ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:9/67)

Makowiec świąteczny 750

chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny. Ja od siebie dodałam więcej bakalii - skórkę pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście - ale dla mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru(...)miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc.  Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy. Przełożyć do garnka. Do maku dodać cukier, miód, bakalie, sok z cytryny, powidła, białka i dobrze wymieszać. Garnek wstawić

Kulinarne Inspiracje
Ciemny bogaty keks 302

prezentuje się bardzo okazale i przypomina angielskie „fruit cake”. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Love Baking Cakes” Stacie Bakes).     Składniki: Ciasto: 250g suszonych owoców – użyłam suszonej żurawiny, miechunki i rodzynek Bakalland 5-6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu(...)orzechy, skórką pomarańczową i wymieszać. Wsypać suszone owoce i wymieszać. 4. Piekarnik nastawić na 150oC na funkcji góra-dół. 5. W drugiej misce ubić jajka, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty. 6. Jajka dodać do suchych składników, wlać aromat, masło, sok po owocach i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do zwilgotnienia składników. 7. Ciasto przełożyć

Mała Cukierenka
Pełnoziarniste gofry z gruszką i serem Brie 164

owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Od pewnego jednak czasu u nas serwowane są w wersji wytrawnej. Do przygotowania ciasta używam mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem soli i pieprzu. Podaję je ze świeżymi gruszkami i serem Brie oraz szklanką soku pomarańczowego Tymbark. Takie śniadanie nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie i może być serwowane nie tylko w sobotę ale również

Wiem co jem
Chałka pszenno-żytnia z lukrem pomarańczowym 168

duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 400 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 720 z Biedronki (Nowość)) 150 gr mąki żytniej typ 2000 100 gr masła, roztopionego i przestudzonego 1 łyżka soku z pomarańczy lub śmietany 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wszystkie składniki wrzucić do malaksera. Utrzeć lub bardzo

moj przepis na
Grysikowe ciasto z mascarpone 129

wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem  pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto

Kulinarne życie
Niebiańskie pierniczki nadziewane 200

polewa 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki) 2 łyżki dobrej jakości masła 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub dwie łyżki likieru pomarańczowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, w miarę potrzeby podsypujemy mąką jeśli ciasto się zbyt klei. Wykrawamy pierniczki (u mnie serduszka i koła

DefinicjaSmaku
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4658

mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa: 8-9 średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Do dekoracji: 100 g orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki 50 g startej gorzkiej czekolady(...)podgrzać jabłka i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy Na placek orzechowy wyłożyć jabłka z galaretką Na jabłkach ułożyć placek makowy Wierzch placka makowego posmarować pozostałością

Trzeci talerz
Śniadanie na 100%! Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z musem pomarańczowo-miodowo-kaki 152

czubek łyżeczki) szczypta mielonego kardamonu 1. Mus Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon i miksujemy całość na gładką masę. 2. Ciasto Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy ze szczyptą soli, białka zaś ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z żółtkami. Dodajemy pełnoziarnistą mąkę(...)Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z masłem, po czym zmniejszamy ogień niemal do minimum i smażymy omlet z jednej strony około 3 minut. Po tym czasie delikatnie przekładamy placek na drugą stronę i smażymy już nieco krócej. Przekładamy go na talerz. 3. Finał Gotowy omlet smarujemy musem, po czym zamykamy go i rozkoszujemy się smakiem połączonym z sokiem pomarańczowym

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto jogurtowo – pomarańczowe. 171

ciasta Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej , jogurt i sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w 175 stopniach około 40 min.Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Ladylaura.
Muffinki z borówkami amerykańskimi 122

sobą składniki mokre i suche i mieszamy (lub miksujemy) tylko do połączenia, nie dłużej (wszystkie składniki mają być wilgotne). Otrzymane ciasto na muffinki nie powinno być zbyt ścisłe (jeśli jest za gęste można dolać jeszcze trochę soku pomarańczowego). Powinno dość swobodnie odrywać się od łyżki, ale nie spływać z niej ciurkiem. Przygotowane foremki napełniamy przygotowaną masą do 3/4 wysokości foremek

MyCookBook.pl
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 184

niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie przygotować budyń: Zmierzyć ilość wyciśniętego soku, dolać mleka, tak aby w sumie było 600 ml. Do garnka przelać 400 ml mieszanki mleka z sokiem, zagotować. Do wysokiego naczynia przelać 200 ml mieszanki(...)lodówce. Smacznego! Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę

moj przepis na
Ciasto truskawkowe z mascarpone 212

dostępne, więc wybór był oczywisty. W okresie letnim postaram się dodawać przepisy z owocami sezonowymi w roli głównej. Jest to kolejny przepis na ciasto bez  pieczenia. Składniki: - 700g truskawek - szklanka konfitury truskawkowej - 2/3 szklanki soku pomarańczowego - 1 l. śmietany kremówki 36% - 2 śmietanfixy - 2 galaretki truskawkowe - 450g serka mascarpone - 1/3 szklanki cukru pudru - cukier wanilinowy - 3-4 opakowania biszkoptów(...)podłużnych Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy  w plasterki. Konfiturę truskawkową przekładamy do miski. Dolewamy soku pomarańczowego i dokładnie mieszamy.  Galaretki rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody i dodajemy do musu truskawkowego. Odstawiamy do lekkiego stężenia.  Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanfixy i stopniowo dodajmy mascarpone. Wszystkie składniki delikatnie

Pan i Pani Smith w kuchni
Naleśniki z sosem pomarańczowym. 142

mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia 2 pomarańcze 75 g masła 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki cukru Wykonanie Ciasto naleśnikowe Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs 186

Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki(...)cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam ją do blendera, zmiksowałam na gładką masę. W średniej misce wymieszałam mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W dużej

karmelowy
Babeczki z marchewką o nucie pomarańczowej- lunch kids do szkoły 118

nich smakołyki do szkoły podawać. Świeżą marchew Marwit dzieciom podsuwajcie i razem z nimi na zdrowie zajadajcie! Ja jednak marchewki w soku z pomarańczy ugotowałam, które w ciasto na babeczki powkładałam.  Same marchewki są delikatnie słodkie i pomarańczowe, a babeczki są smaczne, zabawne i zdrowe.   Składniki: marchewki: 150 g surowych marchewek – świeże marwitki Marwit, 50 ml wody(...)marchewki, skórkę z pomarańczy i gotujemy na małym ogniu. Marchewki powinny być al dente. Sok podczas gotowania powinien się zredukować (w razie potrzeby, można dolać niewielkiej ilości wody). Ważne, żeby z gotowania marchwi   pozostało ok. 3 łyżek syropu, który będzie dodany do ciasta. Marchewki wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Babeczki Mleko podgrzewamy i roztapiamy w nim masło

Moniki Smakołyki