łyżka- cukier – 4 łyżkiMASA :- twaróg – 500 g- galaretka pomarańczowa – 2 op- śmietana 30% – 250 ml- sok cytrynowy – 1 łyżka- cukier puder – 3 łyżki- cukier wanilinowy – 2 łyżeczkiDODATKOWO :- galaretka pomarańczowa – 2 op- pomarańcze – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Zimne białka oddzielamy od żółtek( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).Ubijamy(...)żółtku – nadal ubijamy.Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.Boków NICZYM nie smarujemy.Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy
Ostra na SłodkoZapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa: Białka oddzielić od żółtek i ubić
Domowa Cookierenka AgiKARDAMONOWY 60 g mielonych orzechów włoskich 2 białka 60 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Dodatkowo: ok. 50 ml pomarańczówki lub innego likieru do nasączenia blatu orzechowego kilka łyżek marmolady pomarańczowej Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej(...)kardamon, sok z cytryny i esencję waniliową. Przygotować formę o średnicy 22-24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masę z białek przełożyć do przygotowanej tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15-20 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić do ostudzenia. Ciasto
KUCHARNIAScones z gorzką czekoladą i pomarańczą;podane z ricottą i miodem Takie jakieś świąteczne smaki w końcu ^^Jakie one były chrupiące ^^Brak prądu przez
More food, love and dreamsSezon na cytrusy w pełni stąd też u mnie dzisiaj sernik z nutą pomarańczowąSkładniki:Na ciasto- 2 białka- 5 dag cukru pudru- 5 dag zmiksowanych
Zainspirowana w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i o orzeźwiającym smaku. Doskonale sprawdzi się na letni deser oraz zimą - po świątecznych "obżarstwach". (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią) odrobina soku z pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej(...)sokiem z pomarańczy. Przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na puch (nie koniecznie na sztywno). Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i skórką pomarańczową. Masę połączyć ze śmietaną. Na końcu - do całości dodać przestygniętą żelatynę. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Dokładnie połączone składniki umieścić na ciasteczkowym spodzie i schłodzić
Di gotujeczego szukałam i w końcu jest. Najbardziej piernikowa granola, pełna korzennych aromatów z prawdziwymi pierniczkami. Doskonale wprowadza w świąteczny nastrój. :) Granola piernikowa z mini pierniczkami Zamiast przygotowywać specjalnie ciasto na pierniczki możecie wyciąć trochę mniejszych kształtów przy pieczeniu pepparkakor . Jeżeli nie macie foremek do mini pierniczków można dodać większe, połamane. Składniki: 400 g płatków owsianych 50 g otrębów gryczanych(...)siemienia lnianego 120 g migdałów lub orzechów, może być miks 1 łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 80 g oleju rzepakowego 100 g miodu 100 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego dodatkowo 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej , można zastąpić mandarynkami Piekarnik rozgrzać do 180°C. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Olej, miód i sok połączyć razem, wymieszać
Pełny talerzdrożdży, 120 g cukru, 120 g masła, 10 żółtek, 25 ml rumu, łyżeczka do kawy soli, 200 ml mleka, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, poncz: 125 ml wody, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 łyżka soku cytrynowa, kawałeczek skórki cytrynowej Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć i podwoi
królestwo garówciastach też staram się je ulokować ;) A to aromatyczny i smakowity sposób na wykorzystanie białek :) Składniki na formę keksową 25 x 10 cm 5-6 białek 300 dkg mąki pszennej 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mleka 100 gr masła (roztop. i ostudzonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 pomarańczy oraz skórka z tej połówki ewent. esencja pomarańczowa Nadzienie(...)pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. 2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. 3. Wylewamy do wysmarowanej
Gotowanie...to proste !doczekał do wieczora :) Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek + 3 łyżki wyciśniętego soku (owoce dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 175 g mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować odrobiną masła
Moja Delicjaskładniki: 2 gałązki jarmużu 1 banan 1 gruszka 100 ml soku pomarańczowego wykonanie: Z jarmużu usuwamy łodygi. Banana obieramy a z gruszki usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 brzoskwinia, dojrzała 150 g malin mrożonych 1 banan, dojrzały 300 g soku pomarańczowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę
Domowy Smak Jedzeniasię na przygotowanie Ciasta pomarańczowo-imbirowego. I chociaż mamy jeszcze jesień już nie mogę się doczekać zimy, i nadchodzących świąt a ciasto to przybliża nas do nich jeszcze bardziej. Ciasto pomarańczowo-imbirowe Składniki: - 1 kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (250 g) - 1,5 szklanki cukru pudru (230g) - 1,5 szklanki mąki (250g) - 15 g proszku do pieczenia(...)centymetrowe plastry. Z cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Miękką Kasię Ekstra Maślany Smak utrzyj z cukrem pudrem, dodaj sól i otartą skórkę z cytryn. Ciągle ucierając dodaj po kolei, jedno po drugim, jajka. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, imbir i 3 łyżki soku z cytryn. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na dużą płaską blachę o wymiarach 30x35
Kulinarne życiełyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm po nakłuwać gęsto widelcem wsadzić do Nagrzanego do 190*c piekarnika(...)stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się
Wanilia i Kardamonpączków) 500 g mąki pszennej 20 g kakao 25 g świeżych drożdży 40 g cukru 250 ml letniego mleka 3 jajka 50 g masła 1 łyżka wódki curd pomarańczowy: sok z 2 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju dodatkowo: 150 g ciemnej czekolady (70%) 40 g kandyzowanej(...)minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajka. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta razem z wódką. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, choć nadal mocno lepkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, podsypując mąką. Szklanką wycinać pączki, ułożyć na oprószonym mąką blacie i zostawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze