Ciasto jest bardzo pyszne i myślę, że śmiało można by było zrobić w ten sposób również tort. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na krem brzoskwiniowy: 200 g masła 1 duża puszka brzoskwiń 50 g cukru pudru Na galaretkę brzoskwiniową: 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej(...)przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Owoce odsączyć z soku i dodawać po jednym do masła miksując (szybszą opcją jest wrzucenie owoców do blendera). Bita śmietana: Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod sam koniec dodać śmietan-fix i jeszcze przez chwilę miksować. Ciasto: Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłożyć i rozsmarować krem brzoskwiniowy
Passions hobbies lifeużyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku. Miksować na małych obrotach(...)wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier oraz wódkę. Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Krem w proszku zmiksować z mlekiem. W osobnym naczyniu dokładnie utrzeć masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć
A Ty Smakuj Mniemożecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany 36% 1 galaretka pomarańczowa Masa galaretkowa: 2 galaretki jagodowe (800 ml wody) 2 banany Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy. Powoli dodajemy żółtka(...)ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze z dołu wyszło. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 min. Po tym czasie musimy je dokładnie wystudzić. Nie martwcie się jak Wam opadnie. Jak już ciasto wystygło przygotowujemy masę śmietanową. Zimną śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem
Panda i jej światpuder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie możemy je ponownie podgrzać, nie pęka i kruszy się Wady: Nieco bardziej skomplikowane przygotowanie niż tradycyjnego, może być nieco kłopotliwe dla niewprawionych w kuchni Lukier złocisty wg M. Gessler Składniki: 1 szklanka cukru pudru żółtko sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Składniki ucierać dokładnie(...)cukier, gdy za gęsty - sok z cytryny. Zalety: łatwy w przygotowaniu, złocisty kolor Wady: szybko tężeje, surowe żółtko Barwienie lukru Lukier możemy barwić aby uzyskać dekoracyjny efekt. Do barwienie możemy uzyć barwników spożywczych w proszku lub tez spróbować bardziej ekologicznych, domowych metod barwienia. Czerwony lukier: uzyskamy dodając do lukru sok z wiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku
Pyry na GazZ okazji tegorocznych imienin uczyniłam taki oto torcik - jabłkowy. Uwielbiam go! Przeważnie jadany był w okolicach Sylwestra, ale w tym roku zatęskniłam za nim szybciej. Torcik
peggiwkuchniupiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik . Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 8 jajek 1 szklanka cukru 300 g masy makowej gotowej(...)posypania Blaszka o wymiarach 24/36 Jeśli chcecie aby wasze ciasto było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce . Wykonanie : Margarynę ucieramy z żółtkami , cukrem i cukrem waniliowym na puch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy z utartą margaryną . Na końcu dodajemy wiórki kokosowe , skórkę
Sama słodycz i szczypta chiliwyciągnięcie śpiocha z łóżka.Pomarańczowe pancakes z karmelizowanym rabarbaremSkładniki:(na 12 sztuk)2 jajka150 ml mleka80 ml olejusok z 1/2 pomarańczyskórka otarta z 1 pomarańczy250 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli40 g cukrudodatkowo:250 g rabarbaru55 g cukrusok z 1/2 pomarańczyRabarbar umyć, pokroić na 1centymetrowe kawałki. Na patelni skarmelizować cukier z sokiem. Kiedy zacznie nabierać złotej barwy, dodać(...)jeszcze nie będzie się rozpadał.Jajka roztrzepać, wlać olej, sok i mleko, dodać skórkę i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą, solą i cukrem. Dodać do mokrych składników, dokładnie połączyć (w masie nie może być grudek).Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładać porcje ciasta (około 2 łyżek), smażyć na złoto-brązowy kolor z dwóch stron.Podawać ciepłe
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzeszukałam internet i wszędzie orange curd robione jest z dodatkiem jaj, ja oczywiście zrobiłam swoją masę zupełnie inaczej i wyszła równie smaczna, co orange na jajkach
Kraina Miodem Płynącaefektownego. Takiego, który będę miała ochotę upiec jeszcze raz. Powstał dzisiaj. Uwielbiam kiedy stworzony w myślach plan realizuje się z efektem, który przerasta moje wyobrażenia. Sernik dyniowy. Obłędnie pomarańczowy z kontrastującym czarnym spodem. Świeży i lekki. Gdzie tkwi zagadka? W magii składników. W musie z pieczonej dyni, orzeźwiającej limonce, delikatnej ricottcie. I w "za małej" ilości cukru. Dasz się(...)małym garnuszku roztapiamy masło i przelewamy do miski. Wszystkie składniki ugniatamy razem. Gotowe ciasto przenosimy na uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Dokładnie je rozprowadzamy. Składniki na masę serową: 500g ricotty 250g tłustego twarogu 3 szklanki musu z pieczonej dyni 1 i 1/2 limonki (sok i skórka limonki) 80g cukru pudru 100ml śmietanki 36% 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kuchnia Pani Wiosnybiałego (użyłam w kostce) pomarańcza 200 g cukru pudru łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 1/2 łyżeczki soli 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kilka kropel aromatu pomarańczowego cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Ser zmielić blenderem (lub ewentualnie można użyć dobrego sera z wiaderka, ale ta babka lepsza jest z sera(...)pomarańczy zetrzeć skórkę. Masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie dodawać po trochę cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta powoli ucierając dodawać po jajku. Następnie dodać skórkę i sok z połowy pomarańczy oraz aromat. Mąkę przesiać, połączyć z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na zmianę do masy maślanej dodawać ser i mąkę. Na końcu wlać ocet o zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem(...)powinno być ok 8 mm luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 35 minut. Ostygniete ciasto lukrujemy. Składniki na lukier: · pół szklanki cukru pudru · 1 -2 łyżeczki soku z cytryny Rozcieramy na gładką masę.Smacznego
Mia Cucina Sofietawłaśnie ćwierć wieku ;) Z tej okazji gościliśmy u nas moją najbliższą rodzinę, dla której postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Co jest najważniejsze w urodziny? Tort oczywiście :) Ostatnio piekłam kilka ciast z kremem i nie mogłam się zdecydować, które wybrać tym razem. Dlatego postawiłam na coś nowego, ale już trochę znanego. Bezy robiłam nie raz i nie dwa, Tort Pawłowej stał się(...)sobie wyobrażałam, to i tak podbił serca wszystkich biesiadników. Dziś chciałabym Wam zaprezentować... Tort bezowy z kremem pomarańczowym porcja dla 8 łasuchów Do przygotowania blatów bezowych będziemy potrzebować: 6 białek 24 łyżki cukru pudru (chociaż może być również zwykły) 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao 3 małe szczypty soli Do kremu: 3/4 porcji
Ratunku obiadkoktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:) Kolejna pyszność- kawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim likierkiem. Rarytas jak dla mnie- owoce morza:) To, co uwielbiam najbardziej - łosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo i podane z sosem majonezowym z awokado:) I trochę konkretnego(...)palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany na pysznym sosie pomarańczowym. I wierzcie mi, wcale to nie było za słodkie, było świetne
In my kitchenTorcik który przyrządziłam na drugie urodziny dziecka. Z biszkoptem nasączonym sokiem owocowym i masą kokosowo-malinową. Bardzo delikatny w smaku :) W tym roku postanowiłam zrezygnować z
Mienta blogłyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą i gotujemy na małym(...)pianę i łączymy z masą makową. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Spód gęsto nakłuwamy a na nim rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy w 200 C przez około 35 minut. Składniki na lukier łączymy i rozsmarowujemy na zimnym cieście, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchni