ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:35/224)

Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem 173

gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj) 130 gram mąki żytniej typ 2000 250 gram letniej wody  Ciasto właściwe: cały zaczyn  500 gram mąki pszennej  350 ml letniej wody  100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  Wykonanie:   Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu(...)miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin. Po tym czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną

Krakowskie smaki Ani
czekoladowe ciasteczka ze słonecznikiem 138

puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę oraz jajko, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i solą. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik oraz posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka (ok. 4 cm średnicy) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 170

cały zaczyn Dodatkowo: 1 duży por 1/2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 100 g pestek słonecznika 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin. Składniki ciasta właściwego, oprócz soli, mieszamy razem z przefermentowanym zaczynem i odstawiamy na 30 minut.  W międzyczasie możemy przygotować(...)podgrzewamy do momentu kiedy płynny odparują, a por się skarmelizuje. Wtedy odstawiamy do wystudzenia.  Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pestki słonecznika, do lekkiego zbrązowienia. Po przestudzeniu mieszamy z porem. Do ciasta dodajemy sól i dodatki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i błyszczące, po czym wkładamy je do naoliwionej miski i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka ze słonecznikiem 273

cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników z połową ziaren słonecznika i łączymy wszystko ręcznie. 2. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy małe kuleczki. Następnie obtaczamy w słoneczniku i układamy kuleczki na blaszce delikatnie je spłaszczając. Ciastka układamy w dość dużych odstępach od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciastka rozejdą się na boki. Blachę wkładamy

Gotuj Z Muzyką
Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie 157

godzinę. Po tym czasie niewiele urośnie, ale w strukturze ciasta będzie widać duzo pęcherzyków powietrza. Po tym czasie ciasto należy krótko wymieszać, przełożyć do foremek wyłozonych papierem do pieczenia. Można papier lekko natłuścić i wysypać mąką lub płatkami żytnimi, lub nasionami słonecznika. Wierzch chlebów posmarować(...)oliwą i zakryć luźno naoliwioną folią. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Trzeba jednak zaglądać co jakiś czas, żeby ciasto nie wykipiało z foremek. Przed pieczeniem posypać mąką, płatkami żytnimi, czarnuszką lub słonecznikiem. Foremki z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu.  źródło przepisu

FitKot
Bułeczki pszenne razowe 133

rzepakowego; - 3 łyżki słonecznika + garść do obtoczenia; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozprowadzić niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, słonecznik (3 łyżki) i wlewamy drożdże. Dodać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk. Ciasto przykryć i odstawić(...)wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt. Dla ułatwienia ręce i blat można posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania. Do piekarnika włożyć na dno naczynie żaroodporne z lodem lub wodą. Piec

dom-agi.pl
Bakaliowiec 191

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie. Dziś przetestowałam słonecznik, skórkę z cytronu, mieszankę skórek, migdały słupki, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone, morele suszone Pyszne ciasto pełne bakalii Bakaliowiec SKŁADNIKI: jajka - 3 szt mąka -4 łyżki cukier - 100 g mieszanka skórek - 100 g skórka z cytronu - 100g żurawina suszona - 100 g migdały słupki - 100 g    KRESTO orzechy(...)włoskie - 100 g wiśnie kandyzowane - 100 g słonecznik łuskany - 100 g  KRESTO śliwki suszone - 200 g    KRESTO morele suszone - 100 g  KRESTO przyprawa do piernika -1 opak aromat do ciasta- dowolny cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki

Kuchnia Danusi
Ptysie francuskie z pastą rybną 161

Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia listonic_name = "Ptysie(...)francuskie z pastą rybną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy kółka

CoolinarniePL
ciasto słonecznikowiec 764

przesiewamy do masy jajecznej (mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki). Dodajemy olej, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przerawamy na dwa blaty. składniki na prażony słonecznik: 300 g pestek słonecznika 3 łyżki masła 3 łyżki cukru wykonanie: Na rozgrzanej patelni delikatnie(...)mieszamy cukier, kakao, masło oraz śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu 162

cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soli (u mnie himalajska) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska) 1 łyżka nasion słonecznika pestki dyni sezam pół szklanki wody  Przygotowanie: Kaszę gryczaną przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do miski i zalej ją wodą do poziomu kaszy. Siemię lniane(...)zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki dyni

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Recenzja książki - Zula i rozgniewany las! a także przepis na bułeczki rozmarynowe. 129

Zula nauczyła się piec. Tym razem były to ciasteczka. To ciotki zaszczepiły w niej miłość do kuchni.  Zula w soboty delektowała się pysznymi bułeczkami z rozmarynem i słonecznikiem, podane z białym serem smakowały wybornie! To było idealne śniadanie.  Ja również postanowiła upiec takie bułeczki i powiem Wam, smakują wyjątkowo! Zapraszam! Bułeczki śniadaniowe z rozmarynem. Składniki; 40 dag mąki(...)spodu.  Piekarnik nagrzewamy do 230C, na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne  wodą. Pieczemy około 20 min. Kontrolując stopień zarumienienia.  Bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dość mocno je wciskając w ciasto.  Bułeczki pięknie pachną rozmarynem a smakują wyjątkowo, bo przygotowane samodzielnie a nie kupione w piekarni.  Tytuł; Zula i rozgniewany las. Autor; Natasza Socha Wydawnictwo; Nasza

Radość kipiąca uśmiechem.
Francuskie babeczki z nadzieniem figowo słonecznikowym 110

krótkim czasie już jemy. Czary mary łączymy kilka składników i już mamy 8 smakołyków. Składniki na 8 szt.: 150 g suszonych fig, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 275 g, 150 g łuskanego słonecznika, 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%, 1 małe jajka, 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Z fig odrywamy twardy ogonek(...)kroimy na mniejsze kawałki. Piekarnik nastawiamy na 210°C. Za pomocą blendera miksujemy słonecznik, dodajemy figi, śmietankę, 1 jajko i 1 łyżkę cukru, całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto kroimy na 8 równych części. Każdym kawałkiem wykładamy foremki na babki, mogą być sylikonowe lub metalowe. Ciasto wypełniamy nadzieniem i brzegi ciasta łączymy jak sakiewkę. Drugie jajko roztrzepujemy z 1 łyżką

Moniki Smakołyki
Chleb gryczany ze słonecznikiem 187

pieczenia lub natłuścić olejem roślinnym. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku

Gospodyni Miejska
Chleb kukurydziany z pestkami słonecznika 152

mną zgodzi, więc pewnie nic nowego nie napiszę. Pachnący, chrupiący i pyszny. Uwielbiam piec chleby. Ten wyszedł mi niezwykle pyszny, wzbogacony o pestki słonecznika i oliwę z oliwek. Żółciutki. Idealnie się kroił. Polecam.   Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki kukurydzianej 4 łyżki oliwy(...)mała płaska łyżeczka soli 4 łyżki pestek słonecznika Dodatkowo: mąka pszenna do posmarowania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania foremki Wykonanie pysznego chleba kukurydzianego: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do miski wsypujemy obie mąki, pestki słonecznika, wlewamy drożdże z mlekiem i mieszamy widelcem do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania