waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: sok z pomarańczy Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)rozpuścić czekoladę. Utrzeć masło dodając po trochu budyń i czekoladę. Jeśli masa jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru. Mus pomarańczowy: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Pomarańcze krótko przesmażyć w garnku, dodać cukier i sok z cytryny do smaku, wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę. Odstawić do stężenia. Źródło: Pin-up Cake Masa maślana: Mikserem utrzeć
Domowa Cookierenka Agiznajdziecie tutaj: - mazurek czekoladowy - mazurek kajmakowy - mazurek pomarańczowy Mazurek cytrynowy Składniki: ciasto 150g mąki pszennej 75g masła 30g cukru pudru 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) krem cytrynowy 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny 80ml soku z cytryny (z 1-2 cytryn) 100g masła 100g białej czekolady kandyzowana
Smakołyki Berenikipłynnego miodu 85g masła 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego lukier 3/4 szklanki cukru pudru 3-4 łyżeczki soku z cytrusów ( może być z samej cytryny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki : mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. W rondelku podgrzać miód z masłem, do całkowitego rozpuszczenia(...)było grudek ( można zmiksować). Na koniec wmieszać do masy kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki
DefinicjaSmakuproszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto do przekrojenia na dwa placki.MasaNamoczyć żelatynę. 1 pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy (powinno się uzyskać 1 szklankę soku).Żółtka ubić z cukrem i skórką z pomarańczy(...)parze tak, aby uzyskać gęstą jasną masę, następnie dodać 1/2 szklanki soku z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Chłodną żelatynę połączyć z masą żółtkowo-pomarańczową.Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z lekko tężejącą masą.Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem.Wyłożyć masę na jeden blat i przykryć drugim i odstawić w chłodne miejsce.Polewa owocowa
Mix smakuobrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie:Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę
Ala piecze i gotujesię jej oprzeć. Pomarańcze są bowiem w cieście, w syropie, którym rzeczone ciasto nasączamy, oraz w lukrze. Całość smakuje intensywnie pomarańczowo, z lekką nutą rozmarynu w tle. Naprawdę wyjątkowe, i jednocześnie wyborne połączenie. Nieoczywiste i kuszące. Może taką niecodzienną babkę zafundujecie swoim bliskim na Wielkanoc...? Babka potrójnie pomarańczowa z rozmarynem Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności(...)miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 2 czerwone pomarańcze 2 łyżeczki cointreau 275 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia syrop: sok z 3 czerwonych pomarańczy 1 łyżka cukru 3 gałązki rozmarynu lukier: 130 g cukru pudru 2 łyżki syropu 2 łyżki gorącej wody Pomarańcze na ciasto wyfiletować, wycisnąć sok z pozostałych błonek i wszystko razem zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki płynu, na który składa się:- sok z 1 pomarańczy- miąższ drobno pokrojony z 2 pomarańczy- 3 drobno skrojone mandarynki (obrane z tej białej skórki)Lukier:200 g cukru pudrusok z jednej cytrynyWykonanie:Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać.Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.Lukier utrzeć na jednolitą masę. Polać muffinki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
Pasja Smakuużyć aromatu (użyłam waniliowego własnej roboty i trochę syropu ze skórki pomarańczowej zasypanej cukrem, ale o tym innym razem) 3 łyżki słodkiej śmietanki owoce, ser, budyń.. innymi słowy to, na co mamy ochotę Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Łączę ciepłe (nie gorące!) mleko(...)drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Zaczyn dodaję do reszty mąki, cukru, margaryny, jajka, soli, aromatu i wyrabiam ciasto mikserem około 8 minut (ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie). Po wyrośnięciu lepię bułeczki- warto oprószyć dłonie mąką. Bułki powinny mieć grubość około centymetra. Za pomocą łyżeczki robię dołki w cieście, do których dam owoce i budyń. W zależności
Wrzosowa Polanaprzestudzony przecinamy go na 4 równe spody. Każdy ze spodów nasączamy sokiem pomarańczowym. Na nasączony spód nakładamy cienką warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą warstwą kremu
Ciastkozercyłyżki mąki owsianej - 120 gram cukru brązowego - szczypta soli - aromat pomarańczowy lub sok i skórka z jednej pomarańczy Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat (lub sok i skórkę). Mieszamy. Wtedy wsypujemy mąki. Łączymy masę aż stanie się jednolita. Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Życie zamknięte w smakuszklanki cukru pudru łyżka soku z pomarańczy opcjonalnie łyżka wódki pomarańczowej PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy jajka z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką
Moje Kuchenne Rewelacjeotulony słodkim kajmakiem i pysznym lukrem pomarańczowym. Rozpływa się w ustach, długo zachowuje świeżość i podbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia, trzy żółtka i jedno białko zagniatamy na kruche ciasto. Ćwiartkę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki i układamy je na talerzu – odkładamy do lodówki. Resztkę ciasta zagniatamy z pozostałym ciastem, wykładamy nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 20 minut schłodzony spód ciasta
Gotowanie i blogowaniepołowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :) Składniki: marchew starta pół szklanki jabłka 2 szt migdały mielone(...)skórkę pomarańczową kandyzowaną,żurawinę, jabłka starte( odciśnięte z soku).Delikatnie wymieszałam łopatką. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników dalej mieszałam łopatką. Masło rozpuściłam i letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6 wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam
Różowa kuchniaOkoło 8 rano (10 godzin później) zagniatamy ciasto ponownie, zostawiamy na 2-3 godziny, później pieczemy i studzimy. Składniki: (2 baby, papierowa foremka o średnicy 17cm, wysoka 12,5 cm - im wyższa foremka tym lepsza ) Mieszanka owocowo-skórkowa: 50g rodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey(...)Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku ( użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy
Gotowanie i blogowaniektóre serwowany był dorsz w cieście, pieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które są moją dzisiejsza inspiracją. Przepis bardzo prosty(...)pomarańczą. Kruche ciasteczka pomarańczowe Składniki: 3/4 szklanki cukru 12 dag margaryny skórka otarta z całej pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody Jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę, ścieramy skórkę z pomarańczy bez białego albedo, dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
Apetyczna babeczka