mąki ziemniaczanej łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek Składniki na lukier: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie spodu: Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie miksera za pomocą miksera. Im krócej ciasto będzie miało styczność z naszymi dłońmi tym lepiej. Dodać cukier puder
Mania Wypiekaniamasło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu wsypać żurawinę. Wymieszać całość.Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów, wyrobić kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce
Walijskie Pichceniewykładamy papierem do pieczenia , samo dno. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę a następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony przekrawamy na 3 blaty. Krem śmietankowy: 750 ml śmietany(...)połączenia sie składników. Mus truskawkowy: 225 ml soku pomarańczowego 100% naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 75 g cukru 375 g mrożonych truskawek 15 g mąki ziemniaczanej 150 ml soku doprowadzamy do wrzenia z cukrem, cukrem waniliowym i 100 g truskawek. Resztę soku mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy, ciągle mieszając około minuty, do lekkiego zgęstnienia
Made By Mom And Soncukru pudru cukier waniliowy Delecta 120 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej sok pomarańczowy do nasączenia powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy) 400 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone ok 2-4 łyżki cukru pudru cynamon do smaku kuleczki zbożowe(...)sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie i wykładamy do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (samo dno) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 min. Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy
Malinowe PocałunkiCiasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego(...)niesłodzonego, schłodzonego 1 galaretka pomarańczowa 2-3 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Dusić przez 3 minuty. Dodać galaretkę brzoskwiniową. dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 2. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 3. Zimne mleko skondensowane ubić mikserem przez
Moja Galeria Smakupieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku(...)masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy
Mia Cucina SofietaLemesos11 z bloga Lemesos in Cyprus narobiła nam smaka na smoothie z mango, więc nie czekając postan owi liśmy wypróbować ten smakołyk .
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki drobno posiekanych orzechów 1/2 szklanki skórki pomarańczowej Warstwa marcepanowa: 225g pasty migdałowej (tej ) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżeczka olejku migdałowego powidła śliwkowe Lukier alkoholowy: 1 niepełna szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki brandy (w oryginale koniak) Wykonanie: Formę 33x20 cm wyłożyć papierem(...)mieszankę mąki i orzechów mieszając. Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej masy dodać jajko i ponownie wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki. Jedną część wyłożyć na spód blachy. Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej 1 cm brzeg. Na masę posmarować
Sto kolorów kuchniśmietanki 30% 3 łyżki cukru 1/2 cytryny zapach pomarańczowy Sposób wykonania Wycisnełam sok z marchwi. dodałam cukier,śmietankę i podgrzewałam do chwili wrzenia caly czas mieszałam(składniki muszą się dobrze wymieszać). Wyłączyłam gaz. Dodałam zapach i sok z cytryny. Zamieszałam kilka razy. Wylałam plyn do formy do ciasta . Nie może być warstwa grubsza jak 1.5 cm. Następnie wkladam
Eli Gotowaniegrillach gazowych mogą być babeczki. Babeczki z grilla gazowego Składniki: Ciasto: 300g masła 300g gorzkiej czekolady dobrej jakości 300g cukru 1 łyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciepłego masła ale nie roztopionego odrobina soku pomarańczowego lub malinowego Wszystkie składniki glazury wymieszać i używać podczas pieczenia babeczek
naRuszciepołączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) . Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 230g +1 łyżka mąki pszennej (użyłam
Mała Cukierenkaczekolady deserowej łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej do polania: 50 ml soku pomarańczowego wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru pudru W misce łączymy suche składniki a w dużym kubku mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy energicznie widelcem. Dorzucamy czekoladę i skórkę, mieszamy i nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać do 2/3 ich wysokości. Pieczemy ciastka
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa) Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru ( jeśli używamy świeżych), 10 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem, na koniec dodać spirytus, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące
Blondynka Gotujeinnego alkoholu, np. amaretto)na syrop: 250 ml wody, 1 szklanka cukru, sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Przy pomocy robota kuchennego miksuj masło pokrojone na kawałki i cukier, aż stworzą gładką, kremową masę. Zacznij dodawać żółtka, po jednym, dodaj kolejne, gdy poprzednie dobrze się wmiesza. Dodaj skórkę pomarańczową i alkohol (jeśli używasz) i miksuj jeszcze kilka sekund. Przygotuj suche składniki(...)szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając, aby nie usunąć z nich powietrza. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Blaszkę nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię (pomaga moczenie łyżki w wodzie). Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Odstaw ciasto do ostygnięcia.Przygotuj syrop
Chilli Czosnek i Oliwaproszek do pieczenia, sok z 1 wyciśniętej pomarańczy, olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego , płynnego syropu którym posmarujemy(...)wierzchu upieczone i wystudzone ciasto. Udekorować plasterkami trzeciej pomarańczy i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
zielonacukinka