Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej. Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami: 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie jajko 3 pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny(...)Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania'; document.write(" "); Amaretto lub rum (ewentualnie sok pomarańczowy) podgrzewamy. Suszone owoce (te większe pokrojone na mniejsze części) zalewamy gorącym płynem. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na później. Mleko podgrzewamy wraz z miodem. Gdy będzie gorące, zdejmujemy z ognia
Poezja smakumasła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i z cytryny lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny) Masło podgrzewam z miodem i syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Dodaję miód i masło oraz kandyzowane skórki. Całość dokładnie mieszam (ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką
Mango Papajamąki Masa serowa: 1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego 200 g cukru 4 duże jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 2 pomarańczy sok z 2 pomarańczy Dodatkowo: konfitura pomarańczowa kawałki pomarańczy Spód czekoladowy Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy brązowy cukier i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy jajko i mąkę(...)spód i wstawiay na ok. 60-70 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku (nie wyjmujemy, bo ciasto opadnie!). Po ostygnięciu smarujemy konfiturą pomarańczową i wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki mąki1/4 szklanki mleka1 duże jajko25 g świeżych drożdżyokoło 2-3 łyżek cukruskórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)szczypta soliSos pomarańczowy:1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy1 łyżka soku z cytryny4-5 łyżek cukru (w zależności od słodkości pomarańczy)1 łyżka masłaPrzygotowanie:Przesianą mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier(...)minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor.Sos pomarańczowy:Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencje syropu.Gotowym sosem pomarańczowym polewamy racuszki.Smacznego
Oryginalny smakproduktów nigdy nie brakuje w mojej lodówce/kuchni: jajka Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych śniadań - niezbędne w każdym domu mąka Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą z przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni(...)mojej lodówce. Pierwszy wyrazisty w smaku, idealny do kremowych sosów, drugi to podstawowy składnik kuchni włoskiej, którą uwielbiam, trzeci to najlepsza propozycja na zapiekanki, pizzę i inne zapiekane dania sok pomarańczowy Swój zawsze rozcieńczam wodą, ale staram się pić jedną szklankę dziennie, to 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia wytrawne czerwone wino
Cooking Monsterbiałego maku 250 g cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy(...)całkowicie się rozpuści. Dodajemy rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna. Ciasto drożdżowe : 300 g masła mocno chłodzimy
Bon Appetit MałgorzatyTo miało być inne ciacho, ale plany uległy zmianie bo przypomnieliśmy sobie, że nasza koleżanka jest weganką i jeżeli będzie takie jak przewidywał
Kuchenne Wariacjeszykujecie? Propozycją na dziś, są pomarańczowe placuszki, które zrobiły furorę u mnie w domu. Są delikatne w smaku, mięciutkie i przepełnione smakiem pomarańczy! W dodatku, sos przygotowany z resztek po wyciskaniu pomarańczy i oleju kokosowego, swym kunsztownym smakiem doprowadzi w stan euforii nasze kubeczki smakowe. Składniki na ciasto: - 220g mąki orkiszowej - 90g jogurtu naturalnego - sok z 1,5 pomarańczy (dużych
Be Fit Be Strongłyżkami gorącej wody) kandyzowana skórka pomarańczowa Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 200 g mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, a na powierzchni
W kuchennej krainieminut do piekarnika, by ciasto się lekko zrumieniło. Na nadzienie dyniowe 300 g pure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy
KUCHARNIAAromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów. 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki
VioletoweKucharzeniesmaku słodko - winnym, lekko korzenny, kruchy. Po przekrojeniu jabłka te nie czarnieją. Są bardzo soczyste. Idealnie nadają się do produkcji soków. Gala - zaliczane są do jabłek deserowych, ponieważ charakteryzują się słodko - winnym smakiem. Posiadają czerwono - pomarańczową barwę. Nadają się do jedzenia na surowo. Są jedne z najbardziej cenionych odmian jabłek. Golden Delicious - to jabłka zimowe o żółtej wręcz(...)średniej wielkości i duże z żółto zieloną skórką i czerwonym rozmytym rumieńcem. Są kwaskowate w smaku. Bardzo często odmianę tą stosuje się do ciast i przetworów. Janagolg - mają kremową skórkę i czerwono - pomarańczowy rumieniec. Są kruche, słodko - kwaśne, niezwykle soczyste. Odmiana ta nadaje się do wszystkiego, można je jeść na surowo. Jonagold - odmiana zimowa. Jabłka duże o dość regularnym
Ciastka - domowe słodkościmniej lub go pominąć) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli 2 jajka 180 g mleka skondensowanego niesłodzonego kandyzowana skórka pomarańczowa Ponadto: Do dekoracji 50 g marcepanu szczypta barwniku spożywczego w kol. zielonym,pomarańczowym i kakao suszona żurawina orzechy laskowe Wykonanie : 1.Formę do tarty(u mnie 28cm) wysmarować tłuszczem i lekko obsypać mąką. 2. Mąkę(...)Całość najlepiej jest posiekać nożem , aż do uzyskania kruszonki( lub umieścić składniki w malakserze lub robocie i pulsacyjne zmiksować). 3.Następnie dodajemy jajko, sok z pomarańczy. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. 4. Ciasto wałkujemy i delikatnie przekładamy do formy ( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy nadmiar ciasta, (dno należy po nakłuwać
vaniliowoczekoladowaSernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie(...)ciastek korzennych 30 g masła masa serowa 600 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego) 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 100 g drobnego cukru 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 300 g pomarańczowego puree z dyni (jak je zrobić znajdziesz tu ) dekoracja 100 g serka philadelphia 2 łyżeczki puree z dyni czekolada
Kuchnia w opałachciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała.I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :)Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi...... brzmi zachęcająco, prawda(...)cukier trzcinowy- 3/4 szklanki* sok z całej pomarańczy* jajka- 2 duże* skórka z połowy pomarańczy* przyprawy: po 1/3 łyżeczki cynamonu oraz gałki muszkatołowejSos toffi:* cukier trzcinowy- 1 szklanka* kremówka- 200 ml* woda- 3 łyżki* masło- 25 gPlacek:Dynię pokroić w kawałki i piec ok 30 min. w temperaturze 200 stopni.Upieczoną dynię zmiksować razem z sokiem z pomarańczy (jeżeli będziecie
Kraina Miodem Płynąca