Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej wody 3/4 łyżki soli himalajskiej olej kokosowy do wysmarowania(...)miseczki i zalać gorącą wodą tak, aby je przykryła. Odstawić do przestudzenia na 15 minut. Mąkę zmieszać z wcześniej przygotowanym zaczynem, pestkami słonecznika, solą i sezamem. Dodać także otręby z wodą, w której się moczyły. Ciasto wyrabiać za pomocą miksera - w trakcie dodawać powoli letnią wodę. Składniki mieszać kilka minut, ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie. Długą keksówkę (lub dwie
FitKotDomowy chleb powinien cechować się wyjątkowym smakiem i aromatem. Chętnie sięgamy po sprawdzone ziarna, jakimi są pestki dyni łuskane, słonecznik łuskany, czy siemię lniane. Te zdrowe produkty mają dobry wpływ na organizm człowieka. Dlaczego warto wykorzystać te składniki podczas pieczenia domowego chleba? Jakie zalety mają ziarna tego typu? O czym warto wiedzieć? Jak zrobić pyszny chleb w domu? Siemię lniane(...)atutem. Słonecznik łuskany Łuskane ziarna słonecznika są doskonałą przekąską dla całej rodziny. Okazuje się, że po słonecznik sięgamy także podczas pieczenia domowego chleba. Na sklepowych półkach dobierzemy nasiona prażone, solone, czy z różnymi dodatkami. Najzdrowsze będą jednak te, jakie nie mają zbyt wielu dodatków. Słonecznik łuskany jest popularnym dodatkiem do wypieku chleba. Nasiona wzbogacają smak ciasta chlebowego. Istnieje
I LOVE LIFEprzygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut by odpoczęło a następnie przekładamy do keksówek które wcześniej smarujemy olejem.Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie i posypujemy ziarnami słonecznika.Ja rozłożyłam do dwóch keksówek bo ciasto dużo mi urosło dlatego chlebek wyszedł niski. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.Teraz nastawiamy piekarnik na 180C .Jeśli ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do włożenia
Mała w garnku mieszaZACZYN: - 8 łyżek zakwasu - 150 g mąki - 100 g wody Składniki mieszamy w misce zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie, przechodzimy do przygotowania ciasta głównego: - w/w zaczyn - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki ziaren słonecznika - 1/2 szklanki siemienia lnianego - płaska łyżka soli - 2 szklanki wody Wyrabiamy ciasto, przekładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin
SMYKWKUCHNISkładniki: 200 g margaryny 3 szklanki mąki 7 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 400 g ziaren łuskanego słonecznika Dodatkowo: papier do pieczenia foremki do ciastem (może też być szklanka) cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Z mąki, proszku do pieczenia, 1 jajka i 1 żółtka, śmietany, 5 łyżek cukru i margaryny zagnieść gładkie ciasto(...)Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 h. Po upływie godziny ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm placek i foremkami do ciastek lub szklanką wykrawać kształty ciastek Białko rozkłócić z 2 łyżkami cukry i posmarować nim każdy wycięty krążek Ziarna słonecznika wsypać do miseczki i kłaść na nich ciastka stroną posmarowaną białkiem lekko dociskając. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej
IMPRESJA SMAKUsmażenia i sałatek. składniki: 500-600 g filetu łososia bez skóry 5 suszonych pomidorków z oleju 40 g rukoli 1 łyżka słonecznika Kresto 1 mały ząbek czosnku 5 łyżek oleju rzepakowego sól opakowanie ciasta francuskiego 375 g jajko lub białko do posmarowania Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować
Monia miesza i gotujePyszne ciasto, wprost rozpływa się w ustach, do tego dużo chrupiących nasion słonecznika i kajmak... Czego tu nie kochać w tym cieście? Dla mnie bomba... idealne do kawy na każdą okazję. Bez pieczenia na herbatnikach, bita śmietana i mascarpone, mniam... Nie można przestać jeść, polecam gorąco
Swojskie jedzonkoszczyptę soli oraz cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i margarynę. Za pomocą miksera lub ręcznie zacząć wyrabiać ciasto. Kiedy składniki zaczynają schodzić się w całość dodać płynne mleko z żółtkiem i drożdżami. Bardzo dobrze wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, uformować kulki. Każdą kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować(...)Letnie mleko połączyłam z żółtkiem i drożdżami i jak tylko mąka zaczynała łączyć się z tłuszczem wlałam do niej rozczyn drożdżowy. Lubisz ciasta z orzechami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem . The post Bejgli z orzechami włoskimi appeared first on MeCooks
mecookswyrabianiem chleba zalać słonecznik 100 g wody. Wymieszać i zostawić do wchłonięcia płynu przez ziarna. Obie mąki wymieszać ze sobą i solą. Do mąk dodać zakwas i słonecznik. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto drewnianą łyżką na jednolitą masę. Wyrabianie ciasta kończymy, gdy składniki połączą się. Odstawić na kwadrans. Po tym czasie ponownie wymieszać ciasto. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką
Weekendy w domu i ogrodziepszennej 1 szkl mąki graham 2 jajka 1 szkl cukru 250 g masła lub margaryny garść ziaren sezamu i słonecznika (mieszane) do posypania 1 szkl ziaren słonecznika i sezamu (mieszane) Zagniatamy ciasto z podanych składników , wałkujemy na grubość ok 0,5 cm , wykrawamy kółeczka szklaneczką literatką i maczamy przed ułożeniem w ziarnach. Pieczemy ok 15-17 min . w temp
Gotowanie jest łatweszklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki. Odstawić na bok na 10-15 minut. Mąki przesiać razem, dodać do rozczynu, następnie dodać sól, 1 jajko, olej, słonecznik i resztę wody. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i uformować okrągłe
magiczna kuchnia Kasiskórki, osusz, a następnie zblenduj na drobny pyłek. 1. W misce roztarłam łyżką olej z mąkami, sodą i ksylitolem. Dodałam jajko, łyżkę wody, wiórki i nasiona słonecznika. Dokładnie połączyłam rozcierając łyżką. Ciasto jest bardzo kruche. 2. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam delikatnie z resztą. 3. Dłońmi formowałam małe w ciasteczka i od razu układałam na blaszce. 4. Ciasteczka włożyłam
Vroblewska-fitlifeSposób przygotowania: Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita (jak ciasto kruche), łyżeczką nabieramy kawałki surowego ciasta, lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaSzarlotka w wersji fit. Jej większą część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony ze strony
Milion Smakówmimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, rozmarynu, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza(...)wilgotną ściereczką. W niedzielę rano : Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek. Warto zwrócić uwagę, by nie wkładać do pojemnika żurawin. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać łuskanym słonecznikiem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu
Weekendy w domu i ogrodzie