ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:18/67)

Dietetyczne marchewkowe ciasto z kubeczka 137

stewia, ksylitol, syrop z agawy Otręby zmielić na mąkę. Dodać resztę składników i zmiksować. Kokilkę do sufletów wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w mikrofali 2-2,5 minuty na najwyższej mocy. Podawać z serkiem kremowym wymieszanym z sokiem pomarańczowym.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Niedzielne ciasto z truskawkami 114

koktajlach czy owsiankach, ale już coraz rzadziej i najchętniej zjadam je na surowo. Tym razem powstało pyszne ciasto. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * 300g truskawek  * galaretka truskawkowa  * budyń waniliowy  * szklanka soku pomarańczowego  * 3 łyżki soku z cytryny  * pół szklanki wrzątku  * łyżeczka cukru brązowego  Przygotowanie : Biszkopt przeciąć na pół

Magiczne Życie Marty
486. Scones. 129

pomarańczowe scones z żurawiną, twarożek z miodem Jak tam wczorajsza kolacja? U mnie naprawdę miło, wujek zrobił miłą niespodziankę i jednak zostali  u nas na kolacji zanim pojechali do cioci. Od razu weselej. Nasza 4 i ich 4. Dwa małe szkraby które uwielbiam.( moje uszy, twarz, ręce, nerki i wszystko inne już nie koniecznie xd) Różnie(...)pełnoziarnistej20g mąki pszennej15g masłasok z 1/2 pomarańczy(ok.30ml)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaok.30-40ml mlekaszczypta soliskórka z pomarańczycynamonew. aromat pomarańczowySuche składniki zagniatamy z masłem, wlewamy sok. Następnie dolewamy mleka do otrzymania odpowiedniej konsystencji, przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy okrągłe kule, układamy je na papierze do pieczenia i porządnie spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok. 15min

More food, love and dreams
Pierożki z serem i pomarańczami 160

cukier trzcinowy – 30 g * sok pomarańczowy – 50 ml * likier pomarańczowy Cointreau – 50 mlDODATKOWO : * ser biały – ok. 250 g * cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :PIEROŻKI:Stolnicę oprószamy mąką.Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec  wgłębieniem w środku.Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę.Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut.Przykrywamy lekko(...)wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta ( rozwałkowujemy na prostokąt  , albo 2 , żeby nam było wygodniej ).Z ciasta wycinamy kwadraty lub prostokąty – wszystko zależy od tego jak chcemy je podawać – jeśli agnolotti robimy do bulionu , zróbmy mniejsze …. jeśli chcemy je zjeść tak jak dziś

Ostra na Słodko
Pomarańczowe oponki parzone 136

puder do oprószenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj   Przygotowanie:  W średnim rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, szczyptą soli i masłem. Kiedy nastąpi moment wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, mieszając energicznym ruchem gotujemy jeszcze 1 minutę. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ciasto wyrabiamy robotem kuchennym i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Jak ciasto będzie

Niezły Młynek
Ciasto z truskawkami na biszkoptach 6869

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…     Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. Na kremie położyć truskawki (plastry kłaść jeden obok drugiego). 7. Na truskawki położyć biszkopty i polać je resztą konfitury z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki. 8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta

Mała Cukierenka
Jabłecznik żydowski 185

wykonaniu i wszystkie składniki miesza się łyżką. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na dużą tortownicę ciasta: 3 szklanki mąki 1 i ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 jajka 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 szklanka oleju roślinnego 4 – 5 jabłek pokrojonych w małe kawałki 5 łyżek cukru 2 – 3 łyżeczki cynamonu. Sposób(...)wykonania: W jednym naczyniu mieszamy dokładnie łyżką wszystkie składniki płynne, czyli: olej, sok pomarańczowy, jajka. W drugim naczyniu mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól. Do suchych składników dodać mokre i wszystko wymieszać łyżką do momentu aż składniki się ze sobą połączą. Jabłka obrać i pokroić drobno. Wymieszać z cynamonem

Na słodko lub wytrawnie
Babka biszkoptowa z majonezem 196

stopniowo dosypywać cukier i miksować. Gdy białka będą gładkie i lśniące dodać żółtka i chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut(...)suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać lukrem. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem i mlekiem na gładką masę. Dodać niewielką ilość barwnika i ponownie utrzeć.  *W zależności jak intensywny chcemy uzyskać kolor lukru, dodajemy stopniowo niewielkie ilości barwnika i za każdym razem ucieramy

Ala piecze i gotuje
Pączki pieczone w piekarniku z dżemem truskawkowym (Fit) 186

wyrośnięcie Ilość porcji:  około 20 pączków Składniki: Ciasto: 360g mąki pełnoziarnistej pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 3 jajka 2 łyżki ksylitolu ½ łyżeczki brązowego cukru Szczypta soli Dodatki: Dżem truskawkowy , najlepiej własnej roboty Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok ze świeżej pomarańczy i kilka kropli cytryny RADA: Jeśli pączki mają być jeszcze bardziej odchudzone to zamiast

Kolizje Smaków
Babka keksowa 110

cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 gram mieszanki keksowej 50 ml. rumu Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem ,nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)mieszankę keksową wymieszaną z rumem.Formę do babki smarujemy tłuszczem.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę,posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Maślana szarlotka 201

czujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą(...)będzie się kleić ale to nic, nastepnie  wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto zrobi się twarde i takie ma być. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe z pomarańczą 228

pomarańczy polewa czekoladowa 35g mlecznej czekolady 35g gorzkiej czekolady 60ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem i ekstraktem z wanilii na delikatną piankę - do jajek dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz olej, składniki wymieszać - dodać roztopioną, ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę, ponownie wymieszać - mąkę(...)przesiać w kilku ratach do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji - masa powinna wyjść dość gęsta - formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wstępnym przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy, całkowicie ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać

Smakołyki Bereniki
Prosta rolada z musem jabłkowym 126

wiosna nie ma jeszcze ochoty zawitać, to chociaż na talerzu będzie żółto i wiosennie :) Ciasto na dużą blachę Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier

My simple kitchen
Pączki pieczone 289

zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące ( ja użyłam maty i wałka silikonowego, dzięki czemu nie musiałam podsypywać mąką ). Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką, aby się(...)następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować. Upiec drugą partię pączków. 7. Lukier pomarańczowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy, łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości, aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Polukrować pączki za pomocą pędzelka silikonowego. Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc, a rano upiec

Domowa Cookierenka Agi
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 131

życia) ;) Wierzcie mi, że sięgają po nie również ludzie z najmłodszego pokolenia.   Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm i wysokości 6 cm): Spód pierniki Warstwa pomarańczowa 0,9 l soku z pomarańczy (wzięłam typu przecierowego marchewka z pomarańczą dla ładniejszego efektu) budyń śmietankowy (64 g; na 0,75 l mleka) galaretka pomarańczowa ok. 120 g okrągłych biszkoptów Warstwa(...)soku ugotować budyń wg zaleceń producenta z tą różnicą, że zamiast mleka w ilości 0,75 l dodajemy sok w ilości 0,9 l. Do gorącego budyniu dodać galaretkę i rozpuścić mieszając. Gorącą masę rozprowadzić na warstwie piernikowej. Na pomarańczowym budyniu rozłożyć jak najbliżej siebie biszkopty.  Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę cytrynową. Mandarynki odsączyć z zalewy (zostawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 395

okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję je i do słodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie makowca to gotowa masa makowa udoskonalona przeze mnie bakaliami, sokiem z cytryny i odrobiną powideł śliwkowych.   Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży(...)mleka 1/2 szklanka cukru 400 g gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić

Kulinarne Inspiracje
Makowiec na kruchym spodzie 1331

łyżki miodu 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki olejku rumowego 2 łyżeczki olejku migdałowego bakalie: siekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itp. szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta) 100 g cukru pudru Sok z plasterka cytryny Dzień przed pieczeniem ciasta mleko zagotować i zalać nim mak. Na drugi dzień odcedzić, a jeśli

Trzeci talerz
Brownie pomarańczowe 139

domu już dawno temu. Jest to ukochane ciasto mojej córki. Brownie wygląda jak zakalec ale to jest urok tego ciasta. Tym razem trochę udoskonaliłam je dodając sok i skórkę z pomarańczy. Efekt jest taki, że czuć delikatną nutkę pomarańczową. Składniki:      2 gorzkie czekolady      30 dag cukru

Amatorka kuchenna
Pomarańczowe pancakes 212

zetrzeć z niej skórkę. Następnie wycisnąć sok.  W misce połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka lub soku.  Pancakes'y smażyć na suchej patelni. Podawać z sosem pomarańczowym, miodem lub syropem

Pasja Smaku