ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:47/67)

Bułeczki scones z żurawiną 167

ciasto.  Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można również rozwałkować ciasto na grubość około 3mm i szklanką wycinać kółka.  Posmarować letnim mlekiem i posypać cukrem.  Piec około 20minut w temp. 200st. Bułeczki wspaniale komponują się ze szklanką soku

Z miłości do słodkości
Śliwki pod kruszonką czyli śliwkowe crumble 166

słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się przechowuje w lodówce i nic nie traci na smaku. Sama nie wiem, czy lepsze było ciepłe czy zimne!Oryginalny przepis tutajskładniki800(...)masła80 g cukru pudru80 g brązowego cukru demerara50 g zmielonych migdałówprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 C. Włożyć śliwki do formy na placek  - ok 28 cm średnicy. Wymieszać cukier, skórkę pomarańczową, cynamon, mąkę - posypać śliwki. Polać 2 łyżkami wody.Umieść wszystkie składniki kruszonki w malakserze, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać składniki.  Możemy też rozetrzeć masło z mąką palcami

Stare Gary
smaczna, łatwa drożdżówka ze skórką pomarańczową... 112

skórka pomarańczowa kandyzowana 250 ml,lukier - w opisie do misy robota wsypać cukier, jajka, sól i widelcem roztrzepać, wsypać mąkę, wlać letnie mleko, roztopioną wystudzoną palmę, wsypać mąkę, drożdże i dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy - użyłam swojej domowej - trochę skórki zostawić do dekoracji ciasta hakiem robota wyrabiać z 8 minut i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę wyrośnięte ciasto(...)hakiem robota kilka razy zamieszać aby odgazować ciasto dwie keksówki 22x11 cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i włożyć ciasto drożdżowe, zostawić na 20 minut aby podrosło piec w 200 C około 35-40 minut, do suchego patyczka LUKIER: lukier zrobiłam nie za gęsty, cukier puder wymieszać ze śmietaną i ciut sokiem z cytryny, posmarować ciasto i posypać skórką - ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto magistra 174

masą oraz wspaniałymi owocami zatopionymi w galaretce.Cudo nie ciasto. Gorąco polecam. Jest wspaniałe!!! Jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji Składniki : 1 kostka margaryny 1/2 l. mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka Masa z galaretką : 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe, 3/4 szkl wody Masa z nutellą 40 gad kremu Nutella 1 pokruszony wafel Bita śmietana(...)czekoladowy z 4 jaj Wykonanie: Upiec biszkopty i wystudzić.Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń, wystudzić i dodawać porcjami do utartej  margaryny .Z brzoskwiń odlać sok, dodać wodę, rozpuścić w tym galaretki, owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Krem Nutella rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać pokruszony wafel.Kremówkę ubić z cukrem dodając

Ciasteczkowy Potwór
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 273

likieru pomarańczowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry pomarańczy. Przygotowanie: Kruchy spód: Masło schłodzić. W malakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny), dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksować kilka sekund. Masło powinno by w widocznych kawałkach. Dodać żółtko i lodowatą wodę, wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć(...)folię spożywczą, schłodzić (min. 30 minut w lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić.     Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki . Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę

SzczyptaSmaQ
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 212

kawałki. Do masy serowej dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń w proszku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę. Roladę tniemy na kawałki: 12 jeśli macie wysokie foremki, 14 jeśli nieco mniejsze. Ciasto przekładamy do foremek – ja wykorzystałam sztywne papierowe(...)minut. Kiedy zrobią się rumiane na górze, to znak, że trzeba je wyciągać. Po wyciągnięciu z piekarnika babeczki odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy – powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu. Lukrujemy przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki marchewkowe z aromatycznym lukrem pomarańczowym 226

BABECZKI MARCHEWKOWE Z AROMATYCZNYM LUKREM POMARAŃCZOWYM Te babeczki marchewkowe z pewnością należą do najlepszych! Są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i co ważne, pozostają na długo świeże ( kilka dni). Naprawdę polecam je wypróbować, każdy będzie zachwycony ;) Składniki, 12 sztuk: Ciasto: • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) • 1 i 1/2 szklanki mąki • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)mniejsze • 1 szklanka brązowego cukru • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Lukier: • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy Proporcje lukru można zmniejszyć, dla mnie było go za dużo, na taką ilość muffinów. Aby zrobić babeczki, przygotuj sobie od razu blaszkę do muffinów z wgłębieniami wyłożona 12 papilotkami

Calzonella.com
ORANGE CURD (KREM POMARAŃCZOWY) 147

bardzo słodki :) Uwielbiam tego rodzaju smarowidła, które oprócz tego, że można bez opamiętania wyjadać łyżeczką wprost ze słoika, to jeszcze doskonale pasują do wielu ciast, ciasteczek, tortów czy deserów...  Na Blogu podawałam Wam już dawno temu przepis na jego cytrynową wersję - lemon curd , która jest równie przepyszna. I gdybym miała wybrać, który z kremów(...)pomarańczowy krem powstał z wielkiej potrzeby... :D Poszukiwałam wyrazistego akcentu do mojego najnowszego sernika - sernika pomarańczowego, na który przepis podam Wam już w jednym z kolejnych wpisów! :) Zajrzyjcie na Blog koniecznie, obiecuję, że nie pożałujecie :))) SKŁADNIKI: 3 żółtka 2 jajka 160 g cukru 120 g masła 140 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Słodko-Słony Świat Ilony
Pomarańczowe Ciasteczka z Kaszą Manną 189

Ten przepis zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wykonać w swojej kuchni. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakowała kasza manna w ciastkach i ..... całkiem nieźle

Blondynka Gotuje
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 136

śpiewała Kasia Klich. Jeśli Wy jednak macie dużo zapału i energii, a brakuje Wam konkretnych planów, proponuję przygotować dżem. I to nie byle jaki - bo z rabarbaru.  Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze,  nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru(...)jako dodatek do sernika...? Ten jest wyjątkowy - z pomarańczowo-waniliową nutą, dość kwaśny (można dać więcej cukru, ale ja właśnie taki lubię najbardziej). Ma ładny kolor i smakuje obłędnie - czy można chcieć od dżemu czegoś więcej...? Dżem rabarbarowo-pomarańczowy z wanilią Składniki: (na 6 słoiczków) 2 kg rabarbaru 600 g cukru sok z 1/2 cytryny sok z 1 pomarańczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort egzotyczny 214

około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską wanilii.  Do gotującego soku wlewamy wymieszany budyń. Mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy masło. żelatyną zalewamy 0,5 szklanki soku, odstawiamy żeby napęczniała Odstawiamy do wystygnięcia śmietanę ubijamy(...)spód wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi Smacznego! P.S. sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami

Luźna Kuchnia
Pomarańczowe pączki hiszpańskie 138

Aby nieco uatrakcyjnić naszą wersję pączków hiszpańskich , postanowiliśmy w niej wykorzystać sok i skórkę z czerwonych pomarańczy Składniki: - 100 g mąki - 50 g masła - 2 jajka

Kuchenne Wariacje
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 256

dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Mus brzoskwiniowy: Galaretkę o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zblenderować z brzoskwiniami. Naczynie żaroodporne(...)ostygnięcia. Lecz gdy galaretka stygnie należy ją często mieszać. Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Na koniec miksowania dodać całkowicie ostygniętą galaretkę - miksować kilka minut. Ostygnięty biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Dookoła tortownicy poukładać przekrojone na trzy części truskawki. Na środek biszkoptu położyć stężały mus brzoskwiniowy. Wyłożyć ostrożnie masę serową, wyrównać górę i wstawić do lodówki na noc do stężenia

W kuchni u Moniki
Tort urodzinowy 215

biszkopt jasny biszkopt ciemny masa orzechowa masa budyniowa dżem jabłkowy  dżem mirabelkowy poncz z cytryną, cukrem i wódką dekoracja z róż żelowanych masa orzechowa: 1

Gotowanie jest łatwe
C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 181

jeszcze propozycja deserowa:) Nadzienie pachnące i pyszne! Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym   Składniki: 1 kg mąka pszenna              0,5 litra mleko, 0,5 szklanki olej, 10 dag drożdże              2 szt jajka(...)dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania