ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:25/67)

Rolada kokosowa 148

koniec.     Składniki na ciasto:  - 500 g herbatników petit beurre- 120 g masła- 1 szklanka mleka kokosowego- 5 łyżek kakao- 1 łyżka cukru pudru Masa kokosowa:- 320 g wiórków kokosowych- 300 g masła- 2 łyżki cukru pudru- 3 łyżki mleka kokosowego- 2 łyżki rumu (lub 1-2 łyżki soku z cytryny)- extract waniliowy- skórka pomarańczowa- 375 g krojonych suszonych moreliPolewa czekoladowa

mojewypiekiinietylko
Biszkopt z galaretką, pomarańczami i musem czekoladowym 277

wysokości 7 cm) biszkopt 2 jajka 70g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 50g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej galaretka z pomarańczami 400 ml soku z pomarańczy 2 pomarańcze 2 opakowania galaretki pomarańczowej Delecta cukier opcjonalnie mus czekoladowo rumowy 300g mascarpone 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 50 ml białego rumu/ wódki /whiskey SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oddzielamy(...)upuszczamy biszkopt z wysokości 40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie stabilniejszy i nie opadnie. Gdy ciasto się studzi obieramy 2 pomarańcze i wykrawamy z nich segmenty w taki sposób, aby cząstki owocu pozbawione były błonek. Pozostałą część owocu wyciskamy. Wyciskamy jeszcze sok  z tylu owoców aby ostatecznie było go ok. 400 ml. Sok zagotowujemy, opcjonalnie dodajemy cukru

DefinicjaSmaku
Tort tęczowy (Rainbow Cake) 124

barwniki spożywcze (w żelu, paście lub proszku): fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty Krem śmietanowo-serowy z cytryną: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) świeżo otarta skórka z 1 cytryny Cytrynowy poncz: sok wyciśnięty z 1-2 cytryn 1/2 szklanki wody Dodatkowo (do ozdobienia(...)miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny . Poncz cytrynowy: Sok z cytryn wlewamy do szklanki i dopełniamy wodą do otrzymania 1/2 szklanki (ewentualnie 2/3). Poszczególne blaty ciasta nasączamy niewielką ilością cytrynowego ponczu i przekładamy kremem. Kolejność układania blatów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Ja dodałam odrobinę barwnika

MyCookBook.pl
Pieczone pączki 187

cukru, 3/4 łyżeczki soli, 3 jajka, 170 g miękkiego masła dodatkowo : jajko do posmarowania, marmolada, u mnie  z czerwonych pomarańczy , cukier puder,  sok z cytryny, skórka pomarańczowa, papilotki do muffinek Do średniej miski wlewamy mleko, pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz  łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką na 10 minut do spienienia (bardzo zwiększą swoją objętość(...)ciasto.  Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto należy odgazować poprzez uderzenie ręki i jeszcze szybko zagnieść. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawać koła, rozpłaszczyć lekko

Plate of Joy
Babka marmurkowa z makiem i limonką 196

bitej śmietany sok i skórka starta z dwóch limonek 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu Polewa: 1 limonka 12 dag cukru pudru  Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie

Apetyczna babeczka
Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce 276

soli skórka starta z 1 cytryny Składniki na sos: 3 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w 1 cm plastry 500 g świeżych truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki ¼ soku pomarańczowego ⅓ szklanki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: W celu przygotowania naleśników w misce miksera lub blendera zmiksuj mleko, jajka, wanilię i rozpuszczone masło. Dodaj mąkę i cukier i zmiksuj(...)krokieta” i ułóż każdy zawiniętymi brzegami do dołu w większym naczyniu do zapiekania. Przełóż je do lodówki na na kilkanaście minut, a w międzyczasie przygotuj sos. Włóż rabarbar, sok pomarańczowy i cukier do średniego rondelka, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5 do 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy rabarbar zmięknie, dodaj truskawki i gotuj

karmelowy
Egzotyczny torcik z kremem ryżowym 118

ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . Biszkopt migdałowy Upiec w ten sam sposób co kokosowy. Gdy biszkopty wystygną wytnij pierścieniem cukierniczym z każdego blatu po osiem kółek o śr. 7,5cm. Konfitura morelowo-pomarańczowa Pokroić morele w paseczki. Wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i sokiem pomarańczowym

Wiem co jem
TORT MAKOWO - POMARAŃCZOWY 203

Mak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO):  5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Piernikowe choinki 148

Piernikowe choinki to fajny sposób na smakowite udekorowanie stołu bądź świąteczny prezent dla bliskich.Składniki:- 2 i ćwierć szklanki mąki- 2 jajka- 1 duża

Zainspirowana w kuchni
Zawijane drożdżówki z serem 175

jajko 100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4-5 łyżek gorącej wody  łyżka soku z cytryny Wykonanie : Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste ciasto . Odstawić do wyrośnięcia

Malinowa Kawiarenka
Mazurek pomarańczowy 344

masła50g cukru pudru 1 żółtkoszczypta solimasa pomarańczowa 1 duża pomarańcza1/4 cytryny150g cukru50ml wody50g płatków migdałowychdo dekoracji garść płatków migdałowychkilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać- dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto- ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość(...)najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy wtedy podsypywania ciasta mąką), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia- ciasto nakłuć widelcem i piec w 180-190 stopniach przez 25 minut- upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia - pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć

Smakołyki Bereniki
Skórka pomarańczowa + film 168

Smażona skórka pomarańczowa to aromatyczny i smaczny dodatek do deserów, wielkanocnych ciast i  serników. Ten słodki dodatek możemy przygotować własnoręcznie, bez większych trudności. Tak przygotowana skórka  przechowywana w słoiczku w lodówce około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków. składniki na 1 szklankę skórek   3 pomarańcze 1 szklanka cukru kryształu 100 ml wody sok z połowy cytryny(...)przepis Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie  sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek. Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie. Skórkę odcedzamy, dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Z wody i cukry gotujemy syrop, dodajemy do niego skórki pomarańczowe i smażymy je na małym ogniu do momentu odparowania połowy syropu

Smakowite Dania
Kora brzozy 416

galaretki pomarańczowej ( dałam cytrynową) rozpuścić w 3 szkl wody kawa do nasączenia delicji Wykonanie: Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szkl. wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń. Odłożyć troszkę kremu do posmarowania wierzchu.Połową masy posmarować jeden płat ciasta  .  Ułożyć delicje

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Francja: Crêpes Suzette 159

margin-bottom: 0.21cm; }   Na niedzielne popołudnie mam dla Was bardzo słodką i pomarańczową propozycję, którą zaprezentuję na tle nowego wydatku. Dostałam bowiem zwrot podatku! Tak, to jedna z lepszych rzeczy w ciągu roku, taki dodatkowy zastrzyk gotówki, który bez szczególnych wyrzutów sumienia można wydać na przyjemności. Toteż moją przyjemnością jest w tym roku porcelana (dla M. był(...)Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego likieru (opcjonalnie, ja użyłam amaretto) 50g masła bądź oleju kokosowego W rondelku podgrzać miód

Przepysznik - BLW i nie tylko