cukrem pudrem na pulchną masę po czym nie przerywając ucierania kolejno dodawać po jednym żółtku. Do utartej masy dodać mleko, sok z cytryny (lub aromat cytrynowy) oraz przesiane mąki (opcjonalnie można też dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą(...)oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i piec w temperaturze 170°C przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapachnące pomarańczami i ukoronowane delikatnym, pomarańczowym kremem, zrobionym na bazie kremówki i mascarpone . Dodana do babeczkowego ciasta, starta skórka z pomarańcza sprawi, że pomarańczowy aromat uderzy Was już w momencie otwierania piekarnika. Mam nadzieję, że sami się przekonacie, iż zjadanie ich to prawdziwa pomarańczowa przyjemność . SKŁADNIKI (na 12 sztuk babeczek): 250 g. mąki pszennej 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju skórka starta z jednego pomarańcza SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru sok z 3 dużych pomarańczy skórka starta z dwóch pomarańczy Przepis: BABECZKI: Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z jednego pomarańcza. Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy
Domowe TortyDziś podam przepis na odtworzenie popularnego wiele lat temu ciasta kopiec kreta, jest o niebo lepsze niż to z pudełka. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia w razie potrzeby kapka mleka olejek pomarańczowy Masa z bitej śmietany 1/2 l smietany 30 % 4 łyżeczki cukru(...)łyżka żelatyny 4 łyżki gorącej wody 1/2 tabliczki dowalonej czekolady w moim wypadku była to mleczna z nadzieniem tofi Ponadto 4 banany sok z cytryny Wykonanie: Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać mleka (nigdy prosto z lodówki) musi mieć temperaturę pokojową. Piec 45 minut na 160 st. Gdy biszkopt ostygnie ściąć
PychotkaaaBrak słońca zdecydowanie kiepsko na mnie wpływa, dlatego dziś mam dla Was przepis na kolorowe, lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami. Mam nadzieję, że radosny pomarańcz odgoni te ponure chmurzyska. Biszkopt 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa bananowa: 5 bananów 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki masła 0,5 szklanki wody sok z cytryny 1 galaretkę rozpuszczamy zgonie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do lekkiego stężenia. 4 banany kroimy, polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką
Cynamonowe szczęściePrzepyszny sernik, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo
SMYKWKUCHNIzmniejszyłam ich ilość. Dla kogo: dla wszystkich kochających ciasta z bakaliami dla tych, którzy chcą załatwić pieczenie ciast wcześniej i mieć spokój przed świętami dla chcących spróbować tradycyjnego irlandzkiego ciasta Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)szklanka brązowego cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 220g masła Wykonanie: Dzień przed pieczeniem mieszamy ze sobą owoce (porzeczki, wiśnie), bakalie (migdały i rodzynki), skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny z przyprawami i 1/2 szklanki rumu/whiskey. Pamiętajmy by sparzyć skórkę z cytryny przed jej starciem. Zostawiamy na noc (w chłodnym miejscu lub w lodówce
Mania WypiekaniaPomarańczowy batat pełen beta karotenu nasyci Was w zdrowym tonie. Jeśli chcesz zjeść coś lekkostrawnego bądź jesteś na diecie to taki mus przypominający obiadki dla dzieci
Kuchnia PROzdrowotnasoku z witaminą C. Moja mama jeździła na tranzyty na Węgry i przywoziła je nam abyśmy poznały znak za granicy. To był jakiś '86 rok. Kiedyś wpadł mi w oko i musiałam sobie jego smak przypomnieć. Ale teraz to i mango i inne egzotyczne smaki. Mnie wpadło do głowy, żeby ten koncentrat użyć do kremu. I jest przepyszny. Pomarańczowy(...)śliczny pastelowy kolor. Moja rada: tartę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż na początku ciasto jest twarde. Pod wpływem wilgoci z kremu nawilgnie i będzie ja można jeść. Ciasto kruche szklanka mąki pól szklanki cukru pudru 100 gram zimnego masła żółtko pół laski wanilii 1- 2 łyżki zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto dodając ziarenka z połowy laski wanilii
AZgotuj!łasuchem ;) Śniadanie składa się z maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka , pół szklanki mleka , około(...)natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca
Codzienna kuchnia niecodziennaTym razem tarta dyniowa o ciekawym smaku, na miękkim biszkoptowym spodzie :)Składniki:Biszkopt- 2 jajka- 2 łyzżi cukru- 1/3 szklanki mąki pszennej- 2 i 1/2 łyżki
Zainspirowana w kuchniPrzygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym mielimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy pomidory. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. Czerwony(...)możemy przygotować dodając do niego odrobinę szafranu. Br ą zowy makaron - możemy przygotować dodając do niego odrobinę kakao. Pomarańczowy makaron - możemy przygotować dodając do niego purèe z dyni lub marchwi. Składniki: 500 g maki 500 g miąższu dyni 3 jajka
La grande e la piccola cuocaAromatyczne i miękkie pomarańczowe ciasteczka. Składniki:- 100 g masła- 80 g miodu- 3 żółtka- starta skórka z jednej pomarańczy- starta skórka z połowy cytryny- sok z połówki pomarańczy- 250 g mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 łyżki miodu- 3 łyżki soku z pomarańczyPrzygotowanie:Masło ucieramy z miodem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy starte skórki z owoców. Wsypujemy(...)mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sok z pomarańczy. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasteczka smarujemy polewą (podgrzewamy miód wymieszany z sokiem z pomarańczy
Zainspirowana w kuchnibrzozowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody W misce zmiksować mąkę, jajka, mleko. Ciasto odstawić na 20 minut. Patelnię lekko natłuścić oliwą (ja używam spryskiwacza). Usmażyć naleśniki. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Z drugiej wycisnąć sok. W rondelku umieścić wiśnie, kawałki pomarańczy, sok z pomarańczy i ksylitol. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż objętość płynu(...)zimnej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Dodać 1-2 łyżki gorącego sosu, wymieszać i wlać do rondelka. Pogotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Lekko ostudzić. Każdy naleśnik posmarować musem wiśniowo-pomarańczowym i zwinąć w ulubiony kształt. Przepis pochodzi z książki Konrada Gacy "Kuchnia
Moja Galeria Smakumleka 1/2 szklanki cukru 30 gram drożdży świeżych 1 jajko szczypta soli sok z 1/2 pomarańczy trzy łyżki stopionego masła 2,5 szklanki mąki 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej olej do smażenia ok 3-4 litry cukier puder doposypania Zaczynamy!!!! W jednym garnku podgrzewam mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące), w drugim rozpuszczam masło(...)przykrywam zaczyn i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce. Po 15 min. do zaczynu dodaję jajko, szczyptę soli, sok z pomarańczy, ostudzone masło i mąkę. Wszystko dokładnie mieszam, najlepiej mikserem. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczy. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok. 30 min do wyrośnięcia. W dużym rondlu rozgrzewam
Zdrowo i kolorowoodciekły. Sok zostawiamy na chwilę, by skrobia osiadła na dnie. Sok zlewamy, a skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Ziemniaki mieszamy ze sobą i dodajemy jajko, łyżeczkę soli i ok. 50 g mąki – ja użyłam kukurydzianej. Możemy dodać dowolne przyprawy, np. paprykę wędzoną, która dodatkowo nada pyzom pomarańczowy kolor. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Z powstałej masy formujemy(...)kulki, w każdej robimy palcem dziurkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 2 minuty od czasu, gdy wypłyną na wierzch. Pyzy można nadziać farszem, np. mięsnym. Wtedy z ciasta formujemy wałek, z którego odcinamy plastry grubości ok. 2-3 cm. Plaster spłaszczamy, na środek wykładamy farsz, a następnie zalepiamy i formujemy kulkę. Gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Farsz można
Kucharzyca