ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:73/224)

Pikantna tarta serowo-cebulowa 141

Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli Makę wymieszać z solą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać nożem z mąką i smalczykiem. Zagnieść ciasto, dodając po odrobinie wody. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Farsz 300 g niedużych obranych cebul 250 g żółtego sera 1 papryczka(...)smarować), nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto podpiec 10 minut w 200°C. Na podpieczonym cieście wyłożyć cebulę z serem, polać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30 minut w 190°C. Po ok.10 minutach wierzch posypać pestkami dyni i słonecznika. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna

Pełny talerz
CHLEB NA ŻURKU – przepis na chleb na zakwasie z żurku 423

Dodaj wyrośnięte drożdże, a także zakwas na żurek, olej i sól. Możesz również dodać wybrane ziarna i dodatki (ja dodałam garść ziaren słonecznika). Całość wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem/robotem przez około 15 minut. Odpowiednio wyrobione ciasto nie powinno lepić się do ręki oraz ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny

Via Gusto
Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika 64

Share Pinterest Print Wegańska pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa. Dzięki suszonym pomidorom jest wyrazista w smaku, po prostu

Oryginalny smak
Pasta jajeczna 51

Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe Pomidorowa pasta z makreli Smalec z fasoli Pasta jajeczna z pieczarkami Pasta ze słonecznika Pomidorowa pasta z cieciorki Pasta z bobu Zobacz też nowe przepisy Pasta jajeczna Proste ciasta na Dzień Matki – 5 pomysłów Ciasto Pijak Czy piekarnik obok lodówki to dobry pomysł? Ciasto cappuccino bez pieczenia Artykuł Pasta jajeczna pochodzi

okolicepalnika.pl
Chleb pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną 120

minut, a następnie na drugiej prędkości ok. 2 minuty.  Po zakończeniu wyrabiania przełożyć ciasto do foremek wysmarowanych olejem.  Ciasto także posmarować olejem i przykryć folią spożywczą.  Odstawić do wyrośnięcia - czas rośnięcia ok. 2-3 godziny – ciasto rośnie stosunkowo wolno i trzeba odczekać do pełnego wyrośnięcia (można także wyrastać krócej w podwyższonej temperaturze np. 30 st.).  Chleby(...)minutach chleby spryskać wodą – będą miały ładny kolor i błyszczącą skórkę.  Dodatkowe uwagi:  Ilość wody można zwiększyć, aby konsystencja ciasta pozwalała na przekładanie łyżką, ale nie była lejąca.  Nasiona można urozmaicić o pestki dyni, słonecznika i np. kminek lub czarnuszkę. Chleb wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog Kuchennymi drzwiami Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb mieszany na zakwasie 148

Namoczone ziarno: 91 g siemienia lnianego (pół na pół - złocistego i brązowego) 272 g wody Siemię lniane zalewamy wodą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilkanaście godzin. Ciasto właściwe: Zaczyn - całość Namoczone siemię lniane - całość 265 g wody 250 g mąki żytniej chlebowej typ 720  450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 2 łyżeczki soli Do misy miksera przekładamy(...)najpierw na małych obrotach, później na kolejnej prędkości. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i przekładamy do foremek spryskanych tłuszczem. Posypujemy wierzch ziarnami dyni lub słonecznika. Przykrywamy foremki czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny - chleb jest gotowy do pieczenia gdy wypełni formy: Piekarnik rozgrzewamy

Domowa Cookierenka Agi
Sałatka z rukolą, awokado i jajkiem z sosem jogurtowo-słonecznikowym 107

Sałatka z rukolą, awokado, ogórkiem, kiełkami jarmużu i ugotowanym na twardo jajkiem, polana sosem jogurtowo-słonecznikowym. Sałatka jest delikatna, smaczna i na pewno urozmaici niejeden obiad

Oryginalny smak
Wyróżnienie Liebster Award - dziękuję :D 111

bardziej liczy się dla kogo i czy będzie smakowało :) 2. Drób czy wieprzowina? Zdecydowanie drób. 3. Ulubiona sałatka? Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem. 4. Ulubiony film? Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni 5. Biszkopt czy kruche ciasto? Kruche ciasto 6. Czy lubisz jajecznicę? Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem różnych warzyw. 7. Makaron razowy czy zwykły? Razowy. 8. Co byś ugotował

Gotuj Się Kto Może
Pesto z cukinii (wegańskie i bezglutenowe) #6 139

Przepis, który dziś przedstawiam, nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na youtube ( klik ), zachwycił mnie swoją prostotą i pysznym smakiem , także musiałam go wypróbować. Danie jest

Kawa z mlekiem
Kotlety z buraków (wegańskie i bezglutenowe) #7 157

Dieta roślinna , a przy tym bezglutenowa , nie musi być jałowa, monotonna i ograniczona, wręcz przeciwnie, daje całe mnóstwo możliwości i otwiera nas na smaki i rozwiązania

Kawa z mlekiem
Pesto z brokuła (wegańskie i bezglutenowe) #9 145

Pesto to najszybszy obiad na świecie i chyba też najsmaczniejszy, pesto można praktycznie zrobić z każdego warzywa . Spróbowałam zmodyfikować mój poprzedni przepis na Pesto z cukinii

Kawa z mlekiem
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 131

poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni lub słonecznika. Piekąc dyniowe bułki czy chleb z taką ilością żytniej mąki zawsze dodaję drożdże aby ciasto porządnie wyrosło. Zaoszczędzam również czas zwłaszcza gdy piekę w tygodniu. Ciasto chlebowe po prostu wyrasta szybciej. Dyniowe bułki na zakwasie Składniki

codojedzenia
Ekspresowe ciastka grahamki 171

łyżki miodu 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu białego łuskanego 3 łyżki nasion słonecznika dodatkowo: wiórki kokosowe Wykonanie: Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych i zagnieść ciasto. Formować małe kulki, lekko je rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka posmarować białkiem i posypać wiórkami kokosowymi

Trufelkowo
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 132

tymiankiem. Możesz przepakować do pudełka i zabrać do pracy/szkoły. Możesz przygotować też własne pesto z liści rzodkiewki (najlepiej ekologiczne), nasion słonecznika, parmezanu i oliwy.   PODWIECZOREK K:263.0 / B:6.7 / T:14.1 / W:24.4 / Błonnik:8.1   CIASTO BURACZKOWE (PRZEPIS NA 5 PORCJI) Zjedz 1 z 5 porcji Mąka kokosowa – 60 g (4 x Łyżka) (można użyć zblendowanych

Powiedz dietom nie
CHLEBEK GRYCZANY Z CHIA 132

wszystkie suche składniki ,dodać chia ,drożdże,letnią wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia.. Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czy płatkami owsianymi albo zostawić bez niczego. Piec około 45-50 min.w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika

Mała w garnku miesza
Krem dyniowo-marchewkowy 164

przeróżnych, słodkich wypiekach, takich jak chociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi   albo Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową czy Korzenne ciasto dyniowe , ale również w wielu potrawach wytrawnych, od chleba poczynając: Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika , a na zupach kończąc: Pikantny krem z dyni . Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję

Grunt to przepis!
Chleb mieszany z ziarnami 200

wymieszać. Zostawić przykryty ściereczką lub folią na 8-10 godzin (najlepiej na noc).  Namaczanka: 40 g płatków owsianych 40 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 110 g wody Nasiona i płatki i namoczyć przed robieniem ciasta. Powinny wystarczyć jakieś 3 godziny. Ciasto: cały zaczyn cała namaczanka 40 g mąki żytniej jasnej typ 720 250 g mąki pszennej

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny pełnoziarnisty 130

wyrobić, przełożyć do formy dużej (lub dwóch małych) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami lub mąką. Przykryć i odstawić znów do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość. Przed pieczeniem posmarować chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (można posypać słonecznikiem) Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut. Wersja maszynowa: Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny w kolejności: płynne , sypkie

Kocham Czekoladę
Chleb bez zagniatania 448

szklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże i ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy wodę z rozpuszczonym miodem i oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze chwilę łyżką drewnianą Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 13-17 godz. do wyrośnięcia Na drugi

Proste Potrawy
Cebulowy chleb z kozieradką 122

Wymieszać wszystkie składniki razem i wyrobić na gładkie ciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności

greenscarf
Bułeczki z serkiem "Pesto i rukola" i otrębami 93

szkl. mąki pszennej 1 szkl. otrąb pszennych Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gdy zaczną pracować dodajemy rozmieszany serek Apetina, jajko, żółtko, sól, przesianą mąkę pszenną i otręby pszenne. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę(...)Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na papierze w 3-5cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami słonecznika (przed tymi czynnościami rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni). Brytfannę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (do zrumienienia skórki). Bułeczki smakują zarówno

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania