ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:51/224)

Domowy chlebek z miodem. 100

roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chlebka płatki owsiane, ziarno słonecznika Sposób wykonania :   D rożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka, miodem, 6 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem, połącz z resztą mleka i resztą mąki. Dodaj rozczyn, wyrób ciasto. Dodaj sól, roztopione masło, sparzone wrzątkiem rodzynki i płatki migdałowe. Wyrabiaj ciasto(...)włóż je do wysmarowanych tłuszczem foremek keksowych. Ciasto powinno wypełnić foremkę do około 1/2 wysokości. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem ( możesz posypać płatkami owsianym lub ziarnami słonecznika), włóż do nagrzanego piekarnika 210 C i piec około 45 minut. Taki domowy chlebek jest bardzo zdrowy i smaczny. Polecam

Przepisy i porady kulinarne
OWSIANO-ŻYTNI OMLET Z OWOCAMI LEŚNYMI 219

proponujemy wersję z owocami. Delikatne ciasto, słodycz owoców i mnóstwo zdrowych ziaren - to wszystko zagości na twoim talerzu :) Taki omlet to nie tylko wsparcie dla twojego układu pokarmowego, ale także pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki na 1 omlet: 2 jajka łyżka mąki żytniej łyżka płatków owsianych łyżeczka otrębów pszennych łyżeczka łuskanego słonecznika szczypta soli garść owoców leśnych (jeżyny(...)jagody, poziomki) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać płatki, otręby i słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś czas sprawdzać czy nasz omlet się nie przypala, jęli potrzeba - zmniejszyć ogień

Banana Smiles
Chleb żytni na zakwasie – trójfazowy 79

tego zmodyfikować przepis): 30g aktywnego zakwasu żytniego 80g mąki żytniej typ 2000 (czyli grubej razowej) 550g mąki żytniej typ 720 (czyli chlebowej) 13g soli 600g wody opcjonalnie: garść nasion słonecznika lub prażonej cebulki albo ok. 2 łyżki nasion czarnuszki czy kozieradki opcjonalnie: ziarna sezamu do posypania Wykonanie: Faza I 30 g zakwasu z mąki żytniej razowej 160 g ciepłej wody(...)tylko do połączenia dodajemy mąkę i łączymy z zaczynem  ciasto wyrównujemy i owijamy całość reklamówką, aby nie parowało Faza II trwa mniej więcej 3 godziny. Faza III - ciasto właściwe całość zaczynu z Faz I i II 400 g mąki żytniej typ 720 350 g ciepłej wody dodatki (słonecznik lub cebulka, czarnuszka itp.) - o ile używamy 13 g soli

Pasta Po Polsku
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 131

letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100g ziaren słonecznika + 50g do posypania chleba 1. Wszystkie składniki łączymy (zaczynamy od wlania 400 ml, resztę wlewamy kiedy ciasto będzie zbyt twarde) i wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej

Szefowa kuchni
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 201

Symbio 60 g płatków owsianych górskich 20 g pestek dyni 50 g ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru i zalewamy(...)minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem reszty chlebowego ciasta. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy również mąkę żytnia graham, której nie przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól i mieszamy. Sprawdzamy, czy nasze drożdże "ruszyły"-jeśli ich ilość zwiększyła sie, a na powierzchni zaczęła pojawiać się piana

Zawsze głodna!
Zakręcony chlebek z pesto 66

jako dodatek do sałatki, zupy, jak i podrasowane pieczywo do podania z dowolną pastą. Chlebek z pesto – KĄCIK PORAD Orzechy nerkowca możesz również zastąpić słonecznikiem lub orzechami pinii. Użyłem oliwy z oliwek do ciasta, jak i do pesto. Jeśli jej nie masz, użyj np. oleju rzepakowego. Chlebek najlepiej zjeść w ciągu maksymalnie 2 dni. Nadaje się on również

Blendman
Prosty chleb żytni razowy – Blogmas 2019 #17 142

łyżki soli himalajskiej 300 g mąki żytniej razowej 200 ml ciepłej wody 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki siemienia lnianego Zakwas wymieszać z wodą i solą. Dodać mąkę, słonecznik i siemię lniane. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej przez kilka minut mikserem lub ręcznie). Umieścić w foremce (wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia

Fitkot
Chleb graham 160

łyżeczki soli 3 łyżki słonecznika+ do posypania 3 łyżki siemienia lnianego+do posypania oraz: 2 keksówki 12x28 cm Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, słonecznik i siemię. Dolewamy zsiadłe mleko i rękoma wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto chlebowe do keksówek, posypujemy ziarnami, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wegańskie naleśniki z czerwonej soczewicy 137

najmniej 8 godzin Po tym czasie odlać wodę i wypłukać soczewicę w świeżej wodzie Wypłukaną soczewicę zblendować na gładką masę razem z siemieniem lnianym, słonecznikiem i tahini Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać ciasto jak na naleśniki Porcje ciasta wylewać na rozgrzaną suchą patelnię (lub z odrobiną tłuszczu jeśli będą przywierać, ja używam patelni teflonowej i smażyłam bez dodatku tłuszczu

HealthyCreations
Świderki z sosem i żółtym serem 106

Lekka przekąska z ciasta francuskiego -złociste świderki z nasionami czarnuszki, sezamu i słonecznika

Przepisy Kulinarne
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 229

rodzaju lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów na własną rękę, uwzględniając

upichcona
Pasztet z ciecierzycy 110

pomiędzy naszą robotą ma pierwszeństwo :) A dziś proponujemy Wam przepyszny wegetariański pasztet z ciecierzycy. Zróbcie go z nami! Składniki na standardową podłużną blaszkę do pieczenia ciast: 250g ugotowanej ciecierzycy polecamy ze sklepu ymt24 50g słonecznik łuskanego 2 cebule 3/4 pora 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki węgierskiej słodkiej w proszku polecamy TheSpiceShop 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka

Bike By Life
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem 129

słonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać  2- 3 łyżki mąki lub  trochę przegotowanej wody .Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia[ u mnie

Moje domowe kucharzenie
Krucha tarta z masą serową z ricotty 215

słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli

CookYourself
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 227

mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana. Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego). Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję