Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie(...)sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Z ciasta lepić okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można zrobic nacięcie w kształcie krzyża. Wierz uformowanych bułek posmarować woda i posypać sezam, słonecznikiem lub płatkami. Piec w piekarniku w funkcji
Wymiar Zdrowiasłonecznik. Parę dni później zrobiłam dwa kolejne chleby, żeby skończyć mąkę. Zamroziłam je. Wiecie co? Przy okazji kolejnych zakupów, wezmę mąkę żytnią 2000. I będę tak długo je piekła, aż mi się znudzą. Przepis wzięłam z bloga fotokulinarnie . Składniki: 250 g mąki pszennej typ 750 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 55 g siemienia lnianego 45 g słonecznika łuskanego(...)oraz wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie. Po tym czasie do miski wsypać mąki, siemię, słonecznik, otręby i sól, resztę wody i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać (ciasto będzie kleiste). Najwygodniej jest użyć robota kuchennego, ale zapewniam Was, że nie jest potrzebny. Ja wyrobiłam wszystko łyżką drewnianą przez chwilę (tylko do połączenia
KardamonovyOdstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką i sprężysta masę. Włożyć ciasto do miski i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie. Formę do pieczenia chleba posmarować olejem, można obsypać ziarnami słonecznika. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec aż chleb nabierze złotego koloru
Kuchnia Pokoleńdokładnie wymieszać. Dolewać powoli wodę i mieszać łyżką drewnianą, aż składniki się połączą. Keksówkę posmarować margaryną, posypać bułką tartą, włożyć ciasto, wygładzić je łyżką maczaną w wodzie. Ciasto na chleb można posypać otrębami pszennymi, sezamem, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika lub dyni. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 60 o C, następnie zwiększyć temperaturę do 200 o C, piec
niecodziennikparymasa będzie puszysta dodać jajko i nadal ucierać. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i wsypać do masy maślanej. Zmiksować. Dodać płatki, żurawinę i słonecznik. Wymieszać łyżką. Ręce zwilżyć zimną wodą i formować kulki z ciasta. Układać je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec w 180*C przez około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazmiksować blenderem na jednolitą masę. Do masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu
Obiad gotowyskładniki: 600g. mąki 400g. margaryny 200g. cukru pudru 100g. ziaren słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na min. 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 milimetrów, wyciąć dowolne kształty ciasteczek. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem na jasno złoty kolor ( ok. 12-15min) w temp
Lubię to gotujęPieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis
Dzieje kuchennej Wiewiórypizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek lubicie, można też jak najbardziej zostawić sam sos powstały w trakcie przygotowywania steków na patelni. Mam nadzieję, że zdjęcia przekonują
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmiód i smażyć aż płyn dokładnie odparuje. Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na rumiano. Pokroić w plastry. Podawać na gorąco posypany słonecznikiem. Ja podałam z puree ze skorzonery , galaretką z rokitnika i ciastem marchewkowym. zastawa
królestwo garówdokładnie wymieszać, zostawić je do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mleko w proszku, sól, ziemniaki oraz wyrośnięte drożdże. Następnie dodać pestki dyni, słonecznik i siemię. Wszystko razem wymieszać i wyrobić do momentu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie przygotować blaszkę o wymiarach
Krakowskie smaki AniMieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4 szklanki mąki chlebowej pszennej - 2,5 szklanki wody - 1/2 szklanki siemienia lnianego - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - łyżka soli - 3 łyżki miodu - łyżka oliwy Składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto 20 minut. Przekładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Po podwojeniu objętości, pieczemy 75 minut. Smacznego
SMYKWKUCHNIkoniec jego plusów, smak żytniego chleba jest rewelacyjny...😋 Uwielbiam różnego rodzaju pieczywo i szczerze mówiąc to nie umiałabym bez niego żyć. Składniki : m ą ka żytnia 1 kg, słonecznik 3/4 szklanki + 3 łyżki do posypania chleba , drożdże suche 2 łyżeczki, sol 1 łyżka, woda ciepła 750 ml, olej 4 łyżki, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(...)wyrośnięcia na 1 godzinę. Blaszkę,( ja robiłam w keks ó wce), nasmarować 2 łyżkami oleju. Wyrośnięte ciasto, ponowie wyrabiamy, przekładamy do blaszki i smarujemy wierzch dwoma łyżkami oleju i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35 min. Następnie wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę
kulinarne odsłony patigotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane. Krakersy sezamowe Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki(...)powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy na blasze warstwą grubą na kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty lub inne kształty. Pieczemy, aż krakersy przybiorą rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut w 180 st C. Krakersy wieloziarniste Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki
KucharzycaWszyscy ostatnio szukają przepisów na domowe pieczywo. Bułki ze słonecznikiem bazują na moim starym przepisie na Mini bułeczki na proszku i sodzie . To są bułki na drożdżach gdyż w tym przepisie sodę i proszek do pieczenia zastąpiłam suszonymi drożdżami i dałam trochę więcej mąki. Natomiast powierzchnię bułek posypałam prażonym słonecznikiem i ziołami. Domowe bułki najczęściej piekę(...)wody, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Zostawiamy ciasto w misce na ok. 1 godzinę. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy bułki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powierzchnię smarujemy pozostałą ilością mieszaniny wody i jajek, posypujemy słonecznikiem i mieszanką przypraw. Pozostawiamy jeszcze ok. 15 minut. Pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię