ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:24/224)

Chleb wiejski na zakwasie 151

maki żytniej 1/2 mąki graham z orkiszem szklanka ciepłej wody 2 łyżki słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka soli Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę i wszystko mieszać do połączenia się składników. Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i niezbyt luźne, przez ok 7- 10 minut ( wyrabiamy rekami) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia(...)Zrobić bochenek zostawić na blacie pod przykryciem na ok. 40 min. Po tym czasie napełnić ciastem foremki  ( połowa formy)  wysypane otrębami. Posypać ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy  ciasto wypełni cała formę. Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić  chleb i piec 1 godzinę. Upieczony chleb odstawić do ostudzenia. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Chleb ze słonecznikiem 176

naszej mąki i lekko mieszamy. Powstaje zawiesina, zakrywamy ścierką i niech sobie wyrasta przez jakieś 15 minut.Wlewamy resztę ciepłej wody i olej.Wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrobione więc dodajemy słonecznik i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy pod przykrycie do wyrośnięcia na 45 minut ( już w formie do pieczenia). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło wiec wstawiamy je do pieca. Pieczemy w 170 stopniach

Różowa kuchnia
Bułki żytnie ze słonecznikiem 130

wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania, wystarczy około 7-10 minut. Przykrywamy(...)wyrobione ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie dzielimy na 8 części i lepimy bułki o takim kształcie jaki mamy ochotę. Ja akurat miałem ochotę na takie prostokątne. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy słonecznikiem, który wcześniej odłożyliśmy. Możemy docisnąć mocno ziarna, tak żeby się lepiej trzymały. I ponownie odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na maślance. Najprostszy 168

łyżeczka soli 125 g mozzarelli w kulce dodatkowo: 15 g ziaren słonecznika 2 łyżki wody Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 100 ml maślanki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę maślanki, wyrobić ciasto - będzie się mocno lepiło. Odstawić je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia(...)ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Mozzarellę pokroić w kostkę, równomiernie rozprowadzić w cieście. Przełożyć je do formy wysmarowanej masłem. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto skropić wodą, posypać słonecznikiem.  Piec w 200 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze 25-30 minut. Chleb przestudzić w formie 10 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie bułeczki ze słonecznikiem. 183

sobie równych, ale jeśli odwiedzacie mój blog,  to na pewno już o tym wiecie. Dziś mam dla Was pyszne, mięciutkie bułeczki  z dodatkiem słonecznika. Zrobione na szybko bez wyrastania ciasta.  Bułeczki wyrastają dopiero na blaszce w czasie, kiedy piekarnik się nagrzewa.  Musicie spróbować, bo są na prawdę pyszne.  Składniki: 300 g. ciepłej wody(...)mielonego 4 łyżki słonecznika 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju  Dodatkowo: jajko 1 łyżka mleka  Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać cukier i drożdże.  Wymieszać i odstawić na 15 minut.  Następnie wsypać mąkę, siemię lniane, sól, dodać olej i słonecznik.  Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Tak przygotowane ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną

Agusiowe smakołyki
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 161

Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Brownie z solonym karmelem 60

czekolady przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 21/25 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 20 minut, patyczek zanurzony w cieście może być nim oblepiony, ale ciasto na nim nie może być surowe. Postaw blaszkę na kratkę do wypieków i wystudź całkiem brownie. Z ciasta zetnij nożem sam wierzch, tylko skorupkę(...)się jednolity sos karmelowy. Dodaj sól morską i wymieszaj. Przestudź sos, a gdy będzie już lekko ciepły wylej go na brownie i wyrównaj. Od razu posyp karmel słonecznikiem, okruchami ściętego wierzchu ciasta i popcornem. Lekko dociśnij. Wierzch możesz dodatkowo polać cienką strużką sosu karmelowego

Delicious Place
Tort słonecznikowy z kajmakiem 194

piekarnika. Pieczemy przez 15 minut (do zarumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Gdy słonecznik ostygnie całkowicie łamiemy go na małe kawałki. Krem kajmakowo śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenia ciasta(...)dnie tortownicy układamy jeden biszkopt. Smarujemy go 2 łyżkami masy kajmakowej. Następnie rozsypujemy połowę łuskanego słonecznika. Kolejno wykładamy 1/3 kremu, drugi biszkopt, kolejną część kremu, resztę słonecznika i ostatnią warstwę kremu. Wierzch ciasta dekorujemy startą gorzką czekoladą

VioletoweKucharzenie
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i orzechami 231

mąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie.  Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(na ok 1 godz). Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika

Swojskie jedzonko
MAZUREK CZEKOLADOWO-MALINOWY (BEZ PIECZENIA) 150

Spód jest daktylowy z dodatkiem mielonej mieszanki płatków owsianych, sezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko

Kuchnia MagdaLeny
SLONECZNIKOWIEC Z KREMEM ADVOCATOWYM 808

Przepyszne ciasto z dwoma kremami - advocatowym i śmietanowo-serowym z chrupiącym prażonym słonecznikiem, to doskonała propozycja na nadchodzące święta wielkanocne. SKŁADNIKI Ciasto:blaszka o wymiarach 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 lyżka kakao Krem kajmakowy: puszka kajmaku Helio, 200 g masła, 1 łyżeczka kakao Krem śmietanowo-serowy: 200 g kremówki(...)maskarpone, 1 łyżka cukru pudru Słonecznik: 100 g słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: dżem wiśniowy WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut

słodki bratek
Podsumowanie roku 2014 a także 10 najpopularniejszych wpisów! 143

magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy - osłodziłam Wam życie :) Oto 10 najpopularniejszych wpisów na moim blogu: 1. Bardzo łatwy krem do babeczek  2. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem  3. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi

Mania Wypiekania
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 267

jest to danie typu fast food, pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą(...)pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta na pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie

Ale Proste
Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto miętowym 122

duże garście) 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 20 g parmezanu 3 łyżki nasion słonecznika Sól, pieprz + 1 roztrzepane jajko Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Słonecznik podprażamy na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Miętę, oliwę, czosnek, starty parmezan, słonecznik i przyprawy blendujemy. Smarujemy ciasto francuskie po całości. Zawijamy w rulon i kroimy plastry. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania