ciast. Taką mam fazę na pieczenie, że w kolejce czekają już cztery ciasta. Jednak pisanie przepisów nie idzie mi tak szybko i chyba jeszcze sobie w kolejce poczekają :) 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) posypka czekoladowa Śmietanę
O kuchni z uczuciemjeszcze chwilę. 2. W dużej misce łączymy 300 g mąki, proszek, wlewamy sok pomarańczowy i spirytus, kefir i śmietankę, dodajemy masło i ubite jajka. Wszystko wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. W razie potrzeby dodajemy stopniowo mąkę (powinno się wrobić jeszcze ok. 80 -100 g). Ciasto powinno być bardzo przyjemne w dotyku (gładziutkie i miękkie), nie kleić się do rąk
Kuchnia Prezydentowejspirytusu (u mnie ekstrakt z wanilii ) 100 g roztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody) Zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do przesianej mąki i ucieramy na gładką(...)dodajemy ubite żółtka, śmietankę, ziarenka wanilii, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne, dość rzadkie ciasto. Po około 10 minutach wyrabiania dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie, nie krócej jednak niż 5 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy ciasto do wyrośnięcia na około 15 minut. NADZIENIE: 150 g lekko podgrzanej konfitury
Rozpustne gotowanieryby do rondelka wsypać cukier, sok z cytryny, wodę, pokrojone w kosteczki skórki pomarańczowe i gotować na średnim ogniu z 5 minut mieszając wsypać żelfix 3:1 i z 2 minuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka i mocno zakręcić przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce - doskonały dodatek do ciast, deserów, kompotu.................SMACZNEGO!!! podobnie można zrobić
W Mojej Kuchni Lubięzielonkawy kolor. Ciasto wygląda efektownie, a do tego smakuje wybornie - jest delikatne, niezbyt słodkie, orzeźwiające. Polecam serdecznie :) Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego(...)kiwi Dodatkowo: 2 opakowania dowolnych delicji szampańskich, u mnie pomarańczowe Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzać do 180 ° C. 2. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier, żółtka, ekstrakt z wanilii, na koniec - przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec przez
Domowa Cookierenka Agipomelo kandyzowanego 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej skórka z jednej cytryny sok z jednej cytryny Ser miksujemy z jajkami oraz cukrem na gładką masę (około 10 minut miksowania). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, pomelo, skórkę z pomarańczy, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy przez 3 minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto sernikowe i energicznie uderzamy blaszką
Gotowanie i blogowanieNie wiem czy Wy też tak macie, że po zakrapianej imprezie na następny dzień lubicie zjeść coś słodkiego ? ja tak :-P Impreza Andrzejkowa była wyśmienita. Były
Bon Appetit Małgorzatygreckiego zmieszanego z odrobiną wody z kwiatów pomarańczy, kawałkami czerwonych pomarańczy i grubo siekanymi pistacjami. Smakuje egzotycznie, kwiatowo-owocowo, po prostu cudownie! 180 ml oleju słonecznikowego 240 ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego z czerwonych pomarańczy) 160 g dżemu z pomarańczy z drobno siekaną skórką (użyłam marmolady pomarńczowej z Lidla) 4 średnie jajka otarta skórka z 1 pomarańczy(...)łyżka wody z kwiatów pomarańczy Do podania: jogurt grecki kawałki czerwonych pomarańczy 2 łyżki siekanych pistacji W misce wymieszać olej, sok i dżem z pomarańczy, jajka i skórkę pomarańczową - dżem powinien się rozpuścić i połączyć z resztą. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać je do miski z mokrymi. Wymieszać aż powstanie jednolita
KUCHARNIApieczenia - 75 g cukru - skórka z 1 pomarańczy - 100 ml świeżego soku pomarańczowego - 100 ml mleka - 1 jajko Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki a w drugim wszystkie mokre. Płynne składniki dodajemy do suchych i delikatnie łączymy do połączenia składników. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Ciasto nakładamy do formy na babeczki i pieczemy
Zainspirowana w kuchnitakich problemów, jak ja.Pomarańczowe ciasto z polentą i syropem pomarańczowo-rozmarynowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)100 g polenty150 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki maku150 g jasnego brązowego cukru3 jajka125 ml oleju250 g jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczysyrop:125 g cukru180 ml soku z pomarańczy3 gałązki świeżego rozmarynudodatkowo:gałązki świeżego rozmarynuPolentę, mąkę(...)minut, wyjąć z formy i ostudzić na kratce.Sok, rozmaryn i cukier umieścić w rondelku. Zagotować i trzymać na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż syrop zgęstnieje.Ostudzone ciasto podawać z ciepłym syropem, udekorowane gałązkami rozmarynu.Smacznego!Jak Maggie o zrobiła, że wyszło jej od pierwszego podejścia...? Nie mam pojęcia. Ale to pewnie dlatego, że ja do ucierańców nie mam szczęścia
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachwyciło i zainspirowało mnie do zrobienia go na zeszłoroczne święta. Spód z maślanych ciasteczek z dodatkiem cynamonu, serowa masa z olejkiem pomarańczowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, i kardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie wpisuje się w klimat świątecznych smaków i zapachów :) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam kilka zmian: zamiast ricotty użyłam twarogu sernikowego, śmietankę(...)roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy, a powstałym ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20x30 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Twaróg, jajka oraz cukier umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy olejek pomarańczowy, kardamon i sok wyciśnięty z pomarańczy (razem z miąższem). Ponownie miksujemy
MyCookBook.plszklanka mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka KREM POMARAŃCZOWY: 1/2 szklanki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 75g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej DODATKI: 50g czekolady gorzkiej dekoracje cukiernicze lukier Wszystkie składniki na muffinki(...)masę do formy na muffinki do wysokości 3/4 i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 25min. W garnuszku umieścić skórkę z pomarańczy, sok, cukier i żółtka. W części soku (około 2 łyżek) rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wszystko rozmącić trzepaczką i wstawić na mały ogień. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści, a krem stanie się gęsty
https:KKuchniaMniammiski z mąką, wlałam pozostałe mleko, utarte jajka, sok z cytryny, nie miałam spirytusu, więc wlałam kieliszek wódki, wsypałam sól i dodałam ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem wymieszałam i długo wyrabiałam. Kiedy ciasto przestało mocno kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam do momentu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Na końcu wsypałam kandyzowaną skókę cytrynową(...)wgniotłam ją w ciasto.Ciasto przełożyłam do miski opruszonej mąką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, miskę przykryłam ściereczką. Jak ciasto wyrosło, wyrobiłam je jeszcze przez chwilę i na mocno obsypanym mąką blacie rozwałkowałam ciasto na grubość 1 cm i foremką do ciastek wycinałam serca, które przykryła ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Smażyłam je z obu stron
Blondynka GotujeSkładniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g cukru pudru- 250g miękkiej margaryny (lub masła)- 4 żółtka surowe- 2 żółtka gotowane- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku- 1/2 litra mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja(...)migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe do posypania- lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę
mojewypiekiinietylkozaczniemy od smakowitego przepisu na marchewkowy torcik z pomarańczowym kremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca(...)ciasta potrzebujemy dwóch spodów. Jeżeli nie macie dwóch tortownic, myślę że spokojnie możecie upiec najpierw pierwszy blat z połowy ciasta, a potem drugi.Ja piekłam oba blady na raz. Jednak zauważyłam, że blat umieszczony w dolnej części piekarnika piekł się dużo wolniej, dlatego co 10 minut zamieniałam blaty miejscami i upiekły się równo w 45 minut :)Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem
Chilli Czosnek i OliwaNie wiem jeszcze jak smakują, ale pachną nieźle i liczę ogromnie na to, że będą smaczne. Przyznam się, że nadzienie musiałam spróbować, co do niego nie
charlotte gotuje