ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:23/67)

Seromakowiec 562

suszonej żurawiny - 150g orzechów włoskich - skórka pomarańczowa - 4 białka - esencja migdałowa Składniki na masę serową: - 1,5 kg tłustego twarogu - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 150g miękkiego masła - 8 jaj + 2 żółtka - 2 budynie waniliowe - 1,5 łyżeczki esencji migdałowej Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto kruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder(...)chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Zrobiłam o 1/3 ciasta więcej niż potrzeba do seromakowca, bo upiekłam jeszcze tartaletki. Również wieczorem szykujemy masę makową. Mak przekładamy do garnka z grubym dnem, stawiamy na gaz i mieszając odparowujemy nadmiar płynu (nie ma gotowej masy idealnej). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, mielone migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę (bez namaczania). Gotową masę odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 185

miksera dodać  pomarańczową skórkę kandyzowaną i starty na grubej tarce marcepan  przemieszać wsypać mąkę. Dolewać mleko wymieszane z margaryną aż się  połączą składniki  Ciasto przełożyć do papilotek zastawić na 30 minut aby odpoczęło  piec 180 stopni ok 30 min 4. Polewa piernikowa • wymieszać cukier z przyprawą do piernika  wlać sok z cytryny w razie

W królestwie smaków Beaty
Proste ciasto pomarańczowe bez miksera 168

Kolejne pyszne ciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu :) Składniki: skórka starta z dwóch pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski. W drugiej wymieszać cukier ze startą skórką z pomarańczy. Dodać sok pomarańczowy. Wymieszać ponownie łyżką. Dodać olej, jogurt, wbić jaja – dokładnie połączyć (łatwiej połączą się składniki, jeśli łyżkę zamienimy na trzepaczkę ręczną :) ) Wsypać przesiane suche składniki i krótko mieszać – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem lub do silikonowej formy. Piec

Moja Delicja
Babka pomarańczowo-cytrynowa 157

kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć w mące) i wszystko razem wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone. Składniki na lukier: 150 g cukru pudru; 1 żółtko; sok z połowy cytryny; Wykonanie

In my kitchen
Tradycyjna babka z lukrem 292

drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat )  Lukier: 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki wody przegotowanej kilka kropel soku malinowego posypka kolorowa Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę. W tym czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier(...)przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę

Słodkości i nie tylko
Włoskie ciasto migdałowe 215

 Pogoda za oknem taka, że psa by nie wyrzucił z domu… Przydałoby mi się coś na polepszenie nastroju. Ale co? No cóż… może

UgotujmyTo.pl
Babka drożdżowa z serem i pomarańczowym lukrem 181

żółtko Lukier pomarańczowy: sok z 1/2 pomarańczy kilka łyżek cukru pudru Drożdże rozkruszyć, zalać je ciepłym mlekiem i sokiem z pomarańczy, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Masło rozpuścić, odłożyć do wystudzenia. Wyrośnięte drożdże połączyć z mąką, dodać jajka, cukry i wystudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić. Twaróg

Domowa cukiernia Ewy
Babka pomarańczowa 153

proszku do pieczenia      3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy      1 łyżka ekstraktu z wanilii      szczypta soli   (do białek)        lukier:      5 łyżeczek cukru pudru      kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy Przygotowanie:    Żółtka oddzielić od białek. Masło(...)składniki i dokładnie wymieszać.  Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się.  Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić. Lukier : do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym

Amatorka kuchenna
MALAKOFF 1535

wersja tego znanego ciasta na zimno. Pycha !!!   Składniki: ciasto: 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30 % 4 łyżki cukru  słoiczek dżemu u mnie śliwkowy Jamar 3 łyżeczki cukru waniliowego do nasączenia: szklanka soku pomarańczowego 35 sztuk biszkoptów podłużnych wiórki kokosowe Wykonanie: Pól szklanki(...)średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami  nasączanymi w soku.. Smarujemy połową dżemu, wyrównujemy. Wykładamy resztę biszkoptów nasączonych. smarujemy dżemem, wykładamy masę. Wiórki prażymy na suchej patelni,  posypujemy ciasto. Chłodzimy

Z Majeczką w kuchni
Figlowanie z figą - czyli testowanie żołądkowej gorzkiej 151

wyraźnie wyczuwalnym aromatem figi. Można ją serwować w formie shotów, drinków, a nawet wykorzystać do nasączenia ciasta, czy deseru. W chłodniejsze dni kieliszeczek będzie idealny na rozgrzanie, w cieplejsze można przyrządzić orzeźwiającego drinka. Mi osobiście najbardziej smakuje dobrze schłodzona z sokiem pomarańczowym i kostkami lodu. Kupując alkohol na jakąś specjalną okazję chętnie po nią sięgnę i szczerze polecam wszystkim, którzy

Cynamonowe szczęście
mazurek jabłkowo – pomarańczowy 172

chwili, aż ciasto się zrumieni. składniki na masę jabłkowo pomarańczową: 2 pomarańcze 3 jabłka 2 łyżki cukru 1 galaretka pomarańczowa 50 g płatków migdałowych wykonanie: Pomarańcze obieramy z białych części i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy owoce, cukier i odparowujemy nadmiar soku, pod koniec smażenia dodajemy płatki migdałowe. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 199

bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo  słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody pomarańczowej Nadzienie. Orzechy laskowe, pistacjowe, dakyle Wykonanie(...)syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki. Stopić masło. Z kunafy wyciągnąć pasemka i zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub bezpośrednio na zwykłej. Każde gniazdko polać stopionym masłem, w środku umieścić orzechy laskowe lub inne . Piec w temp.180stop. około 15 min, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto Kubuś bez pieczenia 820

Ciasto Kubuś przygotowuje się podobnie jak  ciasto Shrek . Różni je tylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga  Takietampichcenie  i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty. składniki: 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki(...)Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru. Gdy sok się zagotuje wlać rozmącone budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Do gorącego budyniu wsypać jedną galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pomarańczową masę budyniową nieco przestudzić i wylać na biszkopty. Ładnie wyrównać i odstawić do przestudzenia. Gdy masa będzie

Monia miesza i gotuje
Ciasto marchewkowe z kubusiową galaretką 282

łyżeczka cynamonu Ale-raj 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szkl startej marchewki 1 pomarańcza  1 szkl orzechów włoskich krojonych  Galaretka: 0,5 l soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą(...)startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną  pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. P iec w 170 stopniach około 40 minut do suchego patyczka.   Galaretka: zagotować sok, zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na zimne

Ala piecze i gotuje
Galette pomidorowo - bazyliowe 172

się, że ilości produktów są takie "nieokrągłe":) Jeżeli chcecie przygotować ciasto w robocie kuchennym, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu. Ja bardzo lubię zagniatać kruche ciasto ręcznie - po co myć potem robota, jak wystarczą miska i nasze dłonie:) Tak więc w przepisie znajdziecie mój sposób na zrobienie ciasta. Dobrze, żeby kruche ciasto przed rozwałkowywaniem postało 5 minut w temperaturze pokojowej. Zrobi się(...)ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, zawinęłam w folię plastikową i wstawiłam do lodówki na 45 minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię, ułożyłam na dużym kawałku papieru do pieczenia i podsypując lekko mąką, rozwałkowałam je na okrągły placek o średnicy ok. 38 cm. Nie przejmowałam się, że brzegi ciasta są nierówne. Rozwałkowane ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa