ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:32/224)

Chleb pszenno żytni 162

przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, sól, zrobić dołek w mące. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, olej, mieszankę nasion dyni i słonecznika, nasiona lnu. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć ciasto chlebowe do lekko naoliwionej miski, przykryć. odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy(...)pieczenia chleba. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. można ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do gęstych ciast. Będzie łatwiej. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 230 i piec 15 minut. następnie zmniejszyć 200 C i piec jeszcze 40-45 minut. Sprawdzić stan upieczenia pukając w chlebek. skórka musi być chrupiąca. Wykonanie w automacie do pieczenia chleba – zaczyn wyrobić jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 161

Domowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)potrzeba. Mąkę (więcej o mące do pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką

Karo in the Kitchen
Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto) 199

jajka 4/5 szlanki masła orzechowego (200 g) jak zrobić masło orzechowe ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g) łyżeczka soli (6 g) opcjonalnie dwie łyżki nasion słonecznika (30 g) Czas przygotowania:  5 min + 40 min pieczenia Ilość:  400 g chleba o wymiarach 22 x 10 x 5 cm Przygotowanie Siemię lniane mielimy w młynku lub blenderze, następnie dodajemy(...)jajka , masło orzechowe , proszek do pieczenia i sól . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . W międzyczasie wszystkie składniki miksujemy do momentu połączenia składników. Na końcu opcjonalnie dodajemy nasiona słonecznika i krótko mieszamy. Gęste ciasto wylewamy na blaszkę (keksówkę). Pieczemy około 40 minut (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku aby nie opadło. Chleb

WegePrzepis
Gulerodsboller 137

ponieważ smaruje się je rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Ten zabieg pozwala na lepsze przyklejenie się ziaren słonecznika na wierzchu. W Danii nie zawsze gulerodboller posypuje się słonecznikiem. Ja namawiam - uprażony słonecznik ma wyjątkowy smak i nadaje chrupkości. Składniki (na 9 bułek): 50 g słonecznika + łyżka lub dwie do posypania 50 ml wody 500 g mąki pszennej typu 650 łyżeczka soli(...)Ciasto zacząć wyrabiać ręcznie, stopniowo dolewając resztę wody. Po wyrobieniu ciasta polać je olejem i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Na najniższej półce ustawić miseczkę z wrzątkiem lub w zagłębienie piekarnika wlać 100 ml wody. Ciasto odgazować

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na razowiec na zakwasie 200

mąki do misy miksera, dodaj zakwas, wodę, załóż hak do ciasta i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już lekko się połączą wsyp łyżkę soli. Ciasto powinno konsystencją przypominać plastelinę. Wyrabiaj około 10 minut. Pod koniec dodaj słonecznik. 2 podłużne foremki 30 cm x 10 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Podziel ciasto na pół i napełnij foremki. Wygładź powierzchnię i posyp

codojedzenia
Chleb ze słonecznikiem 194

cudowny w smaku, przywodzi na myśl wiejski chlebek formowany ręką babci. p { margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Chleb ze słonecznikiem zaczyn - 300g   2-3 łyżki zakwasu (50g) 100g latniej wody 150g mąki pszennej ciasto chlebowe - ok. 1700g 300g zaczynu 700g mąki pszennej 550 100g mąki żytniej 720 100g mąki pszennej razowej 430g letniej wody 2 łyżeczki(...)minut. Po tym czasie wsypać sól i zaczyn, po czym szybko wyrobić, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Będzie dość gęste, więc jeśli uznacie to za konieczne można dodać nieco więcej wody. Wyjąć z miski i ręcznie wgnieść nasiona słonecznika (można też wcześniej uprażyć). Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i szczelnie przykryć folią. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 do 4 godzin

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zdrowa słodycz 258

znacząco poziom endorfin i mocno Was zasłodzić wymyśliłam sobie taki oto mały bakaliowy przysmak.  Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły na jej wierzchu bakalie zapieczone z miodem.  Pestki dyni, ziarna, słonecznika i sezamu, a do tego suszone owoce i miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych(...)jajka      1/3 łyżeczki soli  Nadzienie:  - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka miodu - szczypta cynamonu Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na patelni prażymy ziarna sezamu

Sajkofanka smaku
najprostszy chleb na świecie 237

krzemu, wapnia i cynku). Jak większość kasz idealnie nadaje się w wersji gotowanej jako dodatek do obiadu. Poza zastosowaniem klasycznym równie dobrze spełnia się w roli głównego składnika chlebów, ciast lub racuchów. Jakiś czas temu podjąłem pierwsze próby wykorzystania tej kaszy we wszelkiego rodzaju wypiekach a efekty tych prób będziecie mogli oglądać już w najbliższych dniach. Na pierwszy ogień przedstawiam(...)części pełnoziarnisty i zdrowszy. Do naszej masy możemy dodać dodatki: osobiście lubię wersję ziołową. Inne możliwości to dodatek zeszklonej na patelni cebulki, mielone siemię lniane lub nasiona słonecznika (nasiona możemy dodawać do ciasta lub posypać nimi wierzch) itp. W zależności od upodobań. Jeżeli decydujemy się na dodatek mielonego lnu, możemy odrobinę zwiększyć ilość wody aby chlebek nie wyszedł nam zbyt

Gar Zdrowia
Chleb pszenno-żytni z nasionami 101

u0142onecznik i siemi\u0119 lniane.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Zostawi\u0107 ciasto na godzin\u0119 do uro\u015bni\u0119cia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej r\u0119cznikiem papierowym w ciep\u0142ym miejscu.\r","Po godzinie uro\u015bni\u0119te ciasto kr\u00f3tko urobi\u0107, \u017ceby je odgazowa\u0107.\r","Ciasto prze\u0142o\u017cy\u0107 do formy wysmarowanej olejem.\r","Zostawi(...)drożdży), 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 3 łyżki oleju, 3 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki słonecznika, sól, 2 suszone pomidory odsączone z oleju. Przygotowanie: Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą. Dodać mąki (oba rodzaje), olej, sól, słonecznik i siemię lniane. Wyrobić ciasto. Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym

Bardzo Gruby Smok
3 x chleb z garnka 479

Gotowe ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą, w której robimy dziurki. Dzięki temu ciasto będzie mogło oddychać. Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min, ale tym razem w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nastawiamy na 220 stopni(...)łyżki siemienia lnianego 2 łyżki pestek słonecznika Postępujemy jak w przepisie wyżej. Do zaczynu używamy mąki pszennej 550 lub 650. Pełnoziarnistą mąkę używamy dopiero do właściwego ciasta. Zostawiamy po pół łyżki siemienia i słonecznika i wsypujemy go na górę. Przy pieczeniu tego chleba nie zmniejszamy temperatury do 180, a do końca pieczemy w 200 stopniach. PRZEPIS III - pszenny z oregano

Kuchnia od dwojga
Prosty i Smaczny Chleb na Drożdżach 202

mąki pszennej pełno ziarnistej lub innej 400 ml letniej wody 25 g drożdży świeżych 10 g soli 1 łyżeczkę cukru dodatkowo do chleba dodałam 50 g ziaren słonecznika można dodać pestki dyni lub nie dodawać z wcale ziaren. 1 łyżka oleju do wyrównania chlebka w foremce Użyłam foremki o wymiarach(...)misce przez około 2 -3 minuty tak żeby dokładnie się wymieszały , ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne . Po wymieszaniu składników dodaję słonecznik i dokładnie mieszam żeby połączył się z ciastem . Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki serowe z ziarnami 186

wiem dlaczego, ale jesienią zawsze znacznie częściej używam wszelkich ziaren. I tak na przykład do przygotowania tych bułeczek użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:)  Składniki: 300g chudego twarogu, 100ml stopionego masła + 2 łyżki masła(...)100ml mleka, garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto), łyżka pestek dyni, szczypta soli, 2 łyżki miodu, 1/2kg mąki pszennej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, mleko do posmarowania, cukier do posypania.   Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony

Z miłości do słodkości
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 323

czekoladowe, kasza gryczana jest mocno wyczuwalna, ciasto jest delikatnie słodkie. Już na surowo bardzo mi smakowało. Ciasto nie sprawi Wam problemu. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Olgi Smile . Moja modyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu(...)gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki gorzkiego kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki daktyli

moj przepis na
Zupa dyniowa 95

czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie ser parmezan lub jogurt grecki i słonecznik łuskany Przygotowanie: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w niewielkie kawałki dynię oraz paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Całość podsmażyć(...)stopniach. Zupę należy przed podaniem zmiksować blenderem, aby miała jednolitą konsystencję i doprawić do smaku. Całość podawać z prażonym słonecznikiem i kleksem z jogurtu lub posypać parmezanem. Na górę miseczki lub talerz wyłożyć paluszkami z ciasta francuskiego. Krok po kroku: 1. Obrać dynię 2. Podsmażyć cebulę na maśle 3. Pokroić dynię w niewielkie kawałki i dodać do cebuli 4. Dodać

KuchniaWeDwoje.pl