ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:62/224)

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 177

łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej. Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Przygotowanie : Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto

Proste Potrawy
Kosmiczny chlebek szpinakowy 134

ocet, cukier i sól. Miksujemy na gładko. Później zieloną masę dodajemy do suchych składników i mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek wygładzamy i nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Posypujemy nasionami słonecznika. Pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja gora-dół przez około 35 minut. Kroimy po wystygnięciu. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE

Natka Pietruszki
Włoskie bułeczki ziemniaczane 106

oliwy z oliwek 360 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży Składniki do smarowania bułeczek 30 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki oregano Sól Opcjonalnie: Czarnuszka Słonecznik Parę suszonych pomidorów Parę plasterków salami Krok po Kroku 1 Gotujemy ziemniaki, czekamy aż ostygną i przeciskamy przez praskę. Do bułeczek włoskich możemy wykorzystać ziemniaki które pozostały z obiadu (mogą(...)miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. 3 Ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na grubość 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki. Ciasto smarujemy oliwą z solą i oregano i posypujemy drobno pokrojonymi pomidorkami, salami, czarnuszką lub słonecznikiem. 4 Gotowe bułeczki pozostawiamy na kilka minut żeby dać im wyrosnąć. Bułeczki wkładamy do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Chleb razowy pszenno - orkiszowy 131

orkiszowej razowej  (pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli cały zaczyn 1 i 1/2 szklanki wody trochę płatków owsianych do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt gęste, można

Przepisy na domowy ser i chleb
Dyniowy makaron bez jajek i "Motyl" 185

pieczona dynia bez skóry (miałam ok. 150 g) mąka ewentualnie: gorąca woda sól Dodatki czosnek oliwki natka pietruszki chili limonka słonecznik Dynię zmiksować lub rozetrzeć widelcem z łyżeczką soli. Do dyni dosypać mąkę i wyrabiać ręką na gładkie ciasto. Będzie bardziej elastyczne, gdy dodamy więcej wody i dolejemy gorącą wodę. Nie trzeba się przejmować, że ciasto nie ma jednolitej barwy(...)minut, by odpoczęło. Koniecznie przykryć wilgotną ściereczką! Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Odłożyć na ok. kwadrans, a potem pokroić na wstążki. Wstążki rozrzucić na ściereczce i zostawić do wysuszenia na noc. Gotować w osolonym wrzątku. Na suchej patelni uprażyć słonecznik. W czasie gotowania makaronu przygotować dodatki: rozgrzać lekko dobry olej, wrzucić na niego czosnek

Weekendy w domu i ogrodzie
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 198

źródło wapnia (100 g zawiera około 1300 mg wapnia). Jeśli więc dzieci powinny jeść jakieś słodycze, to tylko takie! Polecam! Składniki na ciasto: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych daktyli. Składniki na masę makową: 500 g maku niebieskiego, garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych daktyli, garść(...)maku, a następnie kilkakrotnie mielimy mak (w maszynce do mielenia kawy lub wysokoobrotowym blenderze). Do zmielonego maku dodajemy bakalie oraz olej. Mieszamy, umieszczamy masę w lodówce. Składniki na ciasto blendujemy do uzyskania klejącej masy. Następnie wykładamy na papier do pieczenia lub folię spożywczą i wałkujemy, formujemy w prostokąt. Na ciasto wykładamy 1,5 szklanki masy makowej, równomiernie rozprowadzamy, delikatnie rozwałkowujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 219

szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i drożdże, które wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki z podanej w przepisie

Ostra na Słodko
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 209

szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i drożdże, które wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki z podanej w przepisie

Ostra na Słodko
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 158

moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej błogiego obżarstwa;-)).  Składniki na 1 dużą formę o średnicy 30 cm + 4 małe foremki o średnicy 9 cm: ciasto: 5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 2,5 szklanki suchej), 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano. sos: 1/2 marchewki(...)czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej cebuli. Wykonanie: ciasto: Kaszę jaglaną namaczamy na noc. Przed gotowaniem przepłukujemy kilkakrotnie wrzątkiem, a następnie zimną, filtrowaną wodą (zabieg ma na celu usunięcie goryczki). Zalewamy wodą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wielkanoc. Przepisy na Wielkanoc 1143

smażone w papryce Sałatka z kabanosami, ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, cebulą, szczypiorkiem i koperkiem Żurek na zakwasie Pasta jajeczna z serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego Sałatki i surówki Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym(...)pomidorem i kukurydzą Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Ciasta Ciasteczka ‚jajka sadzone’ Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach Bardzo puszysty sernik Śmietankowa tarta

Kulinarne Przeboje
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem 150

łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie)   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek ziarna słonecznika do posypania   Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Obie mąki mieszamy, dodajemy sól, miód, masło, jogurt, przyprawę i mieszamy. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około(...)godziny). Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy około 20- 25 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Paluchy z sezamem i słonecznikiem 151

łyżeczki słonecznika  (u mnie ziarna Skworcu ) 220 ml ciepłej wody -------------------------------------- około 2 łyżeczki sezamu i 3 łyżeczki słonecznika do posypania paluchów Wykonanie: Składniki na paluchy umieszczamy w misce i wyrabiamy robotem kuchennym przez 10 minut (końcówkami do ciasta drożdżowego).Ciasto będzie kleiste. Miskę przykrywamy ściereczką, umieszczamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż ciasto wyrośnie. Powinno potroić swoją objętość(...)części. Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy, aby nadać paluchom fajniejszy kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy dość obficie smarujemy wodą. Najlepiej zrobić to pędzelkiem kuchennym. Na koniec paluchy posypujemy ziarnami słonecznika i sezamu. Tak przygotowane paluchy ponownie umieszczamy w ciepłym miejscu na 60 minut

Smak mojego domu
Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami 148

ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy dla kolejnych naleśników. Roślinny twarożek ze słonecznika Słonecznik namaczamy przez noc w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Przesypujemy go do kielicha blendera i mielimy na pastę. Można wlać

Food Square
Chleb graham z ziarnami na zakwasie 341

zakwasu żytniego; 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 75 g przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 g letniej, przegotowanej wody; 20 g soli; 60 g ziaren słonecznika; 40 g pestek dyni; 30 g ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką 209

Dynia i czarnuszki to idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu z piekarnika jednych, upiec kolejne ale dwie większe bułki. Oczywiście gotowe bułeczki po wystygnięciu można zamrozić, co na szczęście zrobiłam bo te 2 większe zostały zjedzone tego samego dnia. Mój wnuk Dominik przez tyle(...)Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka, • 30g świeżych drożdży, • 1 płaska łyżka cukru, • 1 płaska

Leśny Zakątek