ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:10/67)

Babka serowo - cytynowa 371

cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Na koniec polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, dowolnie udekorować

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z sokiem marchwiowym i z delicjami 172

 Przepis dostałam od mamy.Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru10 jajekpółtorej łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:700 ml soku marchwiowego2 opakowania budyniu śmietankowegoMasa

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowy sernik z jabłkami 198

mielonego twarogu (tłustego) (*) 2 jajka (duże) 70g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej 1 łyżka cukru waniliowego 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia), a resztę odłożyć do lodówki. Formę

Di gotuje
Świąteczna babka z makiem, korzennymi jabłkami i cynamonem 142

smaku. Jest rewelacyjny. Dodałam od siebie trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, która znaczenie wpłynęła na smak ciasta, więc nie rezygnowałabym z niej. No ale rzeczą, która niewątpliwie także wpłynęła na smak babki jest syrop, który wytworzył się podczas smażenia jabłek. Pachniał tak niesamowicie, że postanowiłam nim posmarować jeszcze gorące ciasto. Efekt? Babka pachnie świętami :) I tak smakuje:) Gorąco Wam polecam(...)dodajemy cynamon. Mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z resztą cukru (150 g) na puszystą masę. Dodajemy resztę skórki i soku z cytryny. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko. Wsypujemy mak oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wcześniej usmażone jabłka. UWAGA: syropu, który wytworzył się w czasie smażenia jabłek nie należy wylewać

My simple kitchen
Domowe pączki 402

minut). Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, żółtka, resztę soku pomarańczowego, rum. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Dodać roztopione i ostudzone masło. Ponownie wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny). Z wyrośniętego ciasta urwać kawałek* i uformować kształt bułeczki ( ciasto będzie się kleić – podsypać delikatnie mąką lub posmarować umyte(...)powtórzyć z resztą ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę). * Urywając kawałki ciasta trudno nam będzie uzyskać pączki równych rozmiarów, dlatego jeśli Wam na tym zależy – tak, jak mnie – to proponuje rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm a następnie przy pomocy szklanki wykrajać kawałki ciasta. Każdy kawałek uformować

Moja Delicja
MAKOWIEC 211

włoskich 150 g rodzynek i/lub skórka pomarańczowa Lukier:  190 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny lub pomarańczy (sparzone!) Do podgrzanego mleka wkruszyłam drożdże i odstawiłam je na pół godziny. Masło utarłam z cukrem. Dodałam żółtka mąkę, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Wyrobiłam rękoma, aż ciasto odchodziło od ręki. Jak ciasto wyjdzie(...)pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ułożyłam je na  kratce znajdującej się w piekarniku. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem. Wystarczy cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny. Można posypać również skórką cytrynową lub pomarańczową

potrawyregionalne
Kluski z makiem 145

makutry wkładamy miód i mak ucieramy pałką, aż miód połączy się z makiem dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny dokładnie wszystko mieszamy, przekładamy do dużej miski. Zagnieść  ciasto z podanych produktów,  rozwałkować  ciasto jak  na makaron pokroić w grubsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie odcedzić  przepłukać

kgwjanczewo
Crêpes - francuskie naleśniki 167

mleka 3/4 szklanki wody niegazowanej 3 żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Nadzienie 250g półtłustego twarogu 2 łyżki cukru 3 łyżki zmielonych migdałów 100g serka mascarpone 1/3 szklanki soku pomarańczowego Sposób przygotowania Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, mleko, wodę, cukier i olej i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki na 1 godzinę.  Rozgrzać(...)patelnię. Lekko natłuścić ją masłem. Chochelką nabierać ciasto i wlać na środek patelni. Szybko zakołysać by ciasto się równomiernie rozpłynęło. Smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Nadzienie -   do miski przełożyć twaróg, rozdrobnić widelcem. Dodać serek mascarpone, zmielone migdały i sok pomarańczowy. Zmiksować na gładką masę. Lekko przestygnięte naleśniki posmarować masą i złożyć. Podać z cukrem pudrem

pink envelope
Biszkopt czekoladowy z jabłkami 205

Podczas Świąt wypróbowałam nowy przepis na biszkopta z prażonymi jabłkami. Ciasto jest banalne ale w przygotowaniu. W smaku jest interesujące i niezwykle owocowe. Smak jabłek podkreśla sok pomarańczowy oraz słodkie budynie śmietankowe. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Składniki na biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na masę(...)rozpaść się na kawałki). W międzyczasie mieszamy budynie z mąką i sokiem pomarańczowym. Gotową mieszankę wlewamy do jabłek. Gotujemy chwilkę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Upieczonego biszkopta przekrawamy na pół. Na spodnią warstwę wykładamy jeszcze ciepłą masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkopta lekko dociskając. Wierzch ciasta możemy udekorować wg własnego pomysłu. Ja wybrałam białą polewę i wiórki

Pyza i Surówka
Ciasteczka pomarańczowe 182

pomarańczy * kilka kropli aromatu pomarańczowego * szczypta soli Sposób wykonania Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, żółtka, szczyptę soli, skórkę i sok z pomarańczy, aromat pomarańczowy, masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość

Mix smaku
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 191

piekarzach i cukiernikach, którzy takiego luksusu nie mają. Od razu zrobi Wam się chłodniej. Przepis znalazłam u Lo , i zakochałam się od razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam, za to pełen smaku. Ciągle zachowujące(...)być chrupkie. Dodać miód i sok z pomarańczy; podgrzewać, aż 2/3 płynu odparuje. Odstawić. Ricottę wymieszać ze skórką pomarańczową, połową tymianku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując kant. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wilgotne ciasto pomarańczowe 4015

wystygnięcia a następnie schładzamy go w lodówce. Lukier: Składniki na lukier ze sobą mieszamy (cukier, sok i skórka) a następnie polewamy nim ciasto. Można ciasto dodatkowo udekorować skórką z pomarańczy. ciasto pomarańczowe

Bon Appetit Małgorzaty
domowe delicje- ciasteczka z galaretką 175

jedzenia, bo zniknęły z talerza błyskawicznie. A wszyscy zaczynali od zjedzenia z wierzchu galaretki.  Składniki na 24 sztuki: na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: galaretka pomarańczowa szklanka soku pomarańczowego 100 g czekolady deserowej masło i mąka do wysmarowania foremki  Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać(...)ciasteczek wysmarować masłem i wysypać mąką (można też piec w formie na muffinki lub upiec biszkopt w całości i wykroić kółka). Nałożyć niewielką ilość ciasta i piec w 180*C około 10 minut.  Sok zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę. Przelać do płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego) i odstawić do stężenia. Kiedy galaretką będzie twarda  kieliszkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka cytrynowo – pomarańczowa 172

pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach do ostudzenia. Polewa cytrynowo – pomarańczowa , sok z cytryny i pomarańczy połączyć z cukrem pudrem i polać zimną

Kuchnia Pokoleń
Mazurek z musem pomarańczowym i kremem limonkowym 189

serka twarogowego kanapkowego- ja użyłam serków naturalnych firmy turek 50 g śmietany 36% sok z miąższem z 1 limonki odrobina soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: migdały w czekoladzie białej obtoczone w kakao starta skórka z limonki garstka posiekanych pistacji opcjonalnie: pokruszone bezy Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać sól, 50 g cukru, cukier waniliowy, margarynę, żółtko(...)miejscach widelcem. Piec: 15-25 min w temperaturze 180 stopni Ciasto ostudzić Mus pomarańczowy: 1. Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć 2. Na małej tarce zetrzeć troszkę skórki pomarańczowej i włożyć ją do małego garnuszka 3. Następnie pokroić pomarańczę w plastry, potem w kosteczkę i dodać do skórki pomarańczowej. dodać sok z cytryny. 4. Wszystko dokładnie zblendować. 5. Otrzymany mus postawić

KreatywnePiny