cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa(...)mieszanki chlebowej do słoika i wkładamy do lodówki. Zaczyn na kolejny bochenek będzie gotowy po 2 dniach. Keksówkę o wymiarach 30x11 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Pieczemy w piekarniku nastawionym na funkcję termoobiegu, nagrzanym do temperatury 180-190 stopni, przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki
Moja Mama Gotujegorgonzolą ,melonem i orzechami Sałatka chrzanowa Sałatka z rodzynkami,ananasem i prażonym słonecznikiem Szybka sałatka z czerwoną fasolą Austryjacka sałatka z mortadeli Sałatka z mini mozzarelli i warzyw Sałatka z paluszkami krabowymi Carpaccio z buraka Sałatkowe ciasto na krakersach Sałatka pieczarkowo-porowa z jajkiem Sałatka z tortelini i ogórka Sałatka Caprese Sałatka
Swojskie jedzonkomisce mieszamy mąki-pszenną i razową, kukurydzianą oraz płatki jaglane oraz owsiane i słonecznik-troszkę zostawić do posypania,dodać sól.Wymieszać wszytko razem. Do cieplej wody dodać drożdże ,olej miód zakwas,wymieszać dodać do miski z suchymi składnikami,wyrobić dokładnie ręką ciasto do połączenia wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić
Wanilia i Kardamoncukier wsypać do miski. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i masło i zacząć wyrabiać. Dodać uprażone płatki owsiane (ciepłe) i uprażony słonecznik (ciepły). Wyrobić, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać. Z ciasta formować kulki (w zależności od upodobania, ja formowałam wielkości trochę większej niż piłeczka do golfa, tak, że na 1 blasze zmieściło(...)180C i piec ciastka przez 20-25 minut (mniejsze 15-20 minut). Jeszcze ciepłe, delikatnie polać, rozpuszczoną na parze, gorzką czekoladą. Przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia. Smacznego! * ziarna słonecznika/płatki owsiane wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i podsmażać je ok 5-8 min, uważając, żeby nie przypalić
CookYourselfowsianych, górskich; 1/2 szklanki płatków jęczmiennych; 50 g świeżych drożdży; 3 łyżeczki soli; 1 szklanka letniego mleka; 3 szklanki letniej wody; 1 łyżeczka białego cukru; 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika do oprószenia po wierzchu chleba. Dodatkowo: 2 formy keksowe o wymiarach 34 x 12 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka(...)mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do 2 wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką keksówek, oprószyć ziarnami słonecznika po wierzchu i odstawić do ponownego wyrośnięcia na czas nagrzewnia się piekarnika. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejskakawy 10% 3 łyżki nasion słonecznika do posypania Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem. Dodać 125 ml (1/2 szklanki) maślanki i wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn odstawić na 15 minut. Do misy miksera wsypać obie mąki, otręby, sól i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto(...)przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie mocno zagnieść. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut. Chleby w formach posmarować śmietanką, posypać słonecznikiem. Na dół piekarnika wstawić naczynie z 1/2 szklanki gorącej wody*. Chleby w formach wstawić na najniższy poziom. Piec
Pełny talerzodrobina pieprzu Moje nadzienie: sałatka pikantna z makrelą Ponadto: 1 białko pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie) ulubione przyprawy (u mnie słodka papryka wędzona; opcjonalnie) Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne - przygotowanie: Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem oraz następnie z mąką i przyprawami. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować
Di gotujeBułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość smacznych i zdrowych nasion. Są to bułki bardzo sycące i choć ładnie wyrastają, nie można ich zaliczyć do kategorii lekkiego pieczywa drożdżowego. Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami(...)Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 300g mąki pełnoziarnistej 300ml letniej wody 200ml mleka 120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika) 25g drożdży świeżych 2 łyżki roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułek ziarna do posypania Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć, wymieszać
Smakołyki Berenikioleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wykonanie: Ziarna słonecznika, siemię lniane oraz płatki owsiane mielimy. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnią wodą. Dodajemy piwo, mąkę, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto, przez ok. 3 min. Najwygodniej robotem kuchennym. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce
Domowy Smak Jedzeniamąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 15 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy słonecznik do posypania białko jajka do posmarowania Mąkę mieszamy z solą. Drożdże wkruszamy do miski, wlewamy wodę i dodajemy do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę zagniatamy ciasto. Powinno się trochę kleić do rąk. Przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia(...)minut. Z ciasta formujemy 4 bułeczki dłońmi posmarowanymi oliwą, układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C. Wyrośnięte bułeczki posypujemy pestkami słonecznik a i smarujemy białkiem jajka, wstawiamy do nagrzanego pieca z miseczka z woda na dnie. Pieczemy ok. 12-15 minut. Studzimy
Dzieje kuchennej WiewióryMają postać cienkich paluszków, a wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do sałatki z owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki temu paluchy chlebowe wyszły słodkie(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 220 ml letniej wody 1/3 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki ulubionych pestek (słonecznik, dynia, sezam) 3 pokrojone na drobno daktyle 4 łyżki cukru Mąkę cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto
Kuchnia w oparachłyżek cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 - 400 gr. łuskanego słonecznika Wykonanie : Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jedno jajko i jedno żółtko, posiekana w kostkę margarynę, śmietanę, 5 łyżek cukru. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy zawijamy do foli i wkładamy do zamrażalki na około godzinę. Zależy(...)było je rozwałkować i wycinać ciasteczka Wyciągamy ciasto po wymaganym czasie, wałkujemy na około 3 mm i wycinamy wzory szklanką lub innymi foremkami do ciastek. Roztrzepujemy pozostałe białko z 2 łyżkami cukru jakie nam zostało i jedną stronę ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem z cukrem i mokrą strona maczamy w słoneczniku dociskając lekko ciasteczko aby ziarenka dokładnie się przylepiły
W Moim Magicznym DomuSmakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli Makę wymieszać z solą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać nożem z mąką i smalczykiem. Zagnieść ciasto, dodając po odrobinie wody. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Farsz 300 g niedużych obranych cebul 250 g żółtego sera 1 papryczka(...)smarować), nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto podpiec 10 minut w 200°C. Na podpieczonym cieście wyłożyć cebulę z serem, polać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30 minut w 190°C. Po ok.10 minutach wierzch posypać pestkami dyni i słonecznika. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna
Pełny talerzDodaj wyrośnięte drożdże, a także zakwas na żurek, olej i sól. Możesz również dodać wybrane ziarna i dodatki (ja dodałam garść ziaren słonecznika). Całość wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem/robotem przez około 15 minut. Odpowiednio wyrobione ciasto nie powinno lepić się do ręki oraz ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny
Via GustoShare Pinterest Print Wegańska pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa. Dzięki suszonym pomidorom jest wyrazista w smaku, po prostu
Oryginalny smak