ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:76/224)

Chleb z mąki krupczatki 221

Wymieszać (mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki dyni i ponownie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami). Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut(...)ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm. Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka. Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży. Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną. Skropienie chleba wodą po upieczeniu

Gospodyni Miejska
Chlebek drożdżowy z pomidorami 151

kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słonecznik, siemię lniane, otręby czy czarnuszkę do środka, a wierzch posypać np. płatkami owsianymi, musicie spróbować bo chlebek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ravioli z mąki orkiszowej z bobem i z zielonym pesto 145

sera koziego  1  łyżeczka  pieprzu garść rukoli garść bazylii garść pestek słonecznika sok z połówki cytryny sok z połówki cytryny 10 dkg sera grana padano 1/3  łyżeczka  soli Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy oliwę, sól, wodę i  wyrabiamy ciasto, następnie pozostawiamy je na czas przygotowania farszu aby sobie odpoczęło. Bób gotujemy aż będzie miękkim(...)ciasto się połączyło. Tak czynimy z resztą ciasta. Ravioli wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy jeszcze przez 3-5 min od wypłynięcia.  Zielone pesto: natkę pietruszki, rukolę,  bazylię, oliwę z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy pestki słonecznika, ser  grana padano  i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki

Łycha smaków
Pizza biało zielona – sos na bazie majonezu 143

śmietankowego z ziołami, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: ok. 350 g mąki pszennej typ 00, 1/2 łyżeczka cukru, 180 ml ciepłej wody, 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, ponadto: 1 łyżka marynowanego pieprzy zielonego, 2 cebule dymki, Świeża bazylia, kiełki słonecznika, świeżą miętę, świeży koperek, rukola, szczypiorek. Przygotowanie: Sos biały: Czosnek kroimy(...)miejsce. Pozostała mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min.  Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką. Brzegi możemy poskręcać

Moniki Smakołyki
Strudel Egzotyczny 105

muszkatołowej sok z połowy limetki 50 g mieszkanki kandyzowanych owoców tropikalnych 50 g rodzynek 50 g pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni 70 g cukru 150 g kaszy manny Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ważne by ciasto

Karczma Honorietty
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 176

prymitywnym gatunkiem pszenicy, ale przy całej swojej prymitywności zawiera o wiele więcej właściwości odżywczych od zwykłej, białej mąki (duże ilości białka). W kuchni idealnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną -zrobicie ciasto, makaron, naleśniki, zagęścicie sosy, etc.  Płaskurka jest dość wymagająca w uprawie – nie urośnie na byle glebie. Wręcz nie toleruje nawozów i środków chemicznych. Jednymi słowy – zdecydowanie(...)jednolitej masy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec

gutfut
Szybkie bułeczki twarogowe 97

szybki. Bułeczki są bez drożdży, długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie.  Z podanych składników wychodzi 8 bułeczek. Aby bułeczki były podobnej wielkości, najlepiej jest podzielić zagniecione ciasto na pół. Potem znowu na pół i uformować po 2 bułeczki. Bułki w zależności od humoru, ozdabiam ziarenkami dyni, słonecznika, sezamu lub maku. Można też wziąć kminek, czarnuszkę, grubą sól(...)smaku serek homogenizowany. Nie piekłam tych bułeczek na polskim twarogu. Ale pewnie też wyjdą. Trzeba będzie tylko dobrze rozgnieść widelcem biały ser. Tak, żeby nie było grudek w cieście. Bułeczki piekę na mące pszennej, ale często zastepuje część mąki( około 50 gram) mąką orkiszową.   Szybkie bułeczki twarogowe: na 6-8 sztuk Składniki: 200 g twarogu 20% tluszczu

dolcevitainmykitchen
Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce 135

Lubicie chałwę? Jeżeli tak, to na pewno polubicie moje sezamowe kuleczki, ponieważ przypominają ją w smaku Miękkie w środku, oblane cienką warstwą karmelu, który delikatnie chrupie

Oryginalny smak
Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 138

chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki(...)miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy

FitKot
Chleb na zakwasie z żurawiną 103

czasie dodajemy do ciasta sól i ponownie mieszamy ciasto. Można zrobić to ręcznie metodą szczypcową. Jeśli macie mikser to możecie użyć go do tej pracy. Powinien być wyposażony w końcówką typu hak. Po wyrobieniu przykrywamy miskę z ciastem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin. Dobrze jest w tym czasie złożyć ciasto 2 lub 3 razy. Najlepiej(...)dodacie do ciasta właściwego 5 g świeżych lub 1/2 łyżeczki suchych drożdży, to przyśpieszy wyrastanie. Pamiętajcie, aby miskę z zaczynem, jak i z ciastem właściwym szczelnie przykryć folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie wysycha i szybciej rośnie. 🔄 Zamienniki Kawę Inkę możemy zastąpić zwykłą kawą rozpuszczalną lub też pominąć ją zupełnie. Siemię lniane można wymienić na słonecznik lub nasionka dyni. Mąka

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciastka z dżemem i czekoladą 79

udały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche musi być dobrze schłodzone - wtedy jest najsmaczniejsze. Jeśli Wam się spieszy, możecie włożyć ciasto w blaszce do zamrażarki na 10 -15  minut. W innym wypadku chłodzimy ciasto kilka godzin  w lodówce. Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem(...)naprawdę wyjątkowo kruche - te z brzegów można spokojnie zajadać ręką, do tych ze środka może być potrzebny widelczyk do ciasta ;) Gotowe ciastka możecie dowolnie udekorować. U mnie to tym razem wiórki kokosowe, starta biała czekolada i pestki słonecznika, ale jeszcze lepsze będą z posiekanymi orzechami lub uprażonymi płatkami migdałów. Takie maślane ciasteczka wspaniale smakują i wyglądają z malinami - owoce układamy

Lekcje w kuchni
Jeszcze smaczniejsze naleśniki z serem 162

łyżka oleju kostka półtłustego twarogu cukier z prawdziwą wanilią masło do podsmażenia naleśników 3 gruszki 3 kiwi ziarna łuskanego słonecznika wiórki kokosowe Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej.  Na patelni smażymy naleśniki.  Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony(...)pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty. Podajemy podsmażone na maśle, ciepłe z cukrem, na wierzchu układamy plasterki obranej gruszki i kiwi, posypujemy kokosem i słonecznikiem

Moja smaczna kuchnia
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 175

wtedy zrobić? Nie odmawiać sobie, lecz spróbować znaleźć alternatywę, którą mogą być przedstawione przeze mnie ciastka owsiane. Przepis na nie to całkowity eksperyment, a co więcej bardzo udany. Ciasta te nie zawierają mąki, jajek, krowiego mleka, dodatkowego tłuszczu ani cukru. Są w pełni wegańskie i niezwykle smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie i pełne zdrowych bakalii(...)Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180 ° C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. * Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę i słonecznik w młynku do kawy lub przystosowanym

Food Square
Najprostszy chleb na zakwasie 150

móc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być. Na końcu znajdziecie przepis w wersji dla użytkowników Thermomixa! Potrzebujemy: 550 g mąki żytniej typ 720 Młyny Stoisław 200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław 350 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław 80 g ziaren siemienia lnianego 100 g ziaren słonecznika 3 łyżeczki soli(...)dodajemy zakwas oraz wodę z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką. 2 foremki "keksówki" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy po połowie ciasta do każdej z nich. Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek. Pieczemy

MamaOskarka
Bułeczki na maślance 123

cukru * 2 łyżeczki soli * 2 łyżki oleju * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * mak, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnej miseczce łączę wodę z olejem i maślanka. Wymieszanym płynem zalewam suche składniki i wyrabiam ciasto. Ciasto bardzo szybko się wyrabia - z łatwością odchodzi od ręki. Ciasto przykrywam i odstawiam(...)Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia a na nim z przygotowanego ciasta formuje bułeczki okrągłe lub podłużne. ( u mnie wyszło 12 małych okrągłych). Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym ( u mnie 4 z makiem, 4 ze słonecznikiem

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję