Kakaowe ciasto przełożone słodką pianką o smaku krówki z chrupiącym słonecznikiem, przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą. Doskonałe na każdą okazję. Zainspirował mnie TEN przepis, który trochę zmodyfikowałam. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)prażony: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy (2 łyżki odkładamy do dekoracji). Przełożenie: Ciasto smarujemy dżemem, następnie kremem, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy polewą, posypujemy słonecznikiem
słodki bratekrośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miskę - ewentualnie miskę wysmarowaną oliwą - z ciastem(...)przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść - w ten sposób je odgazowywujemy . Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15 minut
Grunt to przepis!Chlebek dyniowy powstał na podobieństwo innych słodkich chlebków, na które przepisy znajdziecie już na blogu: chlebka bananowego i chlebka marchewkowo-daktylowego . Jest to ciasto pieczone w formie keksowej z dodatkiem purée dyniowego, pestek dyni i słonecznika oraz rodzynek. Piękną żółtą barwę oraz miękkość i wilgotność po upieczeniu ciasto zawdzięcza dodatkowi dyni. Swój chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75 . Chlebek(...)wymieszać - jeśli ciasto jest bardzo gęste ze względu na użycie gęstego purée z dyni, należy dodać wodę (u mnie było to 60ml, czyli około 1/4 szklanki) - do ciasta dodać pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki, delikatnie wymieszać - keksówkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką - do formy przełożyć ciasto, wyrównać - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki BerenikiKrok po Kroku 1 Wszystkie składniki poza słonecznikiem łączę ze sobą (u mnie robot planetarny). 2 Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy ją wyrobionym ciastem, posypujemy słonecznikiem i lekko dociskamy ręką. Pozostawiamy na 25 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 3 Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 45-50 min. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyzostawić w ciepłym miejscu pod przykryciami na 6-8 godzin. Faza III - ciasto właściwe 450 g kwas 565 g namaczanka 9 g sól 20 g pestki słonecznika na posypkę wierzchniej części ciasta Składniki ciasta powoli i dokładnie wymieszać łyżką przez 5-8 minut. Przełożyć do formy (keksówki 30x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i starannie docisnąć(...)formy łyżką maczaną w wodzie. Zwilżyć z wierzchu wodą i posypać pestkami słonecznika, pestki delikatnie docisnąć do ciasta. Formę z ciastem przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Wypiekać z zaparowaniem 10 min w 230oC i następnie 40-45 min w 200oC. Zostawić do przestygnięcia na kratce, na kilka godzin, aż chleb całkowicie
Przepisy na domowy ser i chlebłyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka szczypta soli szczypta chili 1 szkl ziaren dyni 1 szkl ziarem słonecznika Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ziarna dyni i słonecznika wsypujemy do miseczki i mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy kuleczki wielkości śliwki węgierki, lekko spłaszczamy i maczamy w ziarnach, przyklepujemy i układamy luźno na blaszkach. Pieczemy
Gotowanie jest łatwedokładnie wymiesza łam, żeby się rozpuściły. Do miski przesiałam mąkę, dodałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam, ale nie musi to być dokładnie wyrobione ciasto. Wsypałam otręby i ziarna słonecznika. Ponownie wymieszałam. Ciasto ma mieć konsystencję lekko klejącą, ale składniki musza się połączyć. Tak wymieszane ciasto zostawiłam w misce, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce (koło kaloryfera) na około
Kuchnia u Krysiniego drożdże. Wsypać cukier, wlać połowę wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody, sok i olej, zagnieść ciasto, odstawić na 5 minut. Dodać słonecznik, dokładnie rozprowadzić w cieście. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25 cm, luźno je razem zwinąć. Odłożyć na blachę wyłożoną(...)papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty chleb spryskać wodą, obsypać pozostałym słonecznikiem. Piec w 230 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ciasto może się delikatnie lepić - nie szkodzi. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że wypiek będzie twardszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMyślę, że pół szklanki w tym cieście byłoby idealnie, ale dla Was może być w sam raz. Ciasto polecam :) Potrzebujemy: 25 dag masła lub margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru 25 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki śmietany 18 % 10 dag pestek słonecznika Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło ucieramy(...)cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 3. Przesianą mąkę wraz ze śmietaną przekładamy do ucieranych składników i ponownie dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy pestki słonecznika i dokładnie mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. 5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienia. Ciasto
Izabelawkuchnidają niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-) Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. SKŁADNIKI: *keksówka o wymiarach ok 12x25cm -500g mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych(...)wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły. następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz słonecznik I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudają niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-) Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. Z podanych składników wyszedł mi jeden spory chlebek. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -1/2 mąki pszennej (ja używałam tortową(...)zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły. następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz jedną garść słonecznika. I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwidelcem. W misce wymieszać ziemniaki z masłem, następnie dodać żółtka, mleko, s ó l i pieprz. Po wymieszaniu ciasta, dodać pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane. Na koniec stopniowo dodawać mąk ę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać(...)Podłużną form ę tzw. keks ó wk ę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy. Wierzch chleba posypać pestkami słonecznika i dyni. Chleb piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego
La grande e la piccola cuocaProste ciasto, biszkopt przekładany masą kajmakową z uprażonym na maśle słonecznikiem. Na wierzchu puszysta bita śmietana. Polecamy bo dobre! 👍 Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek mąki ( pół na pół ze skrobią) 1 łyżka gorzkiego kakao Płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa: 20 dag masła 12,5 dag Kasi Kajmak
Takie tam pichceniejest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek - mój pierwszy! :D Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś... Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki i aromatyczny chlebuś ziołowy z ziarnami słonecznika :) Mąż już po pierwszym kęsie powiedział "musisz upiec taki dla moich rodziców(...)przygotowania: Do letniej (nie gorącej!) wody dodajemy cukier, drożdże i jajko. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski z przesianą mąką oraz ziołami i solą. Dosypujemy 2 garście ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (minimum podwoi objętość) przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (możemy
Kolorowy Przepisownikchcąc byłam zmuszona kupić jakieś napoje i wybrałam sok pomidorowy, mimo że w piwnicy mam spory zapasik z lata. Część kupionego soku zatem zastąpiła wodę w czasie przygotowywania ciasta na domowy chleb. A potem przyszła kolej na dodatki, bo postanowiłam zrobić coś totalnie odlotowego🗼🚀 i wizualnie, i smakowo 😊😍😋 Myślałam o dodaniu ziół, ale nie przepadam za nimi w pieczywie (poza(...)pszennego) 10 g soli 350 ml soku pomidorowego 100 g cheddara Na 2-3 godziny przed przygotowywaniem ciasta namoczyć ziarna słonecznika w wodzie. W misce wymieszać suche składniki z zakwasem i odsączonym słonecznikiem. Stopniowo dolewać sok pomidorowy i wyrabiać ciasto. Powinno mieć gęstą konsystencję i składniki dobrze się wymieszają. Może się okazać, że wilgotność powietrza i mąki oraz płynność soku
Weekendy w domu i ogrodzie