pysznego! Ciasto z bakaliami i polewą czekoladową. Pyszności!!! Składniki: Ciasto 2 jaja 40g erytrytolu 20ml oleju rzepakowego 50g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 10g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 do obtoczenia bakalii 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 10g pistacji prażonych 10g moreli suszonych 10g śliwek suszonych 10g orzechów laskowych prażonych 10g orzechów włoskich 10g słonecznika łuskanego Polewa 30g gorzkiej czekolady
Truskawkowa Fiestarozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto dolewając partiami letnią wodę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Wierzch można posypać słonecznikiem. Foremki wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się za brązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć
Monia miesza i gotujeCzas czytania: 2 min Chleb wieloziarnisty z dużą ilością ziarenek słonecznika , dyni i siemienia lnianego. Kiedy kilka lat temu zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba wyglądało, to różnie. Chleb nie wychodził taki, jak bym chciała. Nie wiem, czy była, to wiana przepisów, czy mojego braku doświadczenia w każdym razie się nie poddałam! Próbowałam , testowałam, aż pieczenie chleba stało się(...)Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 100 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 720 200 wody w temperaturze pokojowej 50 g nasion słonecznika 50 g siemienia lnianego 50 g nasion dyni Składniki na ciasto właściwe 200 g wody o temperaturze 45 st C 100 g mąki żytniej typ 720 100 g żytniej mąki razowej
SprawdzonaKuchnia.plosób na diecie bezmlecznej polecam pyszne naleśniki z „twarożkiem” ze słonecznika. Doskonale udają one klasyczne naleśniki z białym serem. Można je przyrządzić zarówno na deser, jak i na słodki obiad. Są bardzo pożywne. Dzięki dodatkowi oleju w cieście nie musimy natłuszczać patelni podczas smażenia. Składniki na naleśniki pełnoziarniste: 1 szklanka i trzy kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki(...)płynne. Na powierzchni unosić się będą oka z oleju. Przed nabraniem porcji ciasta dobrze jest zamieszać łyżką całość, gdyż mąka lubi osiadać na dnie miski. Naleśniki smażymy z obu stron. Przewracamy na drugą, gdy powierzchnia naleśnika się zetnie. Na gotowe naleśniki nakładamy „twarożek” ze słonecznika i zawijamy. Gotowe
Dieta bez mlekawody Do zakwasu dodajemy wodę, mieszamy i łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka, ok 20 g) Do zaczynu(...)jednolitą masę (np. trzepaczką rózgową). Do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i odcedzone pestki. Całość dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy zgniecionym papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem. Następnie przekładamy ciasto chlebowe. Ugniatamy je lekko i wygładziamy mokrą dłonią. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 do 3 godzin. Pieczemy z parą ok. 20 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryresztę wody drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody, do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, wlać drożdże i resztę wody wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, ręce
W Mojej Kuchni LubięLubię sobie tak czasem poeksperymentować jak np. z tym ciachem niby znane i sprawdzone smaki ale w zestawieniu jakiego jeszcze nie robiłam. Delikatny, cienki biszkopt , a
Cynamonowe szczęściedrożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek, ja dodałam 3 łyżki 1 łyżeczka miodu, ja dałam 1 łyżeczkę miodu do ciasta plus 1 kostkę cukru trzcinowego - do rozczynu 2 garście ziaren słonecznika 600 ml ciepłej wody Dodatkowo: nasiona sezamu do posypania Przygotowanie : Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw należy przygotować rozczyn
Proste Potrawyroztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chlebka płatki owsiane, ziarno słonecznika Sposób wykonania : D rożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka, miodem, 6 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem, połącz z resztą mleka i resztą mąki. Dodaj rozczyn, wyrób ciasto. Dodaj sól, roztopione masło, sparzone wrzątkiem rodzynki i płatki migdałowe. Wyrabiaj ciasto(...)włóż je do wysmarowanych tłuszczem foremek keksowych. Ciasto powinno wypełnić foremkę do około 1/2 wysokości. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem ( możesz posypać płatkami owsianym lub ziarnami słonecznika), włóż do nagrzanego piekarnika 210 C i piec około 45 minut. Taki domowy chlebek jest bardzo zdrowy i smaczny. Polecam
Przepisy i porady kulinarneproponujemy wersję z owocami. Delikatne ciasto, słodycz owoców i mnóstwo zdrowych ziaren - to wszystko zagości na twoim talerzu :) Taki omlet to nie tylko wsparcie dla twojego układu pokarmowego, ale także pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki na 1 omlet: 2 jajka łyżka mąki żytniej łyżka płatków owsianych łyżeczka otrębów pszennych łyżeczka łuskanego słonecznika szczypta soli garść owoców leśnych (jeżyny(...)jagody, poziomki) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać płatki, otręby i słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś czas sprawdzać czy nasz omlet się nie przypala, jęli potrzeba - zmniejszyć ogień
Banana Smilestego zmodyfikować przepis): 30g aktywnego zakwasu żytniego 80g mąki żytniej typ 2000 (czyli grubej razowej) 550g mąki żytniej typ 720 (czyli chlebowej) 13g soli 600g wody opcjonalnie: garść nasion słonecznika lub prażonej cebulki albo ok. 2 łyżki nasion czarnuszki czy kozieradki opcjonalnie: ziarna sezamu do posypania Wykonanie: Faza I 30 g zakwasu z mąki żytniej razowej 160 g ciepłej wody(...)tylko do połączenia dodajemy mąkę i łączymy z zaczynem ciasto wyrównujemy i owijamy całość reklamówką, aby nie parowało Faza II trwa mniej więcej 3 godziny. Faza III - ciasto właściwe całość zaczynu z Faz I i II 400 g mąki żytniej typ 720 350 g ciepłej wody dodatki (słonecznik lub cebulka, czarnuszka itp.) - o ile używamy 13 g soli
Pasta Po Polskuletniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100g ziaren słonecznika + 50g do posypania chleba 1. Wszystkie składniki łączymy (zaczynamy od wlania 400 ml, resztę wlewamy kiedy ciasto będzie zbyt twarde) i wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej
Szefowa kuchniSymbio 60 g płatków owsianych górskich 20 g pestek dyni 50 g ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru i zalewamy(...)minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem reszty chlebowego ciasta. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy również mąkę żytnia graham, której nie przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól i mieszamy. Sprawdzamy, czy nasze drożdże "ruszyły"-jeśli ich ilość zwiększyła sie, a na powierzchni zaczęła pojawiać się piana
Zawsze głodna!jako dodatek do sałatki, zupy, jak i podrasowane pieczywo do podania z dowolną pastą. Chlebek z pesto – KĄCIK PORAD Orzechy nerkowca możesz również zastąpić słonecznikiem lub orzechami pinii. Użyłem oliwy z oliwek do ciasta, jak i do pesto. Jeśli jej nie masz, użyj np. oleju rzepakowego. Chlebek najlepiej zjeść w ciągu maksymalnie 2 dni. Nadaje się on również
Blendmanłyżki soli himalajskiej 300 g mąki żytniej razowej 200 ml ciepłej wody 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki siemienia lnianego Zakwas wymieszać z wodą i solą. Dodać mąkę, słonecznik i siemię lniane. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej przez kilka minut mikserem lub ręcznie). Umieścić w foremce (wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia
Fitkotnajmniej 8 godzin Po tym czasie odlać wodę i wypłukać soczewicę w świeżej wodzie Wypłukaną soczewicę zblendować na gładką masę razem z siemieniem lnianym, słonecznikiem i tahini Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać ciasto jak na naleśniki Porcje ciasta wylewać na rozgrzaną suchą patelnię (lub z odrobiną tłuszczu jeśli będą przywierać, ja używam patelni teflonowej i smażyłam bez dodatku tłuszczu
HealthyCreationsLekka przekąska z ciasta francuskiego -złociste świderki z nasionami czarnuszki, sezamu i słonecznika
Przepisy Kulinarnerodzaju lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów na własną rękę, uwzględniając
upichconapomiędzy naszą robotą ma pierwszeństwo :) A dziś proponujemy Wam przepyszny wegetariański pasztet z ciecierzycy. Zróbcie go z nami! Składniki na standardową podłużną blaszkę do pieczenia ciast: 250g ugotowanej ciecierzycy polecamy ze sklepu ymt24 50g słonecznik łuskanego 2 cebule 3/4 pora 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki węgierskiej słodkiej w proszku polecamy TheSpiceShop 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka
Bike By Lifesłonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać 2- 3 łyżki mąki lub trochę przegotowanej wody .Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia[ u mnie
Moje domowe kucharzeniesłodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli
CookYourselfmieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana. Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego). Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce
Gospodyni Miejskazalać letnią wodą i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do rozpuszczonych drożdży (zaczyn nie musi wyrastać) dodać starte buraki, oliwę, cukier, sól, ziarna słonecznika i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski (ja wyrabiam robotem kuchennym, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką
Gospodyni Miejskapłatkami owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło. Następnie
Z miłości do słodkościwiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta. Składniki na 2 keksówki: - 6 szklanek mąki - 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki oleju - 10 dag drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 szklanka wody letniej - 2 szklanki wody ciepłej - ulubione ziarna np słonecznika, dyni, siemienia lnianego Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w 1 szklance letniej wody wymieszanej(...)cukru. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, wodą ciepłą i drożdżami. Dodajemy wg uznania ulubione ziarna (ja dodałam 2 spore garści mieszanki słonecznika i dyni) i mieszamy. Keksówki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do keksówek, wierzch możemy posypać ziarnami. Wkładamy blachy z ciastem do zimnego piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu
Zainspirowana w kuchni