jajko 100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4-5 łyżek gorącej wody łyżka soku z cytryny Wykonanie : Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste ciasto . Odstawić do wyrośnięcia
Malinowa Kawiarenkamasła50g cukru pudru 1 żółtkoszczypta solimasa pomarańczowa 1 duża pomarańcza1/4 cytryny150g cukru50ml wody50g płatków migdałowychdo dekoracji garść płatków migdałowychkilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać- dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto- ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość(...)najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy wtedy podsypywania ciasta mąką), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia- ciasto nakłuć widelcem i piec w 180-190 stopniach przez 25 minut- upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia - pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć
Smakołyki BerenikiSmażona skórka pomarańczowa to aromatyczny i smaczny dodatek do deserów, wielkanocnych ciast i serników. Ten słodki dodatek możemy przygotować własnoręcznie, bez większych trudności. Tak przygotowana skórka przechowywana w słoiczku w lodówce około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków. składniki na 1 szklankę skórek 3 pomarańcze 1 szklanka cukru kryształu 100 ml wody sok z połowy cytryny(...)przepis Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek. Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie. Skórkę odcedzamy, dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Z wody i cukry gotujemy syrop, dodajemy do niego skórki pomarańczowe i smażymy je na małym ogniu do momentu odparowania połowy syropu
Smakowite Daniagalaretki pomarańczowej ( dałam cytrynową) rozpuścić w 3 szkl wody kawa do nasączenia delicji Wykonanie: Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szkl. wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń. Odłożyć troszkę kremu do posmarowania wierzchu.Połową masy posmarować jeden płat ciasta . Ułożyć delicje
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamargin-bottom: 0.21cm; } Na niedzielne popołudnie mam dla Was bardzo słodką i pomarańczową propozycję, którą zaprezentuję na tle nowego wydatku. Dostałam bowiem zwrot podatku! Tak, to jedna z lepszych rzeczy w ciągu roku, taki dodatkowy zastrzyk gotówki, który bez szczególnych wyrzutów sumienia można wydać na przyjemności. Toteż moją przyjemnością jest w tym roku porcelana (dla M. był(...)Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego likieru (opcjonalnie, ja użyłam amaretto) 50g masła bądź oleju kokosowego W rondelku podgrzać miód
Przepysznik - BLW i nie tylkoktórych wyczytałam w sieci same superlatywy. Że mięciutkie, aromatyczne, najlepsze na świecie ... I to zdecydowanie wszystko prawda, dodam jeszcze, że wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, gdyż ciasto nie wymaga wałkowania i wycinania. Za największy plus uważam, to, że nie trzeba czekać kilku dni, aż zmiękną. Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Więc bez stresu, jeszcze dacie radę upiec(...)cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy A jak to zrobić: W rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do przestygnięcia. W misce połączyć wszystkie suche składniki, do których wlewać przestudzoną masę miodowo-maślaną, oraz skórkę pomarańczową, wymieszać. Najlepiej zrobić to mikserem, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia
Kuchnia w opałachOrange Hokkaido, fr.Potimarron) Pomarańczowo czerwona skórka, miąższ ciemno żółty do jasnopomarańczowego, kulista, z lekkim żebrowaniem. Jedna z najczęściej spotykanych w sklepach – mała (owoce o wielkości 1-2-3kg), smaczna. Nadaje się do jedzenia ze skórką – np. upieczona, w postaci zupy. Świetna na mus, do ciasta i do duszenia – jest mączna i nie ma zbyt wiele soku. Ma bardzo wysoką(...)dowolnym sosem lub jako dodatek. DYNIA PROWANSALSKA MUSZKATOŁOWA okrągła, ciemnozielona lub brudnopomarańczowa, czasami nakrapiana jak arbuz, z wyraźnym, mocnym żebrowaniem. Mała komora z pestkami, gruby miąższ. Ma prawie tak pomarańczowy miąższ jak u dyni Hokkaido, jest jednak bardziej soczysta, wodnista, a po zmiksowaniu czuć w niej włókna. Nie nadaje się na mus z pieczonej dyni, trzeba odparować ją mocno
Karo in the Kitchenzdjęciach. Ech, czekam z utęsknieniem na moment, kiedy znów będę mogła pstrykać lustrzanką. CIASTO MARCHEWKOWE. źródło: Niebo na talerzu. blaszka 21x21 cm - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe(...)przyprawy korzennej)ewentualnie garść rodzynek i skórka pomarańczowa (u mnie występuje) Jajka ubijam z cukrem na jasną masę. Następnie wlewam olej cienkąstrużką, cały czas ubijając. Dodaję marchewkę, dobrze odciskając z soku.Następnie przesiewam mąkę z proszkiem i sodą, dodaję porcjamido ciasta, dokładnie mieszkając.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i dokładnierozprowadzam. Wstawiam do nagrzanego piekarnikai piekę około
W kuchni Karmel-itkiosobą była albo kucharka Stanisława Leszczyńskiego Magdalena, albo kucharz księcia Talleyranda Jean Avice. Klasyczne ciasto na magdalenki zrobione było z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Dziś funkcjonuje wiele zmodyfikowanych przepisów na te ciasteczka. Ja zrobiłam je w wersji pomarańczowej." Czytaj więcej
Wiem co jempost jest dla Was..... Pomysł na domowy korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta. Składniki 1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 duża pomarańcza 5 goździków 35 dag cukru żelującego
Wanilia i Kardamonmigdały Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzać syrop, cukier, wodę i przyprawy. Dodać skórkę pomarańczową i całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać
w mojej kuchnipatelni, aż pojawią się zbrązowienia. Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam, rozpłaszczam na patelni za pomocą łyżki. CHUTNEY Z BIAŁEJ CEBULI z chili i rodzynkami (wychodzi 0k.300ml chutney'a) 0,5 kg cebuli 1,5 szklanki soku pomarańczowego 1 papryczka chili spora garść rodzynek 3/4 szklanki cukru łyżka soli łyżeczka z czubkiem mielonej
W kuchni Karmel-itkiwaniliowego 150 g skórki pomarańczowej 600g serka -twarożku (mój ulubiony) na lukier: łyżka soku z cytryny 50g cukru pudru 1,5 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru odstawić w ciepłe miejsce mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną łyżeczką cukru waniliowego,2 jajkami, rozczynem drożdżowym oraz roztopionym masłem,wyrobić ciasto(w razie potrzeby dosypać mąki(...)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę do lukru) ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować serem i zawinąć roladę. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 35 min składniki na lukier zmieszać razem tak żeby nie było grudek,polać upieczone ciasto
Swojskie jedzonkoJeśli macie poniższe składniki naprawdę warto je wykorzystać by upiec te ciasteczka! z wierzchu chrupią w środku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan... ciasto musi niestety leżakować ale jeśli dziś je zagnieciecie jutro będziecie piec :) Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) 235 g cukru 3 jajka (po 55 g każde) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)pudru i soku z cytryny Mielone orzechy i migdały miksujemy malakserem lub blenderem ze skórką pomarańczową na gładką masę. Chodzi o to by skórka była bardzo rozdrobniona. Dodajemy orzechy i resztę składników. Wszystko miksujemy mikserem lub łączymy łyżką do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny To ważne bo po tym czasie ciasto zgęstnieje. Piekarnik
Dzieje kuchennej Wiewiórysię na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny(...)jajku, ciągle miksując. Powoli wsypywać przesianą mąkę z sodą i ucierać mikserem, na jednolitą masę. Dodać skórkę i wymieszać. Blaszkę 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, którym posmarować dokładnie całe ciasto zaraz po upieczeniu. Odstawić do przestygnięcia
Kuchnia w opałach