ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:11/67)

Struffoli 231

ymieszać jajka z cukrem,  dodać startą  skórkę pomarańczową. -Mąkę przesiać  do miski, dodać jajka, łyżkę marsala , olej i szczyptę soli. -Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką  na ok.30 minut. -Następnie podzielić je na kilka części. -Stolnicę podsypać odrobiną mąki.  -Każdy  kawałek  ciasta  zrolować w  cienki wałeczek/ grubości palca/ i pokroić(...)kawałki /szerokośc paznokcia/. -W głębokim rondelku rozgrzać olej. -Smażyć partiami  kuleczki ciasta do chwili, aż będą  ładnie przyrumienione. /w czasie pieczenia olej się pieni/. -Upieczone, chrupiące  kulki przełożyć  na papierowy ręcznik, lekko podsuszyć. -Miód przelać do rondelka, wymieszać z sokiem pomarańczowym i cukrem, podgrzać. -Do gorącego ,miodowego syropu   przesypać usmażone struffoli

Zakamarki mojej kuchni
Sernik tradycyjny 223

cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 200 stopni(...)przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser. Ciągle mieszając dodawać budynie, mleko, olej i sok z cytrusów. Następnie wsypać skórkę pomarańczową. Białka ubić ze szczyptą soli  na sztywno. Nie używając już miksera wmieszać je delikatnie do masy serowej. Całość przelać na podpieczony i lekko wystudzony

My simple kitchen
Tort naleśnikowy z karmelizowanymi czereśniami 142

Coś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)mnie. Do wykonania torciku potrzebujemy około 16 sztuk. Smażone na patelni o średnicy 26 cm. Masa serowa: - 60 dag białego sera półtłustego - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego

kawawszklance
Podaruję Wam trochę słońca: ciasteczka pomarańczowe! 172

sojowego mleka w proszku sokiem z cytryny szczyptą kardamonu Przygotowanie: Zacznij od ugotowania kaszy na mleku, dodaj też do niej sok z całej pomarańczy i cukier (łyżkę cukru zostaw do ciasta). Gdy kasza będzie się gotować zabierz się za ciasto, tylko nie zapomnij pilnować jaglanki, i mieszaj od czasu do czasu. Zblenduj banana z olejem i łyżką cukru. Mąki wraz(...)minutach kasza powinna być idealnie ugotowana, czyli tak rozgotowana, że łyżka stoi. Jeżeli masz, to dodaj łyżkę kandyzowanych skórek pomarańczowych i sok z cytryny. Zblenuj całość na idealnie gładki krem. Pod sam koniec możesz dodać mleko w proszku. Wyjmij ciasto z zamrażalnika (zakładam, że było tam około 20 minut, więc jest tylko schłodzone i formuj małe kuleczki, u mnie miały

greenscarf
Sok pomarańczowy i galaretki. 237

Naszła mnie dziś ochota na sok pomarańczowy. W kuchni leżała cała siatka świeżych pomarańczy i kilka cytryn. Wyjęłam maszynkę do wyciskania soku z cytrusów i po

W kuchni u Moniki
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 145

posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Miód, cukier i masło przełożyć do garnka i podgrzać mocno (uwaga! nie gotować!), dodać przyprawę do piernika i wymieszać.Do rozpuszczonych składników dodawać stopniowe przygotowane wcześniej sypkie składniki i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli(...)pasty migdałowej (przepis poniżej); 2 żółtka; 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mleka; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; Wszystkie składniki razem utrzeć. Dodatkowo: powidła śliwkowe; Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego, na nim rozprowadzić masę marcepanową (zostawiając po 1 cm czystego ciasta od brzegu). Na marcepanie rozsmarować

In my kitchen
Tort Delicja 752

gram śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki pomarańczowej + 300 ml wody 2 wyfiletowane pomarańcze kakao do posypania tortu nasączenie tortu: 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki nalewki np. pomarańczowej, cytrynowej lub pigwowej Przygotowanie biszkoptu Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaję stopniowo cukier puder- po 1-2 łyżki, nadal ubijając. Dodaję(...)odklejam papier. Ponownie wkładam go do tortownicy. Biszkopt nasączam sokiem z pomarańczy i nalewką. Warstwa pomarańczowa Galaretkę rozpuszczam w podanej ilości wrzącej wody. Odstawiam do wystygnięcia a potem umieszczam w lodówce, by mocno się zagęściła. Na powierzchni biszkoptu układam wyfiletowane cząsteczki pomarańczy i zalewam bardzo gęstą galaretką. Ciasto odstawiam do lodówki by galaretka stężała. Mus czekoladowy Mleko podgrzewam, dodaję

Mango Papaja
Pieczone pączki z ziemniakami 196

nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez(...)minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk, nie należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Podzielić na 3 część

moj przepis na
Ciasto Kubuś 4230

dowolny sok Kubuś, ważne jest, by w składzie oprócz owoców miał marchewkę, dzięki której masa będzie miała pomarańczowy kolor. Możemy użyć też innego soku przecieranego, warto jednak, by składał się  w około 50% z przecierów i soków z marchwi i owoców. Ciasto KubuśSkładniki:masa kubusiowa 1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce)150g masła3 budynie śmietankowe lub waniliowe

Smakołyki Bereniki
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 177

ściśle w szklance ½ szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g) - lub inne dowolne bakalie wg.uznania Lukier lub polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec(...)robocie, wymieszać wszystko drewnianą łychą .   Kandyzowaną skórkę pomarańczową przygotowuję zwykle własnoręcznie - z cukru, soku oraz zdartej ze świeżych pomarańczy skórki pomarańczowej - i przechowuję w lodówce zawekowaną w słoiczki właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku

Grunt to przepis!
Pomarańczowiec z piernikami 245

pomarańczowe z cukrem * 2 szklanki soku pomarańczowego * 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: * 0,5 l. śmietany kremówki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: * 13 dag margaryny * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki kakao * 3 łyżki wody * 1 łyżka żelatyny * 5 łyżek gęstej śmietany * 40 dag pierników w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą(...)herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej

Pobite gary Barbary
babeczki z karmelizowanymi orzechami 172

grubość ok. 4 mm. Wykrawamy małymi foremkami (w których będą pieczone babeczki) i wylepimy foremki. Wylepione ciastem foremki wkładamy do lodówki na czas przygotowania orzechów. składniki na karmelizowane orzechy: 200 g mieszanki orzechów np. migdałów, orzechów laskowych… 50 ml soku pomarańczowego 100-150 g miodu wykonanie: Jeśli orzechy są bardzo duże możemy je poprzekrawać. Przekładamy je na patelnię(...)chwilkę podprażamy. Następnie dodajemy sok pomarańczowy oraz miód, mieszamy i karmelizujemy orzechy. Babeczki wyciągamy z lodówki i napełniamy je gorącymi karmelizowanymi orzechami. Pieczemy przez ok. 15 min. w 160 st. C, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 157

soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać cukier, dodać 1/4 szklanki mąki, zostawić na 10 min aż zacznie się robić piana na wierzchu. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko z drożdżami, dodać dynię, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy, jajko. Wyrobić najlepiej w robocie, bo ciasto(...)odrywać kawałek ciasta wielkości dwóch orzechów włoskich. Formować kulkę. Układać w formie, jedna przy drugiej. Odstawić do ponownego wyrastania około 20 min – mają się mocno napuszyć. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wstawić bułeczki, piec 25 min z grzałką góra-dół. Bułeczki wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z formy. lekko ostudzić. Przygotować lukier. Sok pomarańczowy wlać do miseczki, wsypać

moj przepis na
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 182

mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Namocz na noc daktyle. Następnego dnia odlej(...)wodę z moczenia i zmiksuj z sokiem pomarańczowym. Jeśli dysponujesz świeżymi daktylami, wystarczy obrać je z pestek i zmiksować. Gotowe. Powinna byc dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!