margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, cukier waniliowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 550 dag, jabłko kwaśne 10 sztuk, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, budyń waniliowy 1 opakowanie, migdały tarte BeachFlower BackMit 2 szklanki do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, mąki(...)gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ
W Mojej Kuchni Lubiępomarańczy 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy 1. Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok. 2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min. 3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze(...)blaszce przez ok. 10 minut. Nakłuć babkę dość gęsto drewnianym patykiem do szaszłyków lub wykałaczką, polać lukrem lub nasączyć ponczem. . Poncz: 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z pomarańczy 5 łyżek białego wina półsłodkiego lub szampana ewentualnie 3 łyżki rumu lub wódki 1 łyżka ekstraktu waniliowego Składniki dokładnie wymieszać i łyżeczką polewać jeszcze ciepłą babkę
Kuchnia Prezydentowejotarta z 1 pomarańczy płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki suche wsypujemy do miski, dodajemy ser połączony z mlekiem, jajkiem, olejem , skórką pomarańczową i sokiem. Dokładnie mieszamy widelcem aby nie było grudek. Ciasto będzie miało konsystencję gęstą, ale lejącą. Masę nakładamy do papilotek do 3/4 ich wysokości, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach
Bon appetit mon amiesody oczyszczonej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie). Wkładamy
Bon appetit mon amieprzepis na babkę marmurkową, który nigdy nie zawodzi. Babka zadziwi smakiem jeśli dodacie pomarańczowego soku i prawdziwego waniliowego extraktu. Polecam również przepis na babkę marmurkową z nutellą. Babka wygląda efektowniej, jeśli się ją upiecze w formie z kominkiem. Mam ich już kilkanaście! Babka marmurkowa to pyszne ciasto na co dzień i od święta. Babka marmurkowa Składniki: foremka z kominkiem(...)sok i otartą skórkę z pomarańczy. Zmiksuj raz. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj z masą. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mąkę i wymieszaj. Wysmaruj formę tłuszczę i oprósz tartą bułką. Wyłóżjasne ciasto na spód , a następnie czekoladowe. Lekko zamieszaj. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 35 – 40 minut. Osudzone ciasto
codojedzeniapiec przez około 40 min. Na wierzchu wyrośnie spękana górka, którą po wystudzeniu ciasta, należy ściąć. Resztę podzielić na cztery krążki. Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4 szklanki) zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Pozostały sok wlać do garnuszka dodając skórkę pomarańczową i zagotować. Gotować ok 2 min na małym ogniu, po czym odstawić do wystudzenia. Żółtka rozmącić razem(...)polać po wypieku. Część polewy połączyłam ze ściętymi okruchami ciasta i uformowałam kuleczki. Smacznego :) Torcik pokroiłam zanim dobrze stężał. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Wykorzystanie białek Tagged: budyń , kakao , kremówka , mascarpone , olej , pomarańcze , soki owocowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamminut. Wyjąć, wystudzić. Serek pomarańczowy: 300 g serka kremowego np. Mój Ulubiony 100 g białej czekolady, roztopionej 2 łyżki soku pomarańczowego Składniki połączyć za pomocą łyżki. Nie miksować, inaczej serek się rozleje. Wystudzone ciasto podawać z serkiem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbardzo podobnie smakują do tych ostatnich - kremowo-śmietankowy, wyraźnie pomarańczowy smak. Odrobina goryczki w sosie, ciasto o smaku ciasteczek maślanych z lekkim akcentem szlachetnego alkoholu; wierzcie mi lub nie, ale jeśli zrobicie, znajdziecie w muffinkowym raju! :) Są nieco bardziej pracochłonne niż standardowe muffiny, ale za to jak smakują...! Składniki ciasta: 200 g mąki 100 g pokruszonych herbatników maślanych(...)małego rondelka wlać śmietankę i na bardzo małym ogniu stopić w niej czekoladę, wlać sok pomarańczowy i skórkę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia. Cały czas mieszać, także podczas studzenia (przykryć garnczek pokrywką) zamieszać co jakiś czas. Wystudzony sos powinien mieć konsystencję dość gęstego ciasta naleśnikowego. Polewać zimnym sosem wystudzone muffinki, nakładając stopniowo sos po łyżeczce sosu na każdą
Kuchnia Prezydentowejsmaku 1 łyżka miękkiego masła kandyzowana skórka pomarańczowa 3 białka Dodatkowo: 100 g cukru pudru sok z cytryny Posypka Delecta karmelowa Przygotowanie: Ciasto kruche: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h. Przygotowujemy masę makową(...)kruche ciasto wykładamy masę makową, wyrównujemy. Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 1 cm. Układamy na skos na cieście tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny, tak aby uzyskać konsystencję lukru. Przy pomocy
Mia Cucina Sofietaskusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :)Składniki:Spód:10-12 pierników1/4 kostki masłaCiasto400g jogurtu greckiego1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody1-2 krople aromatu pomarańczowegogarść rodzynekgarść orzechów ziemnych Galaretka1 szklanka soku jabłkowego 100%1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody2(...)odstawiamy.Ciasto:Do miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki. Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.GalaretkaDo rondelka wlewamy sok jabłkowy i mieszamy dotąd, aż się zagotuje. Przelewamy do miseczki. Dodajemy
Truskawkowa Fiestainspiracja Składniki: masa pomarańczowa 1 duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia) 200 g masła 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru masa śmietankowa 350 ml śmietany 30
magiczna kuchnia Kasilukier na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem startej skórki pomarańczowej... Ja najbardziej lubię takie 'gołe' :) Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami, jak pięknie pachnie, a przede wszystkim jak przyjemnie smakuje! :) * dynia- 2,5 szklanki * mąka pszenna- 2,5 szklanki * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 1 szklanka * orzechy włoskie- 1 szklanka * jajka- 3 szt. * aromat pomarańczowy- 1/2 łyżeczki * przyprawy: cynamon(...)małych oczkach. W misce jajka ubić z cukrem i przyprawami na jasną masę, wlać olej, aromat pomarańczowy, dodać startą dynię, orzechy i wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem oraz sodą, przesypać do miski z dynią i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę (27x20 cm) posmarowaną masłem oraz oprószoną mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około
Kraina Miodem Płynącamąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 10 g cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 jajko 30 ml oleju 100 ml soku pomarańczowego 6 skorupek Żółty lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik) Koszyczki: 50 g czekolady mlecznej 50 g białej czekolady Masło ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Kolejno dodajemy(...)ręczniku papierowym. Następnie do środka każdej wlewamy troszkę oleju, obracamy dokładnie, nadmiar wylewamy. Foremkę na babeczki wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ciasto na jajeczka: W jednej misce mieszamy mokre produkty (jajko, olej, sok pomarańczowy), w drugiej suche produkty (mąka, cukry, wiórki kokosowe). Suche produkty łączymy z mokrymi. Masę przelewamy do 2/3 wysokości skorupek. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku
VioletoweKucharzenieprzyjaciółmi kolację tematyczną egipską gdzie przygotowałam to ciasto. Przepis dostałam od znajomej która przez pewien czas mieszkała w Egipcie. Przystępując do projektu „Palcem po mapie” zdecydowałam się wykorzystać właśnie ten przepis. Składniki: - 2/3 szklanki mąki - 2/3 szklanki kaszy manny - 1 kostka masła - 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - cukier waniliowy - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 1/2 szklanki wiórków migdałowych - szczypta soli(...)mikser to uzywamy go w tym momencie na najmniejszych obrotach). Następnie dodajemy resztę składników – mąkę, kaszę, migdały i proszek. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Jeżeli ktoś lubi można dodać aromat migdałowy lub pomarańczowy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony placek można dodatkowo nasączyć syropem lub polukrować. Ja tego
Kuchenne Wariacjeodmiana, dopiero zdobywająca swoich wielbicieli – „Chmurka bananowa”. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna(...)równo spód formy. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy ponownie do lodówki na 15 minut. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 minut (do zezłocenia). Upieczony spód wyjmujemy i studzimy. Galaretka pomarańczowa z pomarańczami i pomarańczową skórką: Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 3 i 1/3 szklankach wrzącej wody. Pomarańcze obieramy ze skórki, a następnie filetujemy tzn. wycinamy
MyCookBook.pl