ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:32/67)

Babka czekoladowo-pomarańczowa 156

dwóch ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa.   Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy garść groszków czekoladowych lub pokrojonej ciemnej czekolady

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pomarańczowe ciasto drożdżowe z rodzynkami 223

Jedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) 2738

The post Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 143

soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę(...)szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google

Smakowy Raj
Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 134

dyni wypatrzyłam na blogu Małgosi i Piotra już ponad rok temu i wreszcie nadarzyła się okazja, aby wypróbować ten przepis. Biscotti , poza dodatkiem dyniowego puree nadającego im piękny pomarańczowy kolor, zawierają także korzenne przyprawy wyczuwalne w ciasteczkach w postaci intensywnego piernikowego aromatu. Ponieważ nie lubię rodzynek, w zamian dodałam kwaskowatej suszonej żurawiny. Ponadto w biscotti chrupią orzechy włoskie oraz migdały(...)pomarańczy zetrzyj skórkę i odłóż na bok. Teraz wyciśnij sok, odmierz 40 ml czyli ok. 4 łyżki i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj do połączenia. Goździki i ziarna ziela angielskiego rozgnieć w moździerzu na proszek. W drugiej misce wymieszaj susze składniki: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową oraz wszystkie przyprawy w tym goździki i ziele angielskie. Rozetnij laskę

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik z żurawiną i białą czekoladą 250

Delikatny i aromatyczny piernik na ciemnym piwie przełożony warstwą jabłek ze świeżą żurawiną. Dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate i idealnie podkreśla smak serowego kremu z białą czekoladą. Bardzo smaczna kostka piernikowa, którą można zachwycić naszych gości :) PIERNIK: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki oleju 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka domowej(...)papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 35min. Wystudzić. Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy i odstawić do napęcznienia. Żurawinę i jabłka umieścić w garnuszku podlewając resztą soku pomarańczowego. Prażyć na małym ogniu dodając cukier i skórkę pomarańczową. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować

https:KKuchniaMniam
Orange curd 203

jest pokryte, dlatego warto sobie czasem zebrać ulubione przepisy na dodatki do ciast, które można dowolnie wykorzystywać. Taki pomarańczowy curd, niby można jeść sam, no na przykład z jakimiś owocami, ale można również użyć go do wszelkiego typu ciast, tortów czy makaroników. Wszystko zależy od tego jaki efekt będziecie chcieli uzyskać. W święta miałam ochotę pofantazjować, dlatego przygotowałam(...)otarta skórka z  małej pomarańczy 185 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 80 g masła Sposób przygotowania: Do rondelka wrzucić masło i rozpuścić, następnie dodajemy sok z pomarańczy, cukier i skórkę pomarańczową - mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do lekko ciepłego syropu (dzięki temu jaja się nie zetną). Gdy krem zgęstnieje należy go przetrzeć przez sito

Słodkie Przyjemności
Ciastka jajka wielkanocne 2988

się kupić takich ładnych jaj z prawie pomarańczowymi żółtkami to możecie dodać kropelkę barwnika spożywczego w żółtym kolorze. Składniki: ciasto kruche: 40 g masła, 1 jajko, 100 g mąki pszennej, 50 g cukru, szczypta soli. krem: 2 żółtka z jaj wiejskich, 30 g cukru pudru, 30 g soku z cytryny, 50 g masła. Przygotowanie:  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy

Aga w kuchni
drożdżówka z wiśniami odmrożonymi... 166

minut wsypać mąkę, sól, wlać olej, aromat pomarańczowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6-8 minut zostawić przykryte ciasto w misie do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić aby się odgazowało blacha 24x29 wyłożona papierem do piecznia - ciasto rozciągnąć w blaszce i powciskać rozmrożone na sitku wiśnie /bez soku/, zostawic na 15 minut piekarnik 210 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 185

składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 60 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier pomarańczowy: 150 g cukru pudru ok. 3-4 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder utrzeć

maniapieczenia
Babka karbowana z bananami. 153

Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 146

szczelnie owiniętą kocem, z książką w dłoniach i szklanką soku pomarańczowego na stole.Co do ciasteczek - wyszły pierwsza klasa. Inspirację znalazłam w gazecie Dobre rady, wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem 188

Soczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka

Oryginalny smak
Keks gotowany 140

babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości ) - 5 jajek - masło roślinne/margaryna(...)łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo po 3 łyżki: - siekanej gorzkiej czekolady - żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno w połowie ubijania

kawawszklance
Babeczki pomarańczowe 206

Uniwersalne, szybkie babeczki na każdą okazję. Pachną i smakują prawdziwymi pomarańczami. Można je podawać same albo z kremem i nadzieniem z dżemu pomarańczowego, z kajmaku, lemon curd lub innym. W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 duże jajka 275 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła(...)duża szczypta sody oczyszczonej szczypta soli Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki soku pomarańczowego. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać. Ostudzone masło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym

Trzeci talerz
Pączki tradycyjne 136

sok i skórkę z cytryny/ pomarańczy, resztę mleka, sól, alkohol. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Wtedy jeszcze raz krótko wyrobić. Podsypując stolnicę mąką, ciasto rozwałkować(...)Szklanką o średnicy 5-6 cm wycinać krążki. Odkładać na stolnicę do wyrośnięcia. Pączki można też uformować inaczej. Dłońmi lekko posmarowanymi roztopionym masłem lub olejem nabierać kawałki ciasta (po ok. 40 g), formować kule, nieco spłaszczyć i również odkładać na stolnicę. Przygotowane pączki przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 25-30 minut. Tłuszcz podgrzać, wrzucić kawałek

Pełny talerz
Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia. 515

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam!   Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)galaretki cytrynowe 450 g herbatników kakaowych Przygotowanie:  Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie mąki oraz żółtka łączymy  z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. Dodajemy

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania