Dodaję syrop klonowy, cynamon i całość podgrzewam na wolnym ogniu aby część soku odparowała. Żółtko ucieram z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodaję biały ser ciągle ucierając. Na końcu dodaję jogurt, wyfiletowaną połowę pomarańczy oraz otartą skórkę i łączę w całość mikserem na niskich obrotach. Z ciasta smażę cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładam farsz i składam w trójkąt(...)Kiedy wszystkie naleśniki są gotowe na patelni rozgrzewam masło z dwoma łyżkami przygotowanego syropu pomarańczowego i obsmażam gotowe naleśniki z obydwu stron. Odsmażone naleśniki polewam ciepłym syropem z kawałkami pomarańczy. Smacznego
Magiczna kuchnia Dariiserową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS POMARAŃCZOWY- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka(...)cały miąższ (bez błonek), wraz z powstałym podczas wycinania sokiem przełożyć do wysokiego naczynia, odlać około 50ml soku- miąższ rozdrobnić blenderem na mus (powinno powstać 350-400g musu)- żelatynę rozpuścić w odłożonym soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i lekko ostudzić - żelatynę wymieszać z musem pomarańczowym, mieszankę odstawić do momentu, kiedy zacznie wyraźnie gęstnieć (można
Smakołyki BerenikiSkładniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków(...)zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 2. W tym czasie robimy krem: Z pomarańczy wygniatamy sok, powinno go być ok 0.5l. W pół szklanki soku rozpuszczamy budyń oraz galaretkę resztę gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego i świeżej mięty. Kiedy sok zaczyna się gotować wyciągamy listki mięty i wlewamy rozmieszany budyń z galaretką. Mieszamy i dodajemy tłuszcz pokrojony
Kuchnia w czekoladziepłynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Z tego przepisu można przygotować także tradycyjny makowiec. Rulonu z ciasta nie przecinamy wtedy wzdłuż, zawijamy natomiast dość luźno w pergamin (pozostawiając nie więcej niż(...)przestrzeni) i pieczemy w 180 stopniach również przez 30-35 min. Upieczony i polukrowany makowiec posypujemy posiekanymi migdałami, skórką pomarańczową lub makiem (niemielonym).Makowce świetnie się przechowują i można je upiec nawet 3-4 dni przed Świętami. Całkowicie ostudzone ciasta należy w takim wypadku zawinąć w ściereczkę i schować do szczelnego pojemnika lub woreczka foliowego, a polukrować dopiero
Ratunku obiadJest mi ogromnie miło, że tak licznie wzięliście udział w konkursie na Dziecięcy cudowny deser. Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych umiejętności i kreatywności. Jurorzy mieli nie
Malinowe Pocałunkijajko* szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 pomarańcza* 1 galaretka pomarańczowa* 100 g białej czekolady* 50 ml śmietanki 30%Wykonanie:Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku.W misce utrzeć miękkie masło, z cukrem, solą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz jajkami - ucierać, aż cukier się rozpuści, a masa(...)proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki lub inne. W połowie gwiazdek wyciąć mniejszą foremką otwory.Ciastka piec w 170 stopniach C około 12 minut - na złoto.Upieczone ciastka pozostawić
kolorowotorcikowoNajsłodsze są te pomarańczowe i lekko czerwone. Rosną przy polnych lub leśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki.Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę wody(...)żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy cukier w ilości pół kilo na każdy kilogram owoców. Jeśli wybierzemy tylko czerwone mirabelki ilość cukru możemy zredukować. Owoce smażymy aż się rozpadną. Przecieramy przez sito tak aby grube skórki i pestki nie trafiły do marmolady. Znów gotujemy aż zgęstnieje i przekładamy do wyparzonych słoików
prawdziwe jedzenieteż lubię takie połączenie, czy to na śniadanie, czy na deser, czy kolację. Drożdżówki są pyszne, a serek z dodatkiem skórki pomarańczowej niezwykle aromatyczny. Całość polana lukrem pomarańczowym! Obłęd:) Składniki: CIASTO: - 0,5 kg mąki pszennej; - 100 g oleju; - 1/4 szklanki cukru; - 25 g świeżych drożdży; - 1 szklanka mleka; - szczypta soli; - 2 żółtka Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka(...)cukru wanilinowego; - skórka z 1 sparzonej pomarańczy Wszystkie składniki wymieszać. Po wyrośnięciu ciasta odrywać kawałki i formować bułeczki, na każdą nakładać porcję twarogu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec bułeczki około 15-20 minut do zrumienienia. LUKIER: - szklanka cukru pudru; – sok z połowy pomarańczy Wszystkie składniki wymieszać, żeby nie było grudek, smarować jeszcze
dom-agi.plsok, miąższ i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych ciasteczek pomarańczowych nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy(...)ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki(...)gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć 1 placek i rozłożyć gruszki, galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na gruszki, nakryć 2 plackiem lekko dociskając 2 placek nasączyć, 3 pomarańcze obrać ze skóry i białej
W Mojej Kuchni Lubięcytryny100 g żurawiny270 g mąki50 g wiórków kokosowychSposób przygotowania:Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z połówki cytryny. Mieszamy - łopatką albo mikserem. Mąkę mieszamy razem z suszoną żurawiną a następnie wsypujemy do masy maślanej.Wiórki kokosowe wrzucamy na patelnie i lekko prażymy - do złotego koloru(...)folię spożywczą.Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościJak wiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej.Był już SERNIK PUSZYSTY Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I
Ostra na Słodko300g rozpuszczonej letniej margaryny 3 łyżki cukru kryształu 50g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego,nie gorącego mleka 6 żółtek sól 6,5 łyżki rodzynek 3 łyżki skórki pomarańczowej lukier: 200g cukru pudru sok z cytryny Sposób przygotowania: zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski, wsypać łyżkę cukru, wlać połowę mleka i wsypać 4 łyżki mąki. Wyrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka(...)dodać do wyrośniętego zaczynu, wlać pozostałe mleko, resztę mąki i wyrobić. Dodać rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Wyrobić ponownie. Na końcu wsypać rodzynki i skórkę z pomarańczy, wymieszać z ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem. lukier: Do miseczki przesiać cukier puder
Prosto i Smacznie z AnetąSernik to ciasto, któremu nie jestem w stanie się oprzeć. Najbardziej lubię taki z akcentem pomarańczowym, dam się wtedy za niego pokroić ;) Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach... mmmmm pycha. Ta wersja sernika, nie wymaga tradycyjnie pieczenia, tylko gotowania. 30 minut roboty, dłuższa chwila w lodówce i możemy się zajadać. SKŁADNIKI: 1 kg zmielonego sera 4 jajka 2 budynie śmietankowe(...)waniliowe 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mleka sok z 1 cytryny 1 kostka masła herbatniki A jak to zrobić: W rondelku roztopić masło z cukrem. Jajka ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce sera ciągle miksując. Budyń dobrze rozprowadzić w mleku. Masę serową przelać do garnka, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz herbatników) i gotować całość około 15 minut, mieszając
Kuchnia w opałachbiałek. I wtedy szukam pomysłów na ich wykorzystanie. Najpopularniejszy rzecz jasna to bezy . Ale tym razem coś innego. Bardzo proste ciasto , a niezwykle smaczne , Delikatne , puszyste ... U mnie o smaku cytrynowym , bo taki lubię , ale z powodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe . Wypróbujcie , bo naprawdę warto. Składniki : 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)przennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki masła. 1 cytryna Wykonanie : Masło stopić i wystudzić. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok . Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, Dodac przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Wlać masło , sok z cytryny i wsypać otartą skórkę cytrynową. Połaczyć wszystko
Malinowa Kawiarenka