Dzisiejszy przepis uczestniczy w X akcji Lubelskiego Kociołka! TAK to już 10 raz się spotykamy w Lubelskim Kociołku! Jest to naprawdę fantastyczna akcja lubelskich blogerów która
sierotka maRysia w kuchnibędzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy je na desce posypanej mąką, przygniatamy dłonią, aby je trochę z płaszczyć. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)nadziewamy marmoladą za pomocą foliowej tubki i specjalnej końcówki do nadziewania pączków. Na końcu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy pomadą lub oblewamy polewą czekoladową. Można też posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową. Jest to sprawdzony przepis. Polecam go, pączki te są pyszne !! :-) Nie ma to jak domowe pączki, smażone na świeżym tłuszczu, są zdrowe. Po prostu wiemy co jemy. Tutaj znajdziesz film
Przepisy i porady kulinarnemarcepanuMasło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Wlej mleko, dodaj skórkę pomarańczową oraz mak. Zmiksuj wszytko na gładką masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz. Marcepan pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Lukier królewski (na 12 babeczek):1 białkookoło 200 g cukru pudrukilka kropli soku z cytrynydodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodówBiałka utrzyj
Food Squareteż białą czekoladę zabarwić na pomarańczowo :) Za każdym razem efekt będzie powalający :D Tylko uważajcie, żeby pająki nie zechciały się zadomowić ;) Składniki (na 12 sztuk): 250 g mąki pszennej 70 g cukru 2 jajka 1 1/2 banana (najlepiej dojrzałego, z ciemniejszą skórką) 50-60 g czekolady mlecznej 90 g jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku(...)plastry, sok z cytryny, jogurt naturalny, jajka, cukier i olej. Wszystko dokładnie blendujemy, aby powstała jednolita, płynna masa. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Do suchych składników wlewamy składniki mokre i chwilę mieszamy (łyżką drewnianą lub rózgą), aby tylko się połączyły (nie mieszamy długo). Foremki napełniamy przygotowanym ciastem mniej więcej
MyCookBook.plszans na dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto, ale najpierw muszę się poczuć mniej przeziębiona...Babeczki marchewkowo-orzechowe z lukremSkładniki:(na 12 sztuk)100 g marchwi75 g mielonych orzechów laskowych125 g miękkiego masła125 g cukru trzcinowego2 jajka50 g mąki ziemniaczanej100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenialukier:2 łyżki soku z mandarynek60 g cukru pudrudodatkowo:80 g marcepanu60(...)przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić na kratce.Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Odłożyć nieduży kawałek, resztę zafarbować żółtym i czerwonym barwnikiem spożywczym na marchewkowy pomarańczowy.Pozostały kawałeczek zabarwić na zielono.Z pomarańczowej masy uformować niewielkie marchewki, zrobić nożem drobne nacięcia. Z zielonego marcepanu uformować natkę, przykleić do marchewek.Cukier puder przesiać, wymieszać z sokiem na gładki lukier. Lukrować babeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHej!, jak zapewne widzicie mamy taką porę że gdzie nie popatrzymy tam sprzedają... TRUSKAWKI, dlatego im więcej pomysłów na ich skonsumowanie tym lepiej :) . Dziś połączenie smaków
Kuchnia PROzdrowotnasoboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta (ciepło jest przecież), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier waniliowy też się sprawdzi, ale moim zdaniem ziarenka są lepsze. No i uroczo wyglądają te maleńkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTorcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy
Kuchnia w czekoladziewanilinowego 16g 1 łyżka cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 6-7 łyżek wody 150g suszonej żurawiny 120-150ml słodkiej brandy – cherry brandy (można zastąpić wiśniówką lub sokiem pomarańczowym) Dodatkowo: 250-260g żurawiny do mięs (ze słoiczka) zielony i czerwony marcepan (można użyć białego + barwniki) Wierzch i boki: 650-700g śmietany kremówki(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut
Mała Cukierenkaprzygotowywane na bazie białego lub brązowego cukru, ale to od Was zależy ile dodacie ksylitolu. Zapraszamy zatem na babeczki: bezglutenowe, o niskiej zawartości węglowodanów, pełne kakao, orzechów, z pomarańczową nutą :) Jedna babeczka dostarcza około 193 kalorii, 6 g białka, 11,7 g tłuszczu, 14,1 g węglowodanów oraz 3,4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Z tej proporcji wyszło(...)miseczce roztrzepujemy jajko, jogurt naturalny, sok wyciśnięty z pomarańczy i ekstrakt waniliowy, po czym połowę przelewamy do suchych składników. Miksujemy na wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki. 4. Dodajemy resztę masy z jajka i jogurtu. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników na gładką masę. 5. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy z ciastem za pomocą łyżki. 6. W formie do pieczenia
W kuchni Katiewędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem(...)jajo, • 1 łyżka oliwy truflowej,• 1 łyżka soku z cytryny,• Młode listki i kwiaty nasturcji (lub rukola),• ½ papryczki chili,• Tymianek
SzczyptaSmaQproszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Na krem i galaretkę: 1 duża puszka brzoskwiń 250 g serka mascarpone 110 g masła 50 g cukru 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe WYKONANIE Biszkopt : Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą(...)przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Krem: Brzoskwinie ułożyć na sitku żeby były dobrze odsączone (1-2 połówki można odłożyć i drobno pokroić do galaretki
Passions hobbies lifeCamilce! Cmok!! Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną Składniki na tortownicę 24 cm Ciasto: 3 jajka 80 g cukru 100 g mąki 50 ml oleju 60 ml fanty (lub pomarańczowej oranżady) 1/2 opakowania cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(U mnie Delecta) 3 krople zapachu( u mnie Delecta arakowy) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek(...)ciasto i pieczemy w 180° przez około 25 minut( do tzw suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 10 minut w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Masa śmietankowo- brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 500 ml śmietany kremówki ( 30%) 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 1/2 opakowania śmietan-fixu ½ szklanki soku
Mia Cucina SofietaDomowy kisiel pomarańczowy – przepyszny zarówno na deser jak i słodką kolację czy śniadanie. Muszę przyznać, że przeprosiłam się z kisielem. Nie jadłam go od 8
Poezja smakuKażdy z nas ma takie dni, kiedy wszystko wydaje się iść nie tak. Nawet pogoda współgra z idącymi
Gotowanie to kochanie