ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:16/67)

Ciasto "Shrek" - bez pieczenia 2633

ciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia.    Ciasto "Shrek" - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 700 ml napoju w kolorze zielonym (np. frugo zielone) 2 budynie śmietankowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku, do frugo dodałam 1/3 szklanki) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka(...)okrągłych biszkoptów ok. 240 g delicji pomarańczowych galaretka w kolorze zielonym  Ciasto "Shrek" - bez pieczenia - Sposób przygotowania: Dno formy o wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wykładamy warstwę biszkoptów.   Masa Budyniowa: W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem. Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy

Słodka Strona
Babka z ricottą i rodzynkami 138

Dodajemy do nich mąkę, wanilie, proszek do pieczenia oraz 2 szczypty cynamonu i szczyptę soli. Ubijamy. Dodajemy ricottę, 2 łyżki soku pomarańczowego i śmietanę. Ponownie ubijamy.  Rodzynki odsączamy i obtaczamy w mące. Foremkę smarujemy masłem. Wylewamy połowę ciasta, a następnie wrzucamy połowę rodzynek. Na rodzynki dajemy pozostałe ciasto, na które znów wykładamy rodzynki. Babkę pieczemy przez 40 minut

Przysmaki Karolki
Tosty pomarańczowe 121

Tosty są jednym z ulubionych śniadań dzieci, pięknie pachnie wanilią i pomarańczą, wydaje się, że w domu od rana piecze się ciasto. Pycha Składniki: - 3 jajka; - kilka kromek chleba (ja używam czerstwego); - 1/4 szklanki mleka; - 1 szklanka soku pomarańczowego 100 % (np. tymbark) - 1 łyżka cukru wanilinowego; Wykonanie: Do miski wbić jajka, dolać mleko, sok i wsypać cukier. Roztrzepać trzepaczką

dom-agi.pl
Rogale marcińskie 183

kogel mogel. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Dodać roztopione masło i ponownie wyrobić, aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie przełożyć schłodzone ciasto na stolnicę/ matę silikonową i rozwałkować na prostokąt (użyłam masy silikonowej i w ogóle nie podsypywałam ciasta mąką(...)miękkiego masła pokroić na plastry. Trochę masła odłożyć, resztę rozłożyć na cieście i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Następnie złożyć ciasto na 3 części (tak jak standardowy list: jedną część ciasta "zaginamy" do środka i na tej części rozsmarowujemy odłożone masło, przykrywamy drugą częścią i gotowe). Ciasto odwrócić na drugą stronę i delikatnie rozwałkować na prostokąt. Ponownie złożyć

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto bananowe 242

Zapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi

Mienta blog
Curd z mandarynek 136

potrafię...Tym razem curd jeszcze taki lekko zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje...Curd mandarynkowySkładniki:(na 400 g curdu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem 395

łyżka cukru waniliowego Sos pomarańczowy: sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 30 g masła 30 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego np. cointreau (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy naleśniki. Mleko miksujemy z jajkiem, wanilią, cukrem, skórką pomarańczową i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Odstawiamy ciasto na jakieś 30 minut. Następnie

Mania Gotowania
CRÊPES SUZETTE 157

melodia słodyczy, jaką kiedykolwiek smakowałem".   Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy odrobina oleju do smażenia naleśników Sos pomarańczowo-karmelowy: 3 duże pomarańcze 50 g masła 40 g cukru trzcinowego sok(...)wyciśnięty z pomarańczy po ich filetowaniu skórka otarta z 2 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto mandarynkowe z dynią 219

łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - 1,5 kg dyni - 2 budynie - 1 galaretka pomarańczowa - 1 szklanka cukru - 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego - sok z 1 cytryny piana - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 budynie waniliowe - 0,5 szklanki oleju - 6 mandarynek  Sposób przygotowania 1. ciasto   - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier margarynę ,żółtka, startą  skórkę

W królestwie smaków Beaty
Ciasto Shrek 176

wierzchu zielona galaretka (agrestowa lub kiwi) :) Dodatkowo między warstwą śmietanową, a galaretką znajduję się niespodzianka w postaci pomarańczowych delicji. Shrek utrzymany jest rzecz jasna w zielonej kolorystyce :) Ciasto jest bardzo smaczne, idealnie wyważone (nie za słodkie, najsłodsza jest sama delicja). Ciastem najlepiej zajadać się podczas upalnych dni, ponieważ wspaniale orzeźwia. Przypadnie do gustu również dzieciaczkom :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek(...)mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie) Zielona masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) zielonego soku „Kubuś” lub „Pysio” 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 zielone galaretki (kiwi lub agrestowa) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania delicji 1 galaretka zielona

MyCookBook.pl
Christmas Mince Pie z Angli 156

rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie

Mama Gotuje
Pyszysta babka pomarańczowa 158

pieczenia przesiewamy, aby babka była bardziej puszysta i miksując dołączamy do jajek wraz z sokiem pomarańczowym, cukrem waniliowym oraz otarta skórka pomarańczową. Białka ubijamy na sztywna piane wraz ze szczypta soli i delikatnie przekładamy do masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników (ciasto będzie bardzo gęste) i przelewamy do przygotowanej formy.  Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika(...)Pieczemy ok 40 minut z termoobiegiem do suchego patyczka ( u mnie było 45 minut). Studzimy. W miseczce mieszamy cukier puder i sok, aby powstał lukier i smarujemy babkę. Smacznego

ChilliJemy
Krem pomarańczowy 205

ciasteczkami albo biszkoptami lub też wcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE KREM POMARAŃCZOWY Składniki: 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej  świeżo wyciskanego) 1/2 tabliczki białej czekolady 100 g masła lub margaryny  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Resztę soku  podgrzewamy w rondelku. Kiedy sok zacznie się gotować wlewamy budyń, a kiedy ten zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę i mieszamy energicznie. Następnie wrzucamy do rondla pokruszoną czekoladę oraz margarynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem. Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Zupełnie zimny  budyń

Bon appetit mon amie
Tarta z dynią 160

Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 kostka masła ½ szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g miąższu dyni 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu kilka kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię

Mama Gotuje
Ciasteczka waniliowe kurczaczki 144

barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka, cukier oraz wanilię. Szybko zagnieść ciasto.  Tak przygotowane ciasto, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm (fot.1) , w razie konieczności, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto się nie przyklejało(...)przygotowanie lukru do dekoracji. Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko. Sok z cytryny przecedzić, aby pozbyć się pestek i miąższu. Białko przelać do miski i zacząć ubijać na najniższych obrotach miksera. Jak tylko się spieni, zacząć stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ubijać przez około 10-15 minut. Jeżeli lukier wyjdzie

Świat Ciasta