świeżych drożdży – 25g siemienia lnianego – 25g słonecznika – 20ml oleju – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej i płatki owsiane do formy, kostki lodu, ziarna słonecznika W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i ciepłe mleko i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię, olej i sól, dokładnie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy(...)owsiane, słonecznik, siemię, olej i sól, wyrabiamy 3 min/interwał. 3 . Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto. Zwilżonymi dłońmi wygładzamy powierzchnię, posypujemy słonecznikiem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. 4. Rozgrzewamy piekarnik
Be Fit Be Strongsiemienia lnianego – 25g słonecznika – 20ml oleju – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej i płatki owsiane do formy, kostki lodu, ziarna słonecznika W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i ciepłe mleko i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię, olej i sól, dokładnie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy(...)owsiane, słonecznik, siemię, olej i sól, wyrabiamy 3 min/interwał. 3 . Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto. Zwilżonymi dłońmi wygładzamy powierzchnię, posypujemy słonecznikiem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. 4. Rozgrzewamy piekarnik
Be Fit Be StrongMiałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki aromatu(...)uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz aromatem na gładką, białą masę. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste. Z ciasta lepić niewielkie kule, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko spłaszczać. Zachować
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!który miał się już dawno pojawić ale musiałam go zrobić ponownie by odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym słoneczniku, a w połączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki(...)słonecznikowa: 150g ziaren słonecznika 1 łyżka miodu 1/2 szkl cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 50g masła Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy. Krem budyniowo-karmelowy: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru
Cynamonowe szczęściebiałek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić(...)białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać . Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić
RAROSSAKakaowe ciasto przełożone słodką pianką o smaku krówki z chrupiącym słonecznikiem, przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą. Doskonałe na każdą okazję. Zainspirował mnie TEN przepis, który trochę zmodyfikowałam. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)prażony: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy (2 łyżki odkładamy do dekoracji). Przełożenie: Ciasto smarujemy dżemem, następnie kremem, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy polewą, posypujemy słonecznikiem
słodki bratekrośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miskę - ewentualnie miskę wysmarowaną oliwą - z ciastem(...)przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść - w ten sposób je odgazowywujemy . Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15 minut
Grunt to przepis!Chlebek dyniowy powstał na podobieństwo innych słodkich chlebków, na które przepisy znajdziecie już na blogu: chlebka bananowego i chlebka marchewkowo-daktylowego . Jest to ciasto pieczone w formie keksowej z dodatkiem purée dyniowego, pestek dyni i słonecznika oraz rodzynek. Piękną żółtą barwę oraz miękkość i wilgotność po upieczeniu ciasto zawdzięcza dodatkowi dyni. Swój chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75 . Chlebek(...)wymieszać - jeśli ciasto jest bardzo gęste ze względu na użycie gęstego purée z dyni, należy dodać wodę (u mnie było to 60ml, czyli około 1/4 szklanki) - do ciasta dodać pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki, delikatnie wymieszać - keksówkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką - do formy przełożyć ciasto, wyrównać - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki BerenikiKrok po Kroku 1 Wszystkie składniki poza słonecznikiem łączę ze sobą (u mnie robot planetarny). 2 Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy ją wyrobionym ciastem, posypujemy słonecznikiem i lekko dociskamy ręką. Pozostawiamy na 25 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 3 Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 45-50 min. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyzostawić w ciepłym miejscu pod przykryciami na 6-8 godzin. Faza III - ciasto właściwe 450 g kwas 565 g namaczanka 9 g sól 20 g pestki słonecznika na posypkę wierzchniej części ciasta Składniki ciasta powoli i dokładnie wymieszać łyżką przez 5-8 minut. Przełożyć do formy (keksówki 30x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i starannie docisnąć(...)formy łyżką maczaną w wodzie. Zwilżyć z wierzchu wodą i posypać pestkami słonecznika, pestki delikatnie docisnąć do ciasta. Formę z ciastem przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Wypiekać z zaparowaniem 10 min w 230oC i następnie 40-45 min w 200oC. Zostawić do przestygnięcia na kratce, na kilka godzin, aż chleb całkowicie
Przepisy na domowy ser i chlebłyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka szczypta soli szczypta chili 1 szkl ziaren dyni 1 szkl ziarem słonecznika Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ziarna dyni i słonecznika wsypujemy do miseczki i mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy kuleczki wielkości śliwki węgierki, lekko spłaszczamy i maczamy w ziarnach, przyklepujemy i układamy luźno na blaszkach. Pieczemy
Gotowanie jest łatwedokładnie wymiesza łam, żeby się rozpuściły. Do miski przesiałam mąkę, dodałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam, ale nie musi to być dokładnie wyrobione ciasto. Wsypałam otręby i ziarna słonecznika. Ponownie wymieszałam. Ciasto ma mieć konsystencję lekko klejącą, ale składniki musza się połączyć. Tak wymieszane ciasto zostawiłam w misce, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce (koło kaloryfera) na około
Kuchnia u Krysichleba: 500 gram mąki typ 500 drożdże świeże 25 g sól morska 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka woda 1.1/2 szklanki ciepłej wody Dodatkowo : słonecznik łuskany 1 szklanka Przygotowanie ciasta na chleb: do szklanki wlewamy ciepłą wodę tak połowę szklanki, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Do misy wsypujemy mąkę(...)sól. Wlewamy pozostałą ciepłą wodę i rozpuszczone drożdże, lekko łączymy z mąką aby powstała zawiesina i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po 15 minutach wsypujemy słonecznik i wyrabiamy ciasto na chleb koło 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę by wyrosło. Po godzinie do naczynia żaroodpornego wsypujemy trochę mąki i wkładamy ciasto drożdżowe i zostawiamy znowu
Różowa kuchnianiego drożdże. Wsypać cukier, wlać połowę wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody, sok i olej, zagnieść ciasto, odstawić na 5 minut. Dodać słonecznik, dokładnie rozprowadzić w cieście. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25 cm, luźno je razem zwinąć. Odłożyć na blachę wyłożoną(...)papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty chleb spryskać wodą, obsypać pozostałym słonecznikiem. Piec w 230 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ciasto może się delikatnie lepić - nie szkodzi. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że wypiek będzie twardszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMyślę, że pół szklanki w tym cieście byłoby idealnie, ale dla Was może być w sam raz. Ciasto polecam :) Potrzebujemy: 25 dag masła lub margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru 25 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki śmietany 18 % 10 dag pestek słonecznika Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło ucieramy(...)cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 3. Przesianą mąkę wraz ze śmietaną przekładamy do ucieranych składników i ponownie dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy pestki słonecznika i dokładnie mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. 5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienia. Ciasto
Izabelawkuchni