ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:21/224)

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami słonecznika 107

pożywne, więc łatwo zaspokoją każdy apetyt. Ich wilgotne wnętrze wypełnione pestkami słonecznika i kawałkami czekolady przemówi nie tylko do małego niejadka oraz osoby dorosłej, która niekoniecznie zdrowo się odżywia. Po prostu posmakują każdemu! A jeżeli wolicie bardziej puszyste wypieki z buraka to koniecznie zerknijcie na moje czekoladowe ciasto z pieczonych buraków - klik . (około 20 sztuk) 200g upieczonych buraków (3 średnie(...)kokosowa wchłonęła płyn. W między czasie białko ubić na sztywną pianę, które należy dodać do burczano-kokosowego ciasta. Na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę oraz pestki słonecznika.  Foremki do muffinek (*) wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. (*) Dosładzanie muffinków można pominąć, ponieważ

Di gotuje
KRUCHE MAŚLANE CIASTKA ZE SŁONECZNIKIEM 154

pudru - ziarna słonecznika Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka wyrabiamy kruche ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. U mnie schładzały się krótko, ale ciasto było dość zimne i zwarte. Schładzałam je też jeszcze chwilę przed wstawieniem do piekarnika. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na stolnicy(...)podsypanym mąką, choć ja nie podsypywałam, nie było takiej potrzeby. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciastka przy pomocy foremek. U mnie padło tym razem na serca (taka forma była pod ręką...) Ale kształt jest dowolny. Każde ciastko smarujemy białkiem roztrzepanym z cukrem i przekładamy do naczynia ze słonecznikiem, dociskamy i odkładamy ciastko z przyklejonym słonecznikiem na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem

Smaczne Zdrowe
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, słonecznikiem i płatkami owsianymi 149

pół opakowania) płatki owsiane pestki słonecznika mieszanka nasion Babki Płesznika i łupin Babki Jajowatej duże opakowanie cukru wanilinowego Delecta rabarbar świeży (5 - 6 łodyg) + cukier Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a rabarbar puści sok. W tym czasie z pozostałych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę(...)rabarbar puści sok, odcedzamy go i posypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, cukrem wanilinowym i nasionami babki. Można to nazwać kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, na około 40 minut

Karczma Honorietty
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 132

tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów w oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy(...)feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy kolejne płaty

Podróż w kulinaria
Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa 152

łyżka wcześniej namoczonych ziaren pszenicy 3 listki świeżej, drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki prażonej cebulki 2 łyżeczki suszonych drożdży Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko, Łyżka mleka Ziarna do posypania ciasta ( u mnie słonecznik) Sposób wykonania: Do wcześniej przygotowanego zakwasu piwnego dodać przesianą mąkę, ciepłą wodę, miód, sól, masło lub margarynę, namoczone ziarna pszenicy, prażoną cebulkę, pokrojoną bazylię, kminek oraz 2 łyżeczki

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto waniliowo-migdałowe z prażonym słonecznikiem 73

Pyszne ciasto, które można przygotować zarówno na święta, jak i do porannej sobotniej kawy. Składniki: prażony słonecznik płatki migdałowe kajmak masa waniliowa kakaowy biszkopt Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubić osobno, żółtka ubić z cukrem, olejem i wodą(...)gorącej wody. Przekroić biszkopt na pół. Przełożenie to biszkopt posmarowany konfiturą z czarnej porzeczki + masa waniliowa + biszkopt + kajmak + prażony słonecznik i migdały. Autor przepisu: Helena Nowak Artykuł Ciasto waniliowo-migdałowe z prażonym słonecznikiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Chleb orkiszowy z ziarnami 176

składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut

Moje domowe kucharzenie
BUŁKI ORKISZOWE 123

łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.     Ciasto: w misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn, olej, wodę, czarnuszkę i słonecznik, mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w miarę potrzeby, tworząc kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 14 części, z każdej robimy kulkę

słodki bratek
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 184

gęstej śmietany 100 g żółtego sera/ Ementaler, Gruvere/ 2 -3  suszone pomidory 1/2 łyżeczki  mieszanki ziół włoskich  1 łyżka nasion słonecznika Wykonanie: -Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/. -Ciasto  rozwałkować   i przełożyć do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem(...)Dodać pokrojone liście, suszone pomidory,  zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty ser  i przyprawy. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta. -Wierzch posypać ziarenkami słonecznika. -Foremkę wstawić do piekarnika  i piec ok.25-30  minut

Zakamarki mojej kuchni
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 186

etap - następnego dnia Zagnieść ciasto: 675 g przygotowanego zaczynu, 300 g mąki żytniej 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli, ziarna. Namoczony słonecznik, dynię i sezam odcedzić na sicie. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przełożyć zaczyn. Sól rozpuścić  w wodzie, dodać do zaczynu, dokładnie wymieszać(...)ciasta dodać wszystkie ziarna i czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać.  Dodać mąkę, wyrabiać hakiem 5-10 minut. Keksówki posmarować oliwą, dno posypać ziarnami słonecznika. Jeśli używacie foremek silikonowych nie trzeba ich smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. ! Jeśli w ciągu 2 godzin ciasto nie zacznie rosnąć

SzczyptaSmaQ
Razowe bułeczki ze słonecznikiem 139

ciasto na bułeczki będzie dobrze wyrobione, na części równe podzielone, to wałeczki rolujemy i na guzek związujemy. Bułeczki do wyrośnięcia odstawiamy, pieczemy i świeże pieczywo gotowe już mamy. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 g ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 150 g mąki pszennej, 300 g mąki pszennej razowej, 100 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: Do dużej miski(...)mieszamy. Dodajemy mąką pszenną i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, słonecznik i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy walec, dzielimy go na 9 równych części, z każdej robimy wałek o dł. ok. 18 cm i zawiązujemy na supełek. Bułeczki układamy na blasze posypanej

Moniki Smakołyki
Jabłka z owsianą kruszonką 102

blachę Do przygotowania jabłek z kruszonką będziesz potrzebować: pół kilograma mąki owsianej, 200g ksylitolu, 2 jajka, 3/4 kostki masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g płatków migdałowych, 50g pestek słonecznika, 50g płatków owsianych, 1 kilogram jabłek, łyżeczkę masła klarowanego.   1. Umyte jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tarce. 2. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż starte(...)gęstej konsystencji piasku. 4. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozsyp ugniecione w rękach kulki ciastka (kruszonkę) z 2/3 masy, na to wyłóż przestudzone jabłka. 5. Do reszty ciasta dodaj pestki słonecznika, płatki migdałowe i owsiane, wymieszaj i tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch jabłek. 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut, aż do powstania

Z notatnika dietetyka
Kruche rurki z marmoladą 145

łuskanego słonecznika marmolada wieloowocowa cukier puder           Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Cienko rozwałkować, po czym pokroić na niewielkie prostokąty. Każdy kawałeczek ciasta smarować marmoladą, posypać słonecznikiem i zwinąć w rurkę. Upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
CIASTECZKA KAKAOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 133

Jesienna deszczowa pogoda sprawia, że człowiek ma ochotę na coś słodkiego ;) Padło na  TAKIE  ciasteczka. W szafce jednak była tylko biała czekolada, słonecznik i ziarenka chia. Więc do ciasta dodałam kakao, wspomniane ziarna i pokrojoną czekoladę. Ciastka wyszły mocno kakaowe i przepyszne. Polecam wypróbować obie wersje :) SKŁADNIKI NA OK. 20 SZTUK: 20 dag masła w temp. pokojowej(...)miksujemy na puszystą masę. Wlewamy mleko, dodajemy jajko i chwilkę ucieramy. Sypkie składniki przesiewamy, wsypujemy do ciasta w 3 partiach, ucieramy. Jeśli ciasto jest gęste mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę, płatki owsiane, słonecznik i ziarna chia. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C, ustawiamy góra dół. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nabieramy łyżeczką

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania