efektownego. Takiego, który będę miała ochotę upiec jeszcze raz. Powstał dzisiaj. Uwielbiam kiedy stworzony w myślach plan realizuje się z efektem, który przerasta moje wyobrażenia. Sernik dyniowy. Obłędnie pomarańczowy z kontrastującym czarnym spodem. Świeży i lekki. Gdzie tkwi zagadka? W magii składników. W musie z pieczonej dyni, orzeźwiającej limonce, delikatnej ricottcie. I w "za małej" ilości cukru. Dasz się(...)małym garnuszku roztapiamy masło i przelewamy do miski. Wszystkie składniki ugniatamy razem. Gotowe ciasto przenosimy na uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Dokładnie je rozprowadzamy. Składniki na masę serową: 500g ricotty 250g tłustego twarogu 3 szklanki musu z pieczonej dyni 1 i 1/2 limonki (sok i skórka limonki) 80g cukru pudru 100ml śmietanki 36% 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kuchnia Pani Wiosnybiałego (użyłam w kostce) pomarańcza 200 g cukru pudru łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 1/2 łyżeczki soli 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kilka kropel aromatu pomarańczowego cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Ser zmielić blenderem (lub ewentualnie można użyć dobrego sera z wiaderka, ale ta babka lepsza jest z sera(...)pomarańczy zetrzeć skórkę. Masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie dodawać po trochę cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta powoli ucierając dodawać po jajku. Następnie dodać skórkę i sok z połowy pomarańczy oraz aromat. Mąkę przesiać, połączyć z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na zmianę do masy maślanej dodawać ser i mąkę. Na końcu wlać ocet o zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem(...)powinno być ok 8 mm luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 35 minut. Ostygniete ciasto lukrujemy. Składniki na lukier: · pół szklanki cukru pudru · 1 -2 łyżeczki soku z cytryny Rozcieramy na gładką masę.Smacznego
Mia Cucina Sofietawłaśnie ćwierć wieku ;) Z tej okazji gościliśmy u nas moją najbliższą rodzinę, dla której postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Co jest najważniejsze w urodziny? Tort oczywiście :) Ostatnio piekłam kilka ciast z kremem i nie mogłam się zdecydować, które wybrać tym razem. Dlatego postawiłam na coś nowego, ale już trochę znanego. Bezy robiłam nie raz i nie dwa, Tort Pawłowej stał się(...)sobie wyobrażałam, to i tak podbił serca wszystkich biesiadników. Dziś chciałabym Wam zaprezentować... Tort bezowy z kremem pomarańczowym porcja dla 8 łasuchów Do przygotowania blatów bezowych będziemy potrzebować: 6 białek 24 łyżki cukru pudru (chociaż może być również zwykły) 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao 3 małe szczypty soli Do kremu: 3/4 porcji
Ratunku obiadkoktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:) Kolejna pyszność- kawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim likierkiem. Rarytas jak dla mnie- owoce morza:) To, co uwielbiam najbardziej - łosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo i podane z sosem majonezowym z awokado:) I trochę konkretnego(...)palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany na pysznym sosie pomarańczowym. I wierzcie mi, wcale to nie było za słodkie, było świetne
In my kitchenTorcik który przyrządziłam na drugie urodziny dziecka. Z biszkoptem nasączonym sokiem owocowym i masą kokosowo-malinową. Bardzo delikatny w smaku :) W tym roku postanowiłam zrezygnować z
Mienta blogSKŁADNIKI: Na biszkopt: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny Ubić 3 białka
harrisałyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą i gotujemy na małym(...)pianę i łączymy z masą makową. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Spód gęsto nakłuwamy a na nim rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy w 200 C przez około 35 minut. Składniki na lukier łączymy i rozsmarowujemy na zimnym cieście, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchniJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)słoiczkach do następnego razu :)Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli lubicie bardzo słodkie ciasta lub chcecie, żeby Wasz wypiek wyglądał wyjątkowo, możecie udekorować wierzch ulubionym frostingiem lub masą krówkową i posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto upiekłam w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm . Krówkowe ciasto marchewkowe Składniki: 120g mąki pszennej 100g krówek 80g (nieco więcej niż 1/2 szklanki) startej drobno marchewki 60g kwaśnej śmietany 18% 50ml oleju 50g cukru(...)wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - marchewkę startą na drobnych oczkach tarki należy dość mocno odcisnąć w dłoni z nadmiaru soku - formę wyłożyć papierem do pieczenia - krówki i mleko umieścić w misce, rozpuścić w kąpieli wodnej (można zrobić to też w rondelku na małej mocy palnika), ostudzić - jeśli krówki nie chcą
Smakołyki BerenikiPiernik to ciasto bardziej zimowe niż jesienne ale gdy tylko temperatura trochę spadła to od razu nabrałam na nie ochoty :) W wersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników
Mienta blogciepłe miejsce by wyrosło do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm i wykrawać (np. szklanką) koła o średnicy ok. 6 cm. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć i nałożyć pół łyżeczki powideł (pączki można nadziewać powidłami również przy pomocy szprycy po smażeniu). Starannie zlepić brzegi i uformować pączka. Odstawić na kilka minut by urosły. Pączki smażyć(...)lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier trzeba dobrze rozetrzeć łyżką. Polane lukrem pączki ozdabiamy skórką pomarańczową. Gotowe. Teraz odstawiamy by ostygły. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comBoże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt
Gosia gotujetowarzystwie miodu mogą być pełnowartościowym śniadaniem lub podwieczorkiem. Jeśli chcecie uzyskać intensywnie pomarańczowy kolor placuszków, to zamiast mąki pszennej użyjcie kukurydzianej. Będzie równie smacznie! Polecam ;) Składniki: (na ok. 12 sztuk) 3 jajka szczypta soli 1 łyżka miodu 3/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 szkl mąki pszennej(...)można użyć kukurydzianej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać miód i wlać sok z pomarańczy oraz olej. Całość krótko zmiksować tylko do połączenia się składników (nie za długo, by piana z białek nie opadła). Do masy wsypać przesianą mąkę pszenną, cynamon, proszek
Nastoletnie Wypiekaniecytryny startą na tarce o małych oczkach. Więcej informacji na temat sumaku znajdziecie tutaj Tamarynd (tamaryndowiec) i pasta z tamaryndowca Można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki zmieszanym z wodą w proporcjach 1:1 sokiem z cytryny zmiksowanym z powidłami śliwkowymi w proporcjach 2:1 lub suszonymi śliwkami w proporcjach 1:1 sosem Worcestershire sproszkowanym zielonym mango (tzw. amchur(...)łodygom trawy cytrynowej melisą świeżą lub suszoną werbeną świeżą lub suszoną Woda z kwiatu pomarańczy Jedną łyżeczkę wody z kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSłynny na całym świecie deser, z płynnym, czekoladowym wnętrzem. Czekoladowa lawa nie raz gościła w programach i konkursach kulinarnych. Jest to na pewno wyzwanie, trzeba dobrze
Mania Gotowania