25cm), wyrównać wierzch, posmarować, posypać mąką pełnoziarnistą lub pestkami słonecznika, przykryć i odstawić do wyrastania (ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej). Piekarnik nagrzać do 230stC. Gdy ciasto podwoi objętość, a na powierzchni zaczną się pojawiać

Obiad gotowy
Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 221

dyni i ziaren słonecznika do posypania, mąka pszenna do podsypywania Drożdże wymieszać z wodą, mlekiem, solą i cukrem. Dodać mąkę pszenną i żytnią, oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Ciasto będzie lekko klejące ale dosypywać jak najmniej mąki (tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić(...)minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką pszenną. Rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić na 6 części. Każdą bułkę posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić

Bullio
Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 214

dyni i ziaren słonecznika do posypania, mąka pszenna do podsypywania Drożdże wymieszać z wodą, mlekiem, solą i cukrem. Dodać mąkę pszenną i żytnią, oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Ciasto będzie lekko klejące ale dosypywać jak najmniej mąki (tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić(...)minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką pszenną. Rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić na 6 części. Każdą bułkę posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić

Bullio
Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem 133

rozkłócone jajko 4 łyżki nasion słonecznika Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić(...)wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem. 5. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Białoruski zaparzany chleb żytni ze słonecznikiem i kminkiem 161

Słonecznik: 200 g słonecznika zalać wodą 70°C i zostawić na 3 h odcedzić na 20 minut przed mieszaniem ciata Wymieszać roztwór: 50 g miód 18 g sól 20-50 g cukier (z 50 g cukru chleb jest już wyraźnie słodkawy, oryginalnie w recepturze jest nawet 80 g cukru ;) 50 g gorąca woda 60°C Ciasto:  Zakwaszona zaparka(...)mąki pszennej typ 650 + ciepła woda do miękkiej konsystencji, dodawana podczas zagniatania ciasta Składniki zagnieść na jednolite ciasto, ok 10 minut ręcznie lub trochę krócej mikserem. Przykryte w misce ciasto zostawić do fermentacji na ok.75-90 minut w temperaturze ok. 29-30°C. Ciasto przełożyć do 2-3 foremek, u mnie jedna foremka 25 cm i druga większa 30 cm. Wyrastanie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 242

czas piekę wiec może znajdę lepszy. Chlebek jest pyszny a przede wszystkim nie jest bardzo kwaśny. Uwielbiam słonecznik więc nie mogło go zabraknąć w tym chlebku. składniki: zaczyn 3 łyżki aktywnego zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 100 ml letniej wody ciasto właściwe cały zaczyn 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 200 g mąki żytniej(...)budyniu, wszystko zależy od mąki, jeśli będzie za bardzo gęsty dodać nieco więcej wody. Przygotować ciasto właściwe. Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodać wszystkie składniki czyli: wodę, sól, słonecznik oraz wymieszane mąki. Wyrobić ciasto. Następnie gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10, wierzch ładnie wyrównać. Foremkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny aż ciasto wyrośnie

Monia miesza i gotuje
Chleb na zakwasie: przepis na razowy chleb żytni 223

pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 8 (opcjonalnie) Posyp wierzch chleba ulubionymi dodatkami (ja posypałam prażonymi nasionami słonecznika). FAZA 4: PIECZENIE 9 Jak ciasto wyrośnie (najlepiej jakby było poniżej brzegów formy o ok. 1,5 cm), wstaw chleb do nagrzanego do 220*C piekarnika. 10 Piecz w: - 220*C przez(...)pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 8 (opcjonalnie) Posyp wierzch chleba ulubionymi dodatkami (ja posypałam prażonymi nasionami słonecznika). FAZA 4: PIECZENIE 9 Jak ciasto wyrośnie (najlepiej jakby było poniżej brzegów formy o ok. 1,5 cm), wstaw chleb do nagrzanego do 220*C piekarnika. 10 Piecz w: - 220*C przez

A to pestka
KETO BATONIKI KARMELOWO-ORZECHOWE (keto, LCHF, paleo, wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru) 242

czekoladową: 100 g oleju kokosowego 50 g kakao BIO 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90% bez cukru) Przykładowe dodatki 50 g: orzechy włoskie orzechy pecan płatki migdałów słonecznik łuskany Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualnie słodzik (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i karmelu nam wystarcza). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy(...)składa się z 2 blatów ciasta, które należy przełożyć karmelem, następnie lekko przycisnąć drugim kawałkiem ciasta, który także pokryć karmelem. Jeśli nie chcecie używać słodzików polecam karmel zastąpić masłem orzechowym np. z migdałów, orzechów pekan, laskowych itp. Na wierzchu posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem itp. To wszystko już kwestia Waszej inwencji twórczej. Odczekać aż karmel lub masło orzechowe zastygnie

Ola la LCHF
ciastka owsiane ze słonecznikiem 153

ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem (oraz opcjonalnie cukrem z wanilią). Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Następnie dodajemy słonecznik, sól oraz płatki owsiane i mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Następnie z ciasta lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Pyszne Proste Poranne Pieczywo - BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 572

wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie. Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Bułeczki najlepsze

Z butelką mleczka w tle
Chleb żytni z ziarnami w marcowej piekarni 194

pobliżu kaloryfera), potem przenosimy do temperatury pokojowej. Łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny (u mnie 22 godziny wymuszone pracą). Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta) 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny. Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 188

powstała gęsta pasta, odłóż 5-6 łyżek powstałego ciasta na następny zakwas. Miskę z masą nakryj czystą, przewiewną ściereczką i odstaw na noc, by wyrosła. Następnego dnia do przygotowanej wcześniej masy dodaj 130 g mąki żytniej, 200 g mąki gryczanej, wodę oraz sól. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj dodatki: nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, rodzynki (jeśli rodzynki(...)czym przepłucz; rodzynki niesiarkowane dostaniesz np. w sklepie ze zdrową żywnością). Foremkę nasmaruj oliwą, przełóż do niej przygotowane ciasto na chleb. Wierzch chleba posyp ziarnami słonecznika i sezamem, odstaw keksówkę z ciastem na 3-4 h do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik do 200'C i piecz chleb 65-75 minut (wszystko zależy od piekarnika, każdy na swoim

Moje Qulinaria
Chleb z maślanką 145

ciasto właściwe: ·        1 szk. maślanki ·        2 ½ szk. mąki tortowej ·        1 ½ szk. mąki razowej pszennej ·        Sól ·        1 szk. wody ·        10 dag pestek słonecznika Sposób przygotowania(...)wyrośnięcia. 5.    Do miski wsypujemy mąki oraz sól. 6.    Wlewamy Rozczyn oraz maślankę. 7.    Następnie wodę. 8.    Dodajemy pestki słonecznika. 9.    Wyrabiamy ciasto i odstawimy do wyrośnięcia. 10.                     Przekładamy do formy

Kulinarna Chwila
Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia 205

pobliżu kaloryfera, trzymałam w piekarniku z włączoną żarówką ), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny. Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta) 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny. Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce

Stare Gary