Pyszne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem na ciemnym biszkopcie. Bardzo smaczne i na każdą okazję, polecam. CIASTO : 6 jajek klasy ' M 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej, tortowej ( 150 g ) 2 łyżki ciemnego kakao(...)termoobieg. Biszkopt studzimy i przecinamy na 2 równe połówki. SŁONECZNIK - na patelnię przekładamy masło i cukier, podgrzewamy aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wsypujemy cały słonecznik i na małym ogniu go prużymy na złoto, ciągle mieszając. Następnie wysypujemy na talerze i studzimy. Trochę odkładamy do posypania wierzchu ciasta. MASA - masło o temperaturze pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy masę kajmakową
Kulinarne Fantazje MarioliCześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Babie Lato. Ciasto jest po prostu wspaniałe. Składa się z biszkoptu, prażonych jabłek z galaretką cytrynową, podłużnych biszkoptów, kremu i prażonego słonecznika. To ciasto to poezja smaku, wszystkie warstwy współgrają ze sobą idealnie. Zapraszam Was gorąco po przepis. Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka(...)biszkopty, ciasto wstawiamy do lodówki. SŁONECZNIK Na patelnię dajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy, mleko i podgrzewamy tak by się połączyły. Następnie dodajemy ziarna słonecznika-mieszamy i smażymy aż ładnie się zezłocą. Słonecznik studzimy-stwardnieje. Następnie bryłki słonecznika dajemy np na ściereczkę i gnieciemy np wałkiem aby stał się sypki. Posypujemy nim ciasto i gotowe Ciasto powinno postać w lodówce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupołączą. 12. 3/4 uprażonego słonecznika dodać do kremu krówkowego, wymieszać. Jeśli słonecznik po upieczeniu będzie jednolitą masą, wcześniej pokruszyć go. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą. 14. Wyłożyć na cieście krem ze słonecznikiem, wyrównać powierzchnię. 15. Na wierzchu poukładać herbatniki. Ciastka nasączyć wódką. 16. Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę(...)przez około 4 minut, aż trochę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 17. Wierzch ciasta polać polewą. Pozostałą część słonecznika pokruszyć i posypać nim ciasto. 18.Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć odpowiednio wcześniej, aby masa zmiękła. Smacznego
W mojej kuchnipodsypania 8 g soli kuchennej ok. 350 ml soku z marchwi** 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki ziaren słonecznika* 1 łyżka nasion kminku Na godzinę lub dwie przed wyrabianiem ciasta namocz słonecznik w 3/4 szklanki wody. Nasiona powinny prawie całkowicie wchłonąć wodę. Przygotowanie: Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dodaj aktywny zakwas i dolej ok. 300 ml soku z marchwi Wymieszaj(...)minut; chodzi jedynie o wymieszanie składników, nie trzeba ciasta specjalnie wyrabiać). Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej soku lub wody Dodaj żurawinę i namoczony wcześniej słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej. Zwilżoną ściereczkę posyp mąką i kminkiem
Proste Potrawyorkiszowe) 8 g soli kuchennej ok. 350 ml soku z marchwi* 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki ziaren słonecznika 1 łyżka nasion kminku Na godzinę lub dwie przed wyrabianiem ciasta namocz słonecznik w 3/4 szklanki wody. Nasiona powinny prawie całkowicie wchłonąć wodę. Jeśli tak się nie stanie, odsącz ziarna na sicie. Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dodaj aktywny zakwas(...)minut; chodzi jedynie o wymieszanie składników, nie trzeba ciasta specjalnie wyrabiać). Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawinę i namoczony wcześniej słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej. Zwilżoną ściereczkę posyp mąką
Weekendy w domu i ogrodziecukru i mąki oraz sól i całość mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy połowę pestek słonecznika i dyni oraz olej i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy(...)układamy je jedna obok drugiej w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W misce rozkłócamy białko i smarujemy nim wierzch ciasta a następnie posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika i dyni, ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40 -50 minut. Artykuł Domowy chleb z ziemniakami + film pochodzi
Smakowite DaniaCiasto ze słonecznikiem zatopionym w kajmaku, z dodatkiem masy brzoskwiniowej, to ciacho, które zauroczyło swym smakiem wszystkich imprezowych gości. Było tak pyszne (cudnie chrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam(...)biszkoptu, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą krówkową - kajmakiem (gdyby masa była bardzo gęsta, lekko ją podgrzać, moja była idealna do rozsmarowania bez podgrzewania), wyrównujemy. Wierzch obsypujemy podsmażonym słonecznikiem, lekko dociskamy. Schładzamy ciasto w lodówce. Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne Zdrowepyszniejszych jakie jadłam, zwane również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam. Do ciasteczek użyłam zdrowego słonecznika bio od Polskie młyny CIASTO : 300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao(...)mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy masło i po chwili, kiedy już się rozpuści wsypujemy słonecznik. Chwilkę gotujemy i odkładamy do lekkiego ostygnięcia Na podpieczone ciasto wylewamy karmel ze słonecznikiem i równo rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku 15 minut w 170 % C. Ciasto wykładamy i studzimy, jeszcze ciepłe kroimy na kawałki i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliodłożyć 2 łyżki zaczynu, na starter do następnego pieczenia chleba. Obie mąki orkiszowe przesiać do dużej miski, dodać zaczyn, olej, ziarna słonecznika i sól. Następnie dodać 230 g wody i dokładnie wymieszać łyżką, aby w cieście nie było grudek mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodać jeszcze 20 g wody. Formę na chleb posmarować olejem, na spód włożyć(...)liście chrzanu, tyle aby zakryły dno formy. Ciasto przełożyć do foremki za pomocą łyżki, ciasto powinno wypełniać blaszkę w połowie. Zwilżyć wodą wierzch ciasta i wygładzić łyżką. Wierzch ciasta posypać ziarnami słonecznika. Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 8 godzin. Gdy ciasto wypełni foremkę po brzegi, jest gotowe
Codziennik Kuchennypomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 100 g masła, miękkiego 200 g łuskanego słonecznika 150 g cukru 3 łyżki mleka 300 g masła 1 puszka mleka skondensowanego(...)miseczki wkładamy połamaną czekoladę i pozostawiamy, aż się rozpuści, od czasu do czasy przemieszając. wykonanie ciasta: Na biszkopcie ciemnym równomiernie rozsmarowujemy masę jasną, układamy herbatniki. Wykładamy masę ciemną i przykrywamy jasnym biszkoptem. Całość lekko dociskamy. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Całość odstawiamy na ok. 12 godz
Domowy Smak Jedzeniasztywną masę, na koniec wsypać śmietan fix i chwileczkę jeszcze miksować. Rozłożyć śmietanę na pierwsze ciasto i przykryć drugim. Na drugie ciasto rozłożyć masę toffi. Masa słonecznikowa – roztopić masło na patelni, wsypać cukier i słonecznik. Chwilkę smażyć, aż słonecznik lekko zbrązowieje i stanie się chrupiący. Lekko przestudzić i rozsypać na masie toffi
Kuchnia Pokoleńciasto marchewkowe razy dwa. Amerykanie mają Layer Cake a my przekładańca. Pyszne, słodkie, wilgotne, aromatyczne marchewkowe ciasto przełożone grzechu wartym sosem karmelowym, a do tego prażone migdały. Ciasta marchewkowe będą dwa: ze słonecznikiem i zwykłe. Tak więc trzy przepisy za jednym razem, bo jeszcze sos karmelowy. Na podstawowe ciasto marchewkowe potrzeba nam: 2 szklanki rozdrobnionej i odciśniętej marchewki(...)stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy: 1 i 1/2 szklanki
Kuba Gotuje