ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:54/224)

Chleb pszenno- razowy z automatu 147

szklanka mąki pszennej razowej typ 2000 łyżka oliwy, szczypta soli, łyżka miodu niepełna szklanka ciepłej wody odrobina drożdży po łyżce czarnuszki, słonecznika i siemienia lnianego Przygotowanie : Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką, ciasto jest raczej rzadkie, takie, że nie wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie z makiem 183

szkl wody ciepłej - 5 g suchy drożdży - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżki soli - 4 łyżki siemienia lnianego - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren z dyni - zaczyn Składniki mieszamy energicznie w dużej misce, wyrabiamy ciasto co najmniej 15 minut. Przekładamy do metalowe miski wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy na blachę, smarujemy

SMYKWKUCHNI
Krakersy z tahiny z ziarnami 72

słonych krakersów*. Składniki 60 g mąki żytniej 30 g tahiny ( 2 duże łyżki) 50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1/2 łyżeczki soli 50 ml zimnej wody Wykonanie Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy , a potem lekko wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy nożem lub radełkiem

Tajemnice Smaku
Herbatniki marcepanowe 165

już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać... SKŁADNIKI 0,5 kg mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka śmietany 18% 200 g masy marcepanowej

Czary - gary w kuchni
Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie 113

mąki, suche drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i miód. Mieszamy hakiem miksera lub dużą łyżką do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane, siemię i słonecznik. Wyrabiamy chwilę ręką lub hakiem, aż nasiona rozprowadzą się po cieście (ciasto powinno być lekko lepiące – nie musimy go całkowicie wyrabiać, ważne aby składniki były połączone). Zostawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Długą(...)wykładamy papierem do pieczenia (30 cm; ja użyłam dodatkowo poszerzanej, ale zwykła też jest ok). Ciasto uderzamy, aby się odgazowało i przekładamy do formy. Zwilżamy dłoń i mokrą wyrównujemy ciasto chlebowe w foremce. Zostawiamy na kolejne 40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 210ºC (lub 200ºC z termoobiegiem). Do środka wstawiamy osobną dowolną foremkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem

Poezja smaku
Chleb z naczynia żaroodpornego 237

łuskanego słonecznika, 4-5 łyżek sezamu. Przygotowanie: Odlewamy 1/2 szklanki letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Do mąki dodajemy sól, słonecznik i sezam. Wlewamy rozpuszczone drożdże, pozostałą część letniej wody i olej. Ciasto zagniatamy ręcznie, można trochę podsypać mąką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozgrzewamy naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe) w piekarniku

Aga w kuchni
Orkiszowy chleb z żurawiną na drożdżach 135

minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Można posypać wierzch słonecznikiem. Następnie należy umieścić formę w piekarniku nagrzanym do 230 stopni i piec przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę w piekarniku

Mango Papaja
Ciasteczka orzechowe 220

razy. "Oczekujące " do pieczenia ciasteczka radzę wsatwić w zimne miejsce.  Ciasteczka orzechowe 1 płat ciasta francuskiego XXL 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych lub posiekanych orzechów 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika perełki cukrowe(...)dekoracji  (opcjonalnie) Utrzyj miękkie masło z cukrem.  Ucierając dalej dodawaj po jednym jajku . Dodaj orzechy, siemie lniane i słonecznik - wymieszaj. Gdyby masa była bardzo rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej lub skruszonych biszkoptów. Rozłóż płat ciasta francuskiego, rozłóż masę orzechową równą warstwą, zwiń w rulon wzdłóż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój rulon na plasterki  grubości około

Gotuj Sam!
Bagietki pszenne zwijane 111

sobie z tym poradzi. To przepis dla kuchennych amatorów. Polecam ciasto zrobić za pomocą robota z hakiem, gdyż świetnie nadaje się do wyrabiania ciasta drożdżowego, ręce odpoczywają i znacznie to skraca czas przygotowania bagietek. Bagietki są gotowe w ciągu 1,5 godziny. Nie ma nic trudnego w ręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem(...)minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość . Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek rozciągamy lekko wałkując i formując w prostokąt. Oba boki ciasta na końcach zakładamy do środka, zwijamy ciasto na długość blaszki jak roladę. Zlepiamy ciasta na całej długości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 220

odstawić do wyrośnięcia na max. 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i sól, wymieszać. Do mąki z otrębami dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego, wodę i maślankę i wymieszać na jednolitą masę. Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch(...)pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Do zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale  nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry). Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami

Gospodyni Miejska
Zdrowe batoniki marchewkowe 135

drobnych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sezam ze słonecznikiem, daktyle, rodzynki i marchew. Mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajka, miód i olej. Mieszankę wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Domowe bułeczki z ziarnami. 82

kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej(...)natki pietruszki – ¼ łyżeczki granulowanego czosnku – ½ łyżki suszonego tymianku Posypka: – 1 łyżka nasion słonecznika – 1 łyżka białego sezamu – 1 łyżka siemienia lnianego – 1 łyżka maku – 1 łyżka nasion dyni W misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Ciasto wymieszaj mikserem z hakami. Na początku przez minutę miksuj na niskich obrotach, następnie zeskrob

Zdrowy Styl Joanny
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 104

wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pełne ziarno orkiszowej 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej  duuużo ziaren słonecznika Do dzieła: Zaczynamy od zaczynu. Do miski(...)mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat wyszedł :)), posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Moje bułeczki wyszły bardzo zbite w środku, przez co o wiele bardziej sycące niż przeciętne pieczywo. Na pewno to kwestia zbyt krótkiego wyrabiania ciasta plus mąki pełnoziarnistej, która jest zawsze nieco cięższa z oczywistych powodów :) Ponad

Spektrum Smaku
Sałatka śledziowa z brokułem 53

W wielu domach istnieje tradycja sałatek śledziowych we Środę Popielcową i Wielki Piątek. Sałatka śledziowa z brokułem to kolejna odsłona postnej śledziowej kolacji. {"@context":"http:\/\/schema.org

Bardzo Gruby Smok
Sałatka z burakiem 71

Sałatka z burakiem gotowanym lub pieczonym to pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Sałatka doskonale sprawdzi się na kolację, lub jako przekąska na imprezowy stół. Można

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania