ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:27/224)

Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) 182

Delikatny wilgotny biszkopt kakaowy, maślana masa krówkowa z chrupiącym słonecznikiem, super delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone a na koniec prażony słonecznik w karmelu, jak dla mnie ciasto niebo. Co prawda wymaga dość sporo pracy, no i nie należy do najtańszych, ale jest warte swojej pracy, bo za każdym razem smakuje gościom i rodzinie. Na biszkopt blaszka 25x30(...)mleko i cukier rozpuścić w garnuszku. Następnie wrzucić do tego słonecznik i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i wylać na blachę wyłożoną papierem, równomiernie rozłożyć słonecznik łyżką. Piec ok. 10 minut w 180 st C, aż słonecznik się zrumieni. Wyjąc z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, następnie posiekać słonecznik nożem . . Biszkopt. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier

Krylowa Kuchnia
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie 162

mąki owsianej 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 3 płaskie łyżeczki soli opakowanie 7 g drożdży suszonych łyżka miodu 600 g letniej wody 300 g czynnego zakwasu żytniego słonecznik łuskany do posypania masło i mąka do foremek Wykonanie: Do miski przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około(...)dość gęste ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika 323

letniej wody. 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 10 dag nasion słonecznika Dodatkowo: Słonecznik do posypania chlebka Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Mąki, zakwas, sól oraz nasiona słonecznika wymieszać dodając wodę. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Powinno też dać się wymieszać. Następnie przekładamy masę do formy o wymiarach 35 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną wodą

Delicious Titbits
Ciasto słonecznik 933

Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.  Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)dodać alkohol. Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta. Składanie ciasta: Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu.  Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce

Kuchcik gotuje
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 219

pestki dyni, słonecznika 1/2 szklanki czarny sezam siemię lniane mielone 3 łyżki 1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie: Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą ogrzałam przed(...)około 30 stopni C), olej i mus dyniowy. Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch

głodny alergik
Chleb pszenny na zakwasie z figami i słonecznikiem 66

Dawno nie było tu przepisu na domowe pieczywo , więc spieszę z autorskim przepisem, który wykorzystywałam ostatnio kilka razy z rzędu. Proponowany dziś chleb nie jest pracochłonny. Ciasto można przygotować przed wyjściem do pracy, a dokończyć po powrocie do domu. Z kminku można zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi, choć zachęcam spróbować, bo dodaje temu pieczywu charakteru. Do swojego przepisu(...)soli 7 dużych, podsuszonych fig 2 łyżki ziaren słonecznika płaska łyżeczka kminku (całego) Figi pokroić na plasterki (każdą na 3 plastry). W dużej misce wymieszać obie mąki z solą i zakwasem. Dolać wodę i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Na koniec dodać kminek, ziarna słonecznika i figi. Wymieszać. Ciasto przykryć dokładnie ściereczką i odstawić na kilka (6-10) godzin. Ponownie wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb marchwiowy na zakwasie 157

innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku z marchwi (tym razem kupiłam) 3/4 szklanki żurawin 3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować(...)wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej. Zwilżoną ściereczkę posyp mąką

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym 23582

samym początku dziękuję autorce bloga  Kulinarne Przeboje  za słodką inspirację :) Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię. Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje. Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia. Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam(...)mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika WYKONANIE: Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm. Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie 206

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „ Zdrową Środę ” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Chodź jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką(...)piknik. Polecam… Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: Warstwa kakaowa: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 100g suszonych daktyli 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka mąki kokosowej 3 nieduże, dojrzałe banany Warstwa kokosowa: 100g wiórków kokosowych 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Warstwa kakaowa: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą

Mała Cukierenka
Ciasto Kajmakowy Bambo – murzynek z kremem 448

Ciasto Kajmakowy Bambo czyli połączenie murzynka z kremem budyniowym i kajmakiem to słodki wypiek w sam raz do popołudniowej kawy. Za sprawą kajmaku zalicza się do ciast o raczej dużej dozie słodkości, dlatego jeden kawałek w zupełności zaspokoi ochotę na słodycze. Ciasto nie jest szczególnie trudne do zrobienia, wystarczy upiec murzynka, wysmarować go dżemem i kajmakiem oraz przełożyć kremem budyniowym(...)uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.   Ciasto Kajmakowy Bambo – murzynek z kremem   Zobacz inne przepisy na ciasta z kremem: Ciasto Wścibskiej Sąsiadki – puszysty biszkopt z kremem i galaretką Obłędny bananowiec na biszkopcie Biszkopt z galaretką i mascarpone Ciasto Kuszący Junaczek – biszkopt z czekoladą i słonecznikiem w karmelu Biszkopt z masą budyniową

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Czekoladowy Gagatek – wyjątkowy wypiek na każdą okazję 167

blaszkę, której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Pieczemy w trybie góra-dół przez 25 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Złożenie ciasta Przystępujemy do składania ciasta. Spodni blat biszkoptu nasączamy kawą. Na nim rozsmarowujemy 1/3 kremu czekoladowego. Biszkopt kokosowy smarujemy z jednej strony 2 łyżkami dżemu i tą posmarowaną(...)biszkoptów, tworząc zygzaki. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy zastygły. Najlepiej smakuje przynajmniej jeden dzień po przygotowaniu. Ciasto Czekoladowy Gagatek – wyjątkowy wypiek na każdą okazję   Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta: Ciasto Słomiana Wdowa – wyjątkowy biszkopt z musem brzoskwiniowym Murzynek przełożony bitą śmietaną Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem Jabłecznik na biszkopcie

e-PrzepisyKulinarne
Chleb pszenno – żytni na zakwasie 155

wodą, całość mieszamy, Ciasto na chleb zostawiamy (najlepiej na noc), ciasto powinno podwoić swoją objętość, Kolejnego dnia mieszamy ciasto, aby je odgazować. Jeżeli będzie za lepkie należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste można podlać większą ilością wody. Należy pamiętać, ze im więcej mąki żytniej tym ciasto jest mniej skłonne do formowania i bardziej lepkie, Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej(...)masłem i wyłożonej otrębami. Chleb obsypujemy pestkami słonecznika(należy je lekko wcisnąć w ciasto) i zostawiamy na 3 – 4 godziny do finalnego wyrośnięcia w formie, Chleb wkładamy do zimnego piekarnika, i pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 60 minut. Przez ostatnie 20 minut należy obserwować chleb, jeżeli skórka za bardzo się przypieka należy chlebek przykryć folią spożywczą i zmniejszyć

tyfranbox
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem 141

Postanowiłam wypróbować mój nowy sprzęt podróbę Temomiksa i wiecie co jestem bardzo zadowolona. Zaczęłam od wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb pszenny z otrębami i słonecznikiem. Zamiast 5 tysięcy wydalam 777 zł i mam to praktycznie samo . Składniki: mąka pszenna typ 500 -500 g drożdże suche 16 g woda ciepła 350 ml otręby pszenne 4 łyżki(...)słonecznik łuskany 4 łyżki sól pół łyżki cukier pół łyżki   Wykonanie: Mąkę przesiewamy aby była spulchniona i wsypujemy do maszyny.Wsypujemy drożdże,sól,cukier,otręby i słonecznik. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy wyrabianie ciasta 5 minut.Powtórzyłam czynność jeszcze raz.Wyjmujemy ciasto chlebowe i wkładamy je na deseczkę, przykrywamy szklanym kloszem i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę jeśli chłodno

Różowa kuchnia
Razowy soda bread z ziarnami, bez drożdży (Soda bread integrale con semi, senza lievito) 127

dodatek ziaren: sezamu, pestki dyni oraz słonecznika. Smacznego! SKŁADNIKI 500 g m ą ki razowej   30 g pestek dyni 30 g sezamu 30 g pestek słonecznika 7 g sody (ok. 1 i 1/2 łyżeczki)  1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka soli 450 ml mleka (w temperaturze pokojowej) **** INGREDIENTI 500 g di farina integrale 30 g di semi(...)mieszamy z sod ą , następnie stopniowo wlewamy mleko z octem  jabłkowym. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy pestki dyni, pestki słonecznika oraz sezam i kontynuujemy wyrabianie ciasta przez kolejne 5 minut. **** INGREDIENTI In una ciotola mescolate il latte con l'aceto di mele e 1 cucchiaino di sale. In un'altra ciotola mescolate la farina

La grande e la piccola cuoca
Chleb 111

Chleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika zrodlo: www.saintbest.pl *przy tradycyjnym pieczeniu chleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek piekarnika/powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno piekarnika talerzyk z wodą. Jeśli tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) SKLADNIKI : - 1kg mąki pszennej(...)Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, boczek ziarenka słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilości wg uznania). Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta. Garnek Rzymski moczymy

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania