ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:31/67)

Pączki 171

łyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa) Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką  cukru ( jeśli używamy świeżych), 10 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem, na koniec dodać spirytus, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące

Blondynka Gotuje
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 383

innego alkoholu, np. amaretto)na syrop: 250 ml wody, 1 szklanka cukru, sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Przy pomocy robota kuchennego miksuj masło pokrojone na kawałki i cukier, aż stworzą gładką, kremową masę. Zacznij dodawać żółtka, po jednym, dodaj kolejne, gdy poprzednie dobrze się wmiesza. Dodaj skórkę pomarańczową i alkohol (jeśli używasz) i miksuj jeszcze kilka sekund. Przygotuj suche składniki(...)szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając, aby nie usunąć z nich powietrza. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Blaszkę nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię (pomaga moczenie łyżki w wodzie). Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Odstaw ciasto do ostygnięcia.Przygotuj syrop

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto pomarańczowe-łatwy przepis 221

proszek do pieczenia, sok z 1 wyciśniętej pomarańczy, olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego , płynnego syropu którym posmarujemy(...)wierzchu upieczone i wystudzone ciasto. Udekorować plasterkami trzeciej pomarańczy i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Ciasto pomarańczowe-łatwy przepis 200

proszek do pieczenia, sok z 1 wyciśniętej pomarańczy, olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego , płynnego syropu którym posmarujemy(...)wierzchu upieczone i wystudzone ciasto. Udekorować plasterkami trzeciej pomarańczy i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Babka czekoladowo-pomarańczowa 172

dwóch ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa.   Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy garść groszków czekoladowych lub pokrojonej ciemnej czekolady

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pomarańczowe ciasto drożdżowe z rodzynkami 247

Jedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) 2757

The post Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 159

soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę(...)szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google

Smakowy Raj
Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 153

dyni wypatrzyłam na blogu Małgosi i Piotra już ponad rok temu i wreszcie nadarzyła się okazja, aby wypróbować ten przepis. Biscotti , poza dodatkiem dyniowego puree nadającego im piękny pomarańczowy kolor, zawierają także korzenne przyprawy wyczuwalne w ciasteczkach w postaci intensywnego piernikowego aromatu. Ponieważ nie lubię rodzynek, w zamian dodałam kwaskowatej suszonej żurawiny. Ponadto w biscotti chrupią orzechy włoskie oraz migdały(...)pomarańczy zetrzyj skórkę i odłóż na bok. Teraz wyciśnij sok, odmierz 40 ml czyli ok. 4 łyżki i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj do połączenia. Goździki i ziarna ziela angielskiego rozgnieć w moździerzu na proszek. W drugiej misce wymieszaj susze składniki: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową oraz wszystkie przyprawy w tym goździki i ziele angielskie. Rozetnij laskę

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik z żurawiną i białą czekoladą 291

Delikatny i aromatyczny piernik na ciemnym piwie przełożony warstwą jabłek ze świeżą żurawiną. Dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate i idealnie podkreśla smak serowego kremu z białą czekoladą. Bardzo smaczna kostka piernikowa, którą można zachwycić naszych gości :) PIERNIK: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki oleju 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka domowej(...)papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 35min. Wystudzić. Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy i odstawić do napęcznienia. Żurawinę i jabłka umieścić w garnuszku podlewając resztą soku pomarańczowego. Prażyć na małym ogniu dodając cukier i skórkę pomarańczową. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować

https:KKuchniaMniam
Orange curd 227

jest pokryte, dlatego warto sobie czasem zebrać ulubione przepisy na dodatki do ciast, które można dowolnie wykorzystywać. Taki pomarańczowy curd, niby można jeść sam, no na przykład z jakimiś owocami, ale można również użyć go do wszelkiego typu ciast, tortów czy makaroników. Wszystko zależy od tego jaki efekt będziecie chcieli uzyskać. W święta miałam ochotę pofantazjować, dlatego przygotowałam(...)otarta skórka z  małej pomarańczy 185 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 80 g masła Sposób przygotowania: Do rondelka wrzucić masło i rozpuścić, następnie dodajemy sok z pomarańczy, cukier i skórkę pomarańczową - mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do lekko ciepłego syropu (dzięki temu jaja się nie zetną). Gdy krem zgęstnieje należy go przetrzeć przez sito

Słodkie Przyjemności
Ciastka jajka wielkanocne 3014

się kupić takich ładnych jaj z prawie pomarańczowymi żółtkami to możecie dodać kropelkę barwnika spożywczego w żółtym kolorze. Składniki: ciasto kruche: 40 g masła, 1 jajko, 100 g mąki pszennej, 50 g cukru, szczypta soli. krem: 2 żółtka z jaj wiejskich, 30 g cukru pudru, 30 g soku z cytryny, 50 g masła. Przygotowanie:  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy

Aga w kuchni
drożdżówka z wiśniami odmrożonymi... 181

minut wsypać mąkę, sól, wlać olej, aromat pomarańczowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6-8 minut zostawić przykryte ciasto w misie do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić aby się odgazowało blacha 24x29 wyłożona papierem do piecznia - ciasto rozciągnąć w blaszce i powciskać rozmrożone na sitku wiśnie /bez soku/, zostawic na 15 minut piekarnik 210 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 201

składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 60 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier pomarańczowy: 150 g cukru pudru ok. 3-4 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder utrzeć

maniapieczenia
Babka karbowana z bananami. 166

Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta

Przepisy i porady kulinarne