Dyni ciąg dalszy...Było danie obiadowe, było ciasto, to teraz czas na zupę idealną na podwieczorek lub kolację.Deserowa zupa, czyli dynia gotowana na mleku z dodatkiem soku pomarańczowego oraz skórki, cynamonu i kardamonu, podana z ryżem i posypana pestkami dyni- treściwa, wartościowa, a przede wszystkim cudownie aromatyczna i... wyjątkowo smaczna!Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno
Kraina Miodem PłynącaCiągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchnijeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam! Składniki : 400 g marchewki 130 g mąki owsianej 4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny cukier puder do smaku(...)bakalie, wymieszać. Formę 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać. Piec 60-70 minut w 170°C. Wyjąć z formy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć na deskę i wstydzić. Przygotować polewę. Ser przełożyć do miski, dodać cukier waniliowy i sok z pomarańczy lub cytryny. Wymieszać na gładki krem. Ciasto podawać z przygotowanym kremem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdłoniach, marchew może mocno zabarwić ściereczkę). Odciśniętą marchew przekładamy do miski i dolewamy do niej sok pomarańczowy oraz dodajemy jajko. Kolendrę miażdżymy w moździerzu i również dodajemy do masy. Do miski dodajemy także mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o gęstości kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do średnio głębokiego smażenia (jak na placki ziemniaczane(...)ręcznik papierowy i po usmażeniu kładziemy na nim placki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy według uznania - z cukrem, śmietaną, szczypiorkiem... Wbrew pozorom, pasuje do nich wszystko, a szczególnie sok tymbark
Kuchenna Kontrrewolucyacukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka - 1 łyżka amaretto Dekoracja: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ciepłej wody - cukier dekoracyjny niebieski Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki
Kuchenne Wariacjejego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń(...)Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone
Roślinna - blog wegańskitemperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych łyżka przyprawy do piernika jedna galaretka pomarańczowa Do garnka z grubym dnem wlewamy miód i wrzucamy jabłka. Smażymy
ladykitchensłodkiej śmietany (użyłam 30%), 2 białka, 2 łyżki tartej bułki, szczypta soli Ciasto: 400 g mąki tortowej, 50 g drożdży, 150 g masła, 2 jajka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, aromat pomarańczowy, szczypta soli, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 4 – 5 łyżek soku z cytryny lub z pomarańczy, Sposób przygotowania: Mak opłukać na gęstym sicie(...)cukrem pudrem, masłem, solą oraz aromatem pomarańczowym posiekać na stolnicy. W dużym garnuszku rozrobić drożdże i śmietanę, dodać jajka oraz żółtka – dokładnie wymieszać. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąty (około 25x40 cm). Na każdy prostokąt wyłożyć po połowie farszu. Ciasto zwinąć w rulon (wzdłuż dłuższego boku
Nie tylko w kuchniimprezę ostatkową proponuję pyszne ciasto z musem marchewkowym. Ciasto to urzekło mnie od pierwszego kęsa. Jest lekkie i puszyste, z delikatnie wyczuwalnym smakiem marchewkowo- pomarańczowym. Bardzo lubię takie ciasta i mam nadzieję, że i Wy je polubicie i przygotujecie dla swoich najbliższych na ostatnie dni karnawału. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 5 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki(...)masła, Mus marchewkowy: 1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary
Tradycyjna kuchnia Kasisię innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie . I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna(...)przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół cm ( nie cieniej
Malinowa Kawiarenkatwarogu mielonego półtłustego (3 kostki) ½ szklanki* cukru trzcinowego 2 jajka 1 budyń śmietankowy 80 g miękkiego masła 1 cukier pomarańczowy (z Aldi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml soku z pomarańczy sól 1 pomarańcza czerwona pokrojona w plastry wraz ze skórką cukier puder masło + mąka do obsypania foremki *250 ml Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijemy na sztywno(...)pomarańczowym na puszysty krem. Cały czas ucierając dodajemy miękkie masło, potem budyń (proszek) proszek do pieczenia i sok pomarańczowy. Miksując dodajemy stopniowo cały twaróg. Następnie dodajemy ubite białka, łączymy z masa twarogową za pomocą łyżki. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy, obkładamy plastrami pomarańczy. Sernik pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoku z cytryny otarta skórka z połowy cytryny 3 łyżki mąki kukurydzianej aromat pomarańczowy 1/3 tabliczki czekolady Dynię rozkroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, 1 połówkę pokroić w cząsteczki a drugą na kawałki. posmarować oliwą i upiec ok 30 min w temp 180 st. wystudzić. Z mąki, pół szkl cukru, masła, żółtek i szczypty proszku do pieczenia zagnieść ciasto(...)formę do tarty. Podpiec w temp 180 st przez 15 min. Na podpieczonym spodzie ułożyć dookoła cząsteczki upieczonej dyni. Resztę dyni włożyć do blendera, dodać pół szkl cukru, aromat, sok z cytryny, otartą skórkę, śmietankę i zmiksować dokładnie, dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Następnie ubić białka i wymieszać z masą i wyłożyć masę na ciasto. piec w temp
Gotowanie jest łatweprzepadam za surowymi jabłkami, za to uwielbiam je w każdej innej postaci: gotowane, duszone, smażone na masełku, pieczone... I dlatego górzysta szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. Kruche ciacho i pachnące mega jabłkowe wnętrze - mmm... poezja :) Górzysta szarlotka Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag masła lub margaryny (ewentualnie można wymieszać) 1/2 szklanki cukru 1 jajko awaryjnie odrobina kwaśnej śmietany(...)wersji luksusowej – tartych migdałów) 4 łyżki jasnego dżemu lub konfitury (brzoskwiniowy, morelowy lub pomarańczowy) sok z 1/2 cytryny 1 żółtko 1 łyżka wody lub mleka Górzysta szarlotka Wykonanie: Mąkę przesiałam, posiekałam razem z miękkim masłem, dodałam cukier i jajko, i szybko wyrobiłam gładkie, jednolite ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Zawinęłam ciasto w folię
Kuchenne zapiski Edytycukier, jajka. Całość wymieszać. Dorzucić mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć. Na zakończenie dodać konfiturę pomarańczową. Rozłożyć ciasto do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika można polać jeszcze gorące muffinki sokiem jabłkowym. Następnie poczekać aż ostygną i delikatnie wyjąć z foremek. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Muffinki bezglutenowe
MODA NA BIOmojej kuchni. Ciasto z polentą piekłam już nie jeden raz. Piekę również chleb z polentą . Ciasto na niedzielę Składniki: foremka o średnicy 25 cm 90 g masła, temperatura pokojowa + 1 łyżka do posmarowania formy 130 g cukru 2 jajka 100 ml pomarańczowego soku 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 150 g miałkiej polenty(...)pomarańczy. Wymieszaj polentę ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia na przemian dolewając sok z pomarańczy. Połącz z masą jajeczno maślaną. Wysmaruj formę masłem i napełnij masą. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 160ºC piekarniku na termoobiegu przez około 25 – 30 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Zagotuj owoce z cukrem i wanilią. Gotuj przez
codojedzenia