Uniwersalne, szybkie babeczki na każdą okazję. Pachną i smakują prawdziwymi pomarańczami. Można je podawać same albo z kremem i nadzieniem z dżemu pomarańczowego, z kajmaku, lemon curd lub innym. W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 duże jajka 275 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła(...)duża szczypta sody oczyszczonej szczypta soli Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki soku pomarańczowego. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać. Ostudzone masło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym
Trzeci talerzsok i skórkę z cytryny/ pomarańczy, resztę mleka, sól, alkohol. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Wtedy jeszcze raz krótko wyrobić. Podsypując stolnicę mąką, ciasto rozwałkować(...)Szklanką o średnicy 5-6 cm wycinać krążki. Odkładać na stolnicę do wyrośnięcia. Pączki można też uformować inaczej. Dłońmi lekko posmarowanymi roztopionym masłem lub olejem nabierać kawałki ciasta (po ok. 40 g), formować kule, nieco spłaszczyć i również odkładać na stolnicę. Przygotowane pączki przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 25-30 minut. Tłuszcz podgrzać, wrzucić kawałek
Pełny talerzserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam! Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)galaretki cytrynowe 450 g herbatników kakaowych Przygotowanie: Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie mąki oraz żółtka łączymy z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. Dodajemy
Symfonia smakowacukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku).Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się go tak jak sernik, najlepiej w niezbyt wysokiej temperaturze i w tzw. kąpieli wodnej, dzięki temu ciasto wyrasta równo, nie pęka(...)kakao, dodać zimną margarynę, cukier i żółtko, posiekać i szybko zagnieść- ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce- schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wylepić nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 190-200 stopniach przez 15 minut- podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięciaMASA SEROWA - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową- żółtka
Smakołyki Berenikipudru 20 dag masła 2 łyżeczki soku z cytryny Lukier może być ale nie musi, można wierzch posypać cukrem pudrem: 3 łyżki cukru pudru łyżeczka wody lub soku z cytryny barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa 1 puszka brzoskwiń 1. Dynie kroimy w podłużne plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym i na ok. 20 minut wkładamy(...)sokiem z cytryny, dokładnie pomieszać i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtka i zmiksować, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem dyniowym. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec ok. 40 minut w 175 C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na połowę. 3. Mleko zagotować, śmietanę połączyć z jajkami i wlać
Apetyczna babeczkamarmolada pomarańczowo marchewkowa własnej produkcji. ) No i esencja smaku - prażony słonecznik ... pyszny sam w sobie fajnie chrupie na cieście. Składniki : Biszkopt z 6 jajek ( foremka wielkości 24x30 cm) np podwójna porcja z TEGO przepisu. słoiczek dżemu pomarańczowego 400 ml śmietany 30% 2 op cukru waniliowego, 2 op śmietan - fix 1 puszka gotowej masy karmelowej lub domowa(...)masa z TEGO przepisu 20 dkg ziaren słonecznika 10 dkg masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka Wykonanie : Biszkopt przeciąć na pół , delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny posmarować spód dżemem , Przykryć drugim płatem biszkoptu Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , pod koniec ubijania dodać śmietan-fix Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt, Na śmietanie rozsmarować masę karmelową. Na suchej
Malinowa Kawiarenkamąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście jej na tarce) . Wycisnąć w mąkę owsianą sok z obu obranych ze skórki pomarańczy. Połączyć mąkę owsianą ze pozostałymi składnikami (oprócz żurawiny) i dobrze zmiksować (konsystencja powinna być bardziej lepka niż płynna, jeśli jest za sucha można dodać nieco mleka sojowego) . Dodać do ciasta pokrojoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką
Jem więc Jestemmąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście jej na tarce) . Wycisnąć w mąkę owsianą sok z obu obranych ze skórki pomarańczy. Połączyć mąkę owsianą ze pozostałymi składnikami (oprócz żurawiny) i dobrze zmiksować (konsystencja powinna być bardziej lepka niż płynna, jeśli jest za sucha można dodać nieco mleka sojowego) . Dodać do ciasta pokrojoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką
Jem więc JestemPoncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do miski, dodać olej. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto. Płaską blachę
Gosia gotujeprzepysznym pomarańczowym kremem, należy do takich właśnie podkręconych pomarańczą ciast. Polecam! Składniki: Spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bez glutenu należy użyć herbatników bezglutenowych np. Digestive Landtaler Schar) 60 g masła Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć(...)Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańcze umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Do masy serowej potrzebne będzie 150 ml soku. Jajka lekko roztrzepać ze śmietaną i cukrem. Dodać proszek budyniowy i ser. Wymieszać. Dodać sok i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Masę serową przelać na schłodzony ciasteczkowy spód
maniapieczeniamaszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło” następnie rozwałkować i szklanką(...)pierożków. 3. Sos: Z pomarańczy wycisnąć sok –ja zrobiłam to w wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać
Wanilia i Kardamonrobieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej. Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej(...)skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować
Słodkości i nie tylkołyżka- cukier – 4 łyżkiMASA :- twaróg – 500 g- galaretka pomarańczowa – 2 op- śmietana 30% – 250 ml- sok cytrynowy – 1 łyżka- cukier puder – 3 łyżki- cukier wanilinowy – 2 łyżeczkiDODATKOWO :- galaretka pomarańczowa – 2 op- pomarańcze – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Zimne białka oddzielamy od żółtek( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).Ubijamy(...)żółtku – nadal ubijamy.Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.Boków NICZYM nie smarujemy.Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy
Ostra na SłodkoZapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa: Białka oddzielić od żółtek i ubić
Domowa Cookierenka AgiKARDAMONOWY 60 g mielonych orzechów włoskich 2 białka 60 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Dodatkowo: ok. 50 ml pomarańczówki lub innego likieru do nasączenia blatu orzechowego kilka łyżek marmolady pomarańczowej Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej(...)kardamon, sok z cytryny i esencję waniliową. Przygotować formę o średnicy 22-24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masę z białek przełożyć do przygotowanej tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15-20 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić do ostudzenia. Ciasto
KUCHARNIA