ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:51/224)

Słonecznikowe bułeczki drożdżowe 212

wody 7 g drożdży suszonych 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka  3-4 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Suche drożdże wymieszać z mąkami. Dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Po tym czasie(...)ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na równe części (około 100 g każda) i uformować bułeczki (fot.1) . Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 do podwojenia objętości. Tuż przed pieczeniem, bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać ziarnami słonecznika (fot.2) . Lekko docisnąć. Piec

Świat Ciasta
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 254

chleba - zapach unoszący się po domu rekompensuje trud oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika 50 g płatków owsianych olej do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. 2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, słonecznik i płatki owsiane. 3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozpuszczone drożdże i dolewamy porcjami letniej wody. Mieszamy ciasto ręką, aż powstanie nam zgrabna kulka. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze wody, a jeśli się lepi do rąk

W kuchni Katie
Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 199

Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę (ja piekłam w dwóch dużo mniejszych) ciasto: 200 g orzechów np. laskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy zużyłam resztę ziemnych niesolonych, tj. około 100 g, a pozostałe 100 g to był słonecznik) 400 g mąki pszennej (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista(...)bananem, olejem i esencją. Stopniowo dodawaj do tego podprażone orzechy, tak w 3 partiach, aż powstanie coś na kształt masła, tyle że o luźniejszej konsystencji. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju

greenscarf
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM 174

Chlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren, słonecznika i siemienia lnianego. Wyszedł idealny taki jak go wszyscy domownicy lubią. SKŁADNIKI : 100 ml zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej 30 ml wody Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin(...)CIASTO WŁAŚCIWE : 600 - 700 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody 1/2 szklanka pomieszanych ziaren ( słonecznika i siemienia lnianego ) drożdże 25 g ( jeżeli chcemy aby chleb szybko wyrósł, nie będziemy czekać kilka godzin

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 188

mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie) 300 g mąki żytniej razowej 500 ml wody 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię) 2/3 szkl. zakwasu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę. Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować w bochen. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp). Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu. Pieczemy 10 min w 230 stopniach. Skręcamy temperaturę do 200 stopni pieczemy 20 min. Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-orkiszowo-zytni-zakwasie/

Mieszam w Garnku
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 329

mnie 10g) - 1 saszetka suchych drożdży - 7g - 2 łyżki oliwy z oliwek - 600ml ciepłej wody - po 1 łyżce nasion słonecznika i lnu ( można pominąć) Mąki , sól i drożdże wymieszać. Dodać wodę , ziarna i oliwę. Dobrze wyrobić, tzn. dokładnie połączyć. Moje ciasto nie kleiło się wcale. Gdyby jednak tak się zdarzyło, nie dosypywać mąki. Formy wysmarować oliwą i wysypać mąką(...)otrębami. Gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy. Następnie do form przenieść ciasto i dokładnie wygładzić. Najlepiej łyżką maczaną w wodzie. Formy napełniamy do połowy. Na wygładzony, mokry chlebek można wysypać ulubione ziarna: sezam, siemię, słonecznik, itp. Ja swój posypałam makiem. Wierzch można jeszcze spryskać wodą, wtedy mamy pewność, że ziarna z upieczonego chlebka nam nie odpadną.  Formy przykryć

Smaczne Zdrowe
Ciabatta z rodzynkami i słonecznikiem oraz "Świąteczne marzenie" 197

rodzynkami. Ze względu na alergię zamieniłam orzechy na słonecznik. Przepis jest świetny, a to za sprawą Gucia ( klik! ), którego receptury są zawsze niezawodne. Składniki : podaję za Guciem – klik! Levain 90 g mąki chlebowej 110 g wody 20 g zakwasu Połączyć składniki i pozostawić na noc w temp. pokojowej. Ciasto 770 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 – 850) 50 g zarodków(...)drożdży instant 210 g levain 160 g orzechów włoskich, prażonych (u mnie uprażony słonecznik) 160 g rodzynek Mieszamy wszystkie składniki oprócz bakalii na pierwszej prędkości (mieszarka spiralna), do połączenia składników, a następnie 4-5 minut na drugiej prędkości. Siatka glutenowa powinna być już dobrze rozwinięta (ciasto zaczyna odchodzić od ścianek, można zrobić próbę rozciągania ). Konsystencja powinna być dosyć luźna

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami 173

kilku podstawowych składników (które zapewne każdy ma w domu) i dawkę cierpliwości. Tylko tyle potrzebujemy, aby cieszyć się smakiem domowego chleba W tej wersji, którą tutaj Wam prezentuje, do ciasta dodałam przyprawy suszone pomidory. Możecie oczywiście ją pominąć lub dodać inną Dodatki dopasujcie do własnych preferencji Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami Składniki na keksówkę o długości(...)suchych składników dodaj wodę z oliwą. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Im dłużej wyrabiasz tym lepiej Następnie ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Gdy ciasto wyrośnie uformuj z niego podłużny bochenek i włóż do keksówki. Chlebek posyp ziarnami słonecznika. Keksówkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni

365 dni dookoła kuchni
Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis 135

Chleb pszenny na suchych drożdżach jest nieskomplikowany i bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie. Zawsze w domu(...)ciepłej wody łyżka oleju opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i ewentualnie dodatki (dałam garść ziaren słonecznika). Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka owocowa z pysznym sosem 222

możemy polać sałatkę tuż przed podaniem lub możemy podać sos osobno *** *** Tuż przed podaniem sałatkę możemy jeszcze posypać pokrojonymi orzechami, płatkami migdałowymi albo nasionami słonecznika *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: NOCNA OWSIANKA BEZ GOTOWANIA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Chleb ze słonecznikiem i sezamem 109

mąki pszennej typ 450 25 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 100 g słonecznika 100 g sezamu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego Do blaszki: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Do posypania: 2 łyżki słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku   Drożdże rozetrzeć drewnianą łyżką z cukrem. Dodać do nich(...)wody oraz sól. Wyrabiać ciasto hakową końcówką miksera przez 10 minut, lub ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (ciasto ma być luźne). Ciasto zostawić w misce i przykryć czystą ściereczką , odstawić na godzinę aby podwoiło swoją objętość.  Keksówkę o wymiarach 35x11 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki

Krylowa Kuchnia
Chleb Bezglutenowy 200

się zarumieni. Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy

IzaGotuje
Francuskie babeczki z fetą 169

można ją zastąpić mozarellą. Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych muffinów lub w małych foremkach do babeczek. 1 ciasto francuskie 100 g sera feta 70 g suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki łuskanego słonecznika lub pestek z dynii 10 czarnych oliwek 3-4 łyżeczki czerwonego pesto 1. Włączyć piekarnik na 170 stopni, grzałka góra-dół

Trzeci talerz
Ciasto z czerstwego chleba 84

łyżeczka cukru wanilinowego 100g kakao 100g nasion słonecznika + do posypania 100g rodzynek 100g miękkiego masła Przygotowanie Czerstwy chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na całą noc. Do rozdrobnionego chleba dodać jajka, cukier, masło, słonecznik, rodzynki, cukier wanilinowy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kakao i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec ok 60-70 minut

Wasze Przepisy