ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:24/224)

Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 185

Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Brownie z solonym karmelem 88

czekolady przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 21/25 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 20 minut, patyczek zanurzony w cieście może być nim oblepiony, ale ciasto na nim nie może być surowe. Postaw blaszkę na kratkę do wypieków i wystudź całkiem brownie. Z ciasta zetnij nożem sam wierzch, tylko skorupkę(...)się jednolity sos karmelowy. Dodaj sól morską i wymieszaj. Przestudź sos, a gdy będzie już lekko ciepły wylej go na brownie i wyrównaj. Od razu posyp karmel słonecznikiem, okruchami ściętego wierzchu ciasta i popcornem. Lekko dociśnij. Wierzch możesz dodatkowo polać cienką strużką sosu karmelowego

Delicious Place
Tort słonecznikowy z kajmakiem 216

piekarnika. Pieczemy przez 15 minut (do zarumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Gdy słonecznik ostygnie całkowicie łamiemy go na małe kawałki. Krem kajmakowo śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenia ciasta(...)dnie tortownicy układamy jeden biszkopt. Smarujemy go 2 łyżkami masy kajmakowej. Następnie rozsypujemy połowę łuskanego słonecznika. Kolejno wykładamy 1/3 kremu, drugi biszkopt, kolejną część kremu, resztę słonecznika i ostatnią warstwę kremu. Wierzch ciasta dekorujemy startą gorzką czekoladą

VioletoweKucharzenie
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i orzechami 248

mąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie.  Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(na ok 1 godz). Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika

Swojskie jedzonko
MAZUREK CZEKOLADOWO-MALINOWY (BEZ PIECZENIA) 172

Spód jest daktylowy z dodatkiem mielonej mieszanki płatków owsianych, sezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko

Kuchnia MagdaLeny
SLONECZNIKOWIEC Z KREMEM ADVOCATOWYM 830

Przepyszne ciasto z dwoma kremami - advocatowym i śmietanowo-serowym z chrupiącym prażonym słonecznikiem, to doskonała propozycja na nadchodzące święta wielkanocne. SKŁADNIKI Ciasto:blaszka o wymiarach 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 lyżka kakao Krem kajmakowy: puszka kajmaku Helio, 200 g masła, 1 łyżeczka kakao Krem śmietanowo-serowy: 200 g kremówki(...)maskarpone, 1 łyżka cukru pudru Słonecznik: 100 g słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: dżem wiśniowy WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut

słodki bratek
Podsumowanie roku 2014 a także 10 najpopularniejszych wpisów! 161

magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy - osłodziłam Wam życie :) Oto 10 najpopularniejszych wpisów na moim blogu: 1. Bardzo łatwy krem do babeczek  2. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem  3. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi

Mania Wypiekania
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 307

jest to danie typu fast food, pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą(...)pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta na pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie

Ale Proste
Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto miętowym 138

duże garście) 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 20 g parmezanu 3 łyżki nasion słonecznika Sól, pieprz + 1 roztrzepane jajko Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Słonecznik podprażamy na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Miętę, oliwę, czosnek, starty parmezan, słonecznik i przyprawy blendujemy. Smarujemy ciasto francuskie po całości. Zawijamy w rulon i kroimy plastry. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy

Czarnawisienka
Bezglutenowy chleb mieszany na zakwasie 162

ciecierzycy 100 g mąki kukurydzianej 60 g mąki z manioku łyżeczka soli pół łyżeczki cukru przefiltrowana woda słonecznik do posypania Wieczorem w niedzielę do dużego garnka wsypać mąki, cukier i sól. Dodać zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste, ale powinno się dawać wyrabiać drewnianą łyżką. Przykryć garnek z ciastem wilgotną ściereczką i odstawić(...)Wyrobić.   Przełożyć sporą garść ciasta do pojemnika i odstawić do lodówki na następny wypiek. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Przełożyć resztę ciasta do keksówki. Docisnąć ciasto do dna. Posypać słonecznikiem. Przykryć wilgotną ściereczką lub owinąć folią i odstawić na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu (suchy patyczek

Weekendy w domu i ogrodzie
Top 12 przekąsek na Sylwestra 175

Nuggetsy są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem, np. pomidorowym, czosnkowym. 2. Rolada serowa nadziana piersią z kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. 3. Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. 4. Tatar z surowego łososia to świetna przekąska na zimno. Idealnie zastąpi tradycyjny tatar wołowy. 5. Pieczarki zapiekane z warzywami(...)kiszonymi, sałatą oraz piersią kurczaka usmażoną w cieście naleśnikowym. Naprawdę połączenie mięsa i ciasta naleśnikowego jest naprawdę pyszne. W złudzeniu przypomina panierkę z KFC. Radzę każdy placek przeciąć na 2 części, ponieważ dzięki temu powstaną zgrabne tortille.  10. Parówki faszerowane żółtym serem i pieczarkami "ukryte" w cieście drożdżowym udekorowanym ziarnami sezamu, słonecznika oraz siemieniem lnianym. Wbrew pozorom poniższe parówki

Ugotować
Klasyczny chleb żytni 134

drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu Wszystko - oprócz słonecznika - wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych, których nie lubię najbardziej, czyli będzie się bardzo bardzo lepiło do dłoni. Ale takie ma być. Po 10 minutach wyrabiania(...)żeby ciasto się mniej lepiło) przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Moczymy jeszcze raz dłonie i wygładzamy wierzch. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Znowu ciasto nam ładnie wyrośnie. Posypujemy słonecznikiem, możemy lekko palcami ponaciskać żeby ziarna lepiej przywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy

Marder&Marder Manufacture
bardzo smaczny chleb ze słonecznikiem 138

pulchny, nie kruszy się, ładnie się wyrabia, skórka jest chrupiąca, i ma w sobie dużo słonecznika-uwielbiam chleby z ziarnami, zwłaszcza ze słonecznikiem :-) Polecam i zapraszam do skorzystanie z przepisu SKŁADNIKI,  na jeden spory chlebek Ciasto: -600g mąki, może być tortowa, może być pomieszana pszenna z żytnią, jak lubicie :-) -1,5 szklanki ciepłej wody -2 łyżki cukru(...)porządne garście Dodatkowo: troszkę mleka do posmarowania chleba Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mleku ,  resztę składników dajemy do miski, wlewamy drożdże, wsypujemy 2 garście słonecznika  i wszystko miksujemy, następnie wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką, jednak nie powinno się kleić. Ciasto chwilę wyrabiamy, następnie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-około 35 minut. Następnie ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Letni chleb orkiszowy św. Hildegardy w dwóch odsłonach 137

czarnym, siemieniem lnianym , dynią, słonecznikiem   co komu smakuje. 6.       Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na blat posypany delikatnie mąką i formujemy ciasto odpowiednim kształtem do foremki. 7.       Wkładamy ciasto do foremki i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. 8.       Pieczemy w naparowanym piekarniku(...)wyrabiamy ciasto około 10 minut ręcznie aż będzie odchodzić od rąk i miski. 4.       Wyrobione ciasto przykrywamy folią i czekamy aż podwoi objętość, zajmuje to około 1,5 godziny 5.       Przygotowujemy foremkę: smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub płatkami owsianymi, albo sezamem białym lub czarnym, siemieniem lnianym , dynią, słonecznikiem

Leśny Zakątek