podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 1200 g 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 360 ml letniej wody 100 g kaszy gryczanej 45 g drożdży świeżych 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 10 g soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju do pomalowania chleba przed pieczeniem użyłam foremki o wymiarach 26 cm x 13 cm Link do filmu(...)gryczaną, sól, wodę . Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat. Ciasto przerabiam kilka razy na blacie i dodaję słonecznik i dynię i nadal wyrabiam. Ciasto wyrabiam około 3 -4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością
Uwaga Babcia Piecze Chlebpełnoziarnistej 1/2 łyżki soli 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) 1/4 szklanki surowych pestek dyni Skworcu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego Skworcu Wykonanie: W dużej misce wymieszałam ciepłą wodę, drożdże, sól i mąki w lepkie ciasto. Ja wymieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami. Boki miski wysmarowałam oliwą z oliwek, miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam(...)wyrośnięcia na około godzinę - półtorej do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyłam ciasto na oprószony mąką blat i zagniatałam przez chwilę. Następnie zagniatając starałam się wgnieść w ciasto wszystkie nasiona (pestki dyni, ziarna słonecznika i siemię lniane). Zagniatałam do momentu, w którym ziarna połączą się z ciastem. Ciasto wyłożyłam do silikonowej foremki keksówki lekko obsypanej mąką. Odstawiłam na godzinę, aby ciasto
Blondynka Gotujerazowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka(...)nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego
Weekendy w domu i ogrodzieproszku do pieczenia 2 łyżki śmietany ½ szklanki cukru 1 cytryna 5 gruszek 15 dag posiekanych orzechów 5 dag słonecznika 2 łyżki cukru pudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka(...)cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie posypujemy połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek, łączymy z koglem-moglem i pozostałymi orzechami. Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy
Tradycyjna KuchniaFenomenalne ciasto z malinami! Biszkopt w smaku przypomina wilgotnego murzynka. Przełożony masą z prażonym słonecznikiem, kajmakiem i mleczną czekoladą jest obłędny. Masa śmietankowa z malinami jest puszysta i delikatna jak chmurka. Ciasto, które jest warte uwagi, ponieważ w smaku jest obłędne! Biszkopt: 0,5 szklanki wody ¾ szklanki oleju 1 ¾ szklanki cukru 3 łyżki kakao 5 jajek 1 ½ szklanki mąki pszennej(...)minut. Każdy piekarnik jest inny i ciasto najlepiej sprawdzać patyczkiem. Jeżeli się do niego nie klei to znak, że jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na dwa placki. Masa słonecznikowa: Słonecznik prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Musimy pilnować, aby się nie przypalił. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą łączymy z masą kajmakową i prażonym
VioletoweKucharzeniemasła ( reszta do słonecznika),mąkę, sól, przyprawy zmielone i jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki. Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec
Kulinarny karnet Christopheraszklanki prażonego słonecznika. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, olej, brzoskwinie i mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachłyżeczka soli; 2 łyżki miodu (ja w ogóle nie dałam miodu); Dodatkowo: 2 łyżki masła; 1 szklanka ziaren słonecznika. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią razową, mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą(...)haka do ciasta drożdżowego przez około 10 minut). Ciasto jest dość rzadkie - powinno spływać kleistym, leniwym strumieniem. 2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny
Gospodyni Miejskamineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Mogą one być jadane na surowo, prażone lub stosowane do wypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek." Skład: 100% ekologiczny słonecznik łuskany Gramatura(...)Opakowanie: Woreczek Kraj pochodzenia: Grecja Wartość energetyczna: 3630 kJ / 870 Kcal Białko: 21,0 g Węglowodany: 76,2 g Tłuszcz: 51,5 g Słonecznik idealnie pasuje jako dodatek do ciast , karmelizowany następnie polany czekoladą . Przekładamy go na wierzch ciasta i delektujemy się pysznym smakiem . Na pewno wielu z was tak robiło , a potem raczyło swoich znajomych czy rodzinę
Różowa kuchniadrożdżami i miodem. Przelewamy do miski do wgłębienia, które zrobiliśmy. Lekko zasypujemy z wierzchu mąką i zostawiamy na 15 minut. Potem dodajemy sól i połowę (80 g) słonecznika. I zaczynamy wyrabiać ciasto. Tak z 15 minut musimy wyrabiać. Potem tradycyjnie odstawiamy przykryte szmatką do wyrośnięcia. Ale już mniej tradycyjnie wyrastać nam będzie tylko około 20 minut. Tyle wystarczy. Wyjmujemy ciasto
Marder&Marder Manufacturesłonecznika 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania . Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem łącząc delikatnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto(...)wierzch kładziemy pokrojoną galaretkę przykrywamy,drugą połową biszkoptu wierzch smarujemy pozostałą masą posypując słonecznikiem. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier oraz słonecznik, prażyć ostudzimy następnie posypujemy ciasto. Smacznego
kgwjanczewoszkl otrąb owsianych 1/3 szkl siemienia lnianego 7g drożdży instant 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1/2 szkl słonecznika Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (połowę słonecznika odkładamy do posypania chlebka). Dodajemy 500 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy(...)przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy słonecznikiem i lekko przyklepujemy aby się przykleił do ciasta. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na ok 20 minut. Pieczemy ok 60 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce
Smakołyki Asibalkonowy ogródek zaczyna nabierać kształtów. Ale wracając do cukiniowego ciasta to upiekłam je z dodatkiem żytniej mąki razowej. Ciasto ma przez to fajną konsystencję i smak. Odnośnie orzechów to myślałam najpierw skupić się na jednym rodzaju. Ostatecznie zdecydowałam się dodać mieszankę orzechów włoskich, pekanowców i laskowych. Jeśli chcecie upiec ciasto z cukinią i orzechami to nie przejmujcie się(...)macie akurat wystarczającej ilości tych orzechów w domu, bo możecie je zamienić na inne orzechy lub nawet dodać słonecznik czy pinie. To ciasto upiekłam na kokosowym oleju ale z powodzeniem można je upiec na maśle. Znacie mój blog już na tyle i wiecie, że nie używam margaryny, bo margaryna to sztuczny produkt i nie ma nic wspólnego ze zdrowymi tłuszczami
codojedzeniałyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Resztę mąki mieszamy z masłem, solą oraz rozczynem. Ciasto wyrabiamy 15 minut a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Po godzinie ciasto mieszamy z ziarnami słonecznika i formujemy bochenek. Przekładamy go na blachę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy
Zainspirowana w kuchnimąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000) 155 g ciepłej wody Składniki ciasta właściwego: Ziarna: 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Ciasto: zaczyn (cały) namoczone ziarna (wraz z wodą) 250 g mąka żytnia
Codziennik Kuchenny