Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie(...)posypać kandyzowaną skórką pomarańczową czy cytrynową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Babka ma delikatnie cytrynowy smak. Dla uzyskania bardziej cytrynowego smaku można dodać więcej soku z cytryny.Ciasto od momentu ubicia jajek można mieszać drewnianą łyżką. Ja wybrałam szybszą wersję i cały czas mimksowałam.Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli
Gospodyni Miejskateż wyczytałam, że te ciasto jest z 1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto.Składniki (mała keksówka) :250 g mąki pszennej200 g cukru pudru250 g masła4 jajka120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyskórka starta z 1 dużej pomarańczy(...)proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min.Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego soku pomarańczowego + cukru pudru.Smacznego
charlotte gotujeTakie oto muffinki upiekłam na Mikołajki :) Wyszły bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie pachnące pomarańczami (do ciasta dodałam drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam, że choinki(...)skórkę pomarańczową . W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier i miksujemy. Po chwili dolewamy również olej, sok pomarańczowy i maślankę. Łączymy suche i mokre składniki, tak aby całość była wilgotna. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Na początek wypełniamy papilotki do 1/4-1/3 ich wysokości, nadkładamy na środek po łyżeczce dżemu i przykrywamy resztą
MyCookBook.ploctu, skórka otarta z jednej pomarańczy, Masa pomarańczowa: 500ml soku pomarańczowego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 3 duże pomarańcze, 2 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze(...)stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa pomarańczowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Pomarańcze obieram ze skóry. Ostrym nożem filetuję owoce, usuwając błonki. Kawałki owoców układam na wierzchu biszkoptu. 4. Dwie galaretki rozpuszczam w 600 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia
Tradycyjna kuchnia Kasiugryzieniu wypływa z nich słodka konfitura pomarańczowa, co doskonale widać na zdjęciach ;) Świetnym dodatkiem jest tutaj chrupiący słonecznik, który najpierw karmelizujemy z miodem, cukrem i masełkiem, a następnie umieszczamy w powstałych po konfiturze otworkach. Jakich otworkach?! Już wyjaśniam ;) Po napełnieniu papilotek ciastem kładziemy na ciasto łyżeczkę konfitury, która podczas pieczenia zatapia się w cieście i pozostawia małe wgłębienia, tworząc(...)innym naczyniu połączyć ze sobą mokre: jajko, masło i sok pomarańczowy. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką. Masę przelać do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki do ich ¾ wysokości. Na środku każdej nałożyć łyżeczkę konfitury pomarańczowej. Ważne, by nie przykrywać jej już ciastem- powinna zostać na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Nastoletnie Wypiekaniepudru 25 dag masła 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy świeżego sól Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego ok 2 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Skórkę pomarańczową do ciasta i dekoracji posiekać drobno.Mąkę krupczatkę przesiać,dodać ziemniaczaną,cukier puder,szczyptę soli,skórkę pomarańczową,masło- posiekać nożem,wymieszać,polać sokiem z pomarańczy
Niespełnione zdolności kulinarneoleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody 2. Syrop pomarańczowy - 200 ml soku pomarańczowego (wyciśnięty z pomarańczy lub z butelki/kartonu) - 80g cukru - 1 pomarańcza Składniki na 12 sztuk Zaczynamy od przygotowania ciasta na placuszki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia cynamon i mieszamy. Następnie dodajemy pure z dyni, jogurt(...)ciasto jest gotowe w rondelku przygotowujemy syrop pomarańczowy. Wlewamy sok i dosypujemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż część wody odparuje, a sok zgęstnieje (ok. 20 minut). Następnie do syropu dodajemy wyfiletowane cząstki pomarańczy i odstawiamy. Zabieramy się za smażenie. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju. Następnie nakładamy po jednej łyżce ciasta formując nasze placuszki. Smażymy na małym ogniu
Kuchenne Wariacjejuż sam tytuł głosi zawierają one marchewkę, którą starłam na tarce na małych oczkach i skórkę oraz sok pomarańczowy. Ciasteczka przyozdobione są marmoladą. Do tego rodzaju ciastek pasuje najlepiej twarda marmolada, która pod wpływem temperatury nie spłynie z nich. Samo ciasto zawiera małą ilość cukru pudru, którą można całkowicie pominąć. Przepis zasięgnęłam ze starej książeczki "Ciasta kruche". Oczywiście zmodyfikowałam(...)miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, schłodzone pokrojone masło, cukier puder (można pominąć), startą marchew wraz z sokiem, skórkę z 1 pomarańczy i sok pomarańczowy. Wszystkie składniki dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć do grubości
Zakątek rozkoszy kulinarnychrównych ilościach składników: mąki, cukru, masła i jajek.Inspiracją był przepis na Ciasto cytrusowe z książki „Mała paryska kuchnia”. Moja wersja to ciasto z pomarańczową nutą. Od siebie dodałam parę łyżek dżemu pomarańczowego, oraz otartą skórkę i sok z jednej pomarańczy. Muszę powiedzieć, że wyszło bardzo dobre, aromatyczne i wilgote od dżemu, jak lubię. Jeśli użyte ilości cukru i masła(...)miksujemy na zmniejszonych obrotach. Dodajemy stopniowo i naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem i roztopione masło. Na koniec dodajemy dżem pomarańczowy, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy ciasto około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika
Mia Cucina Sofietacukru- 1 kostka margaryny- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:- 1 cytryna- 2 pomarańcze- 1/2 szklanki soku pomarańczowego- 2 galaretki pomarańczowe- garść rodzynek i suszonych moreliDo dekoracji:- 1 szklanka wody- 1/2 szklanki cukru- 1/2 pomarańczy- 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki foremki. Pieczemy 25 minut w 180 C na złoty kolor(...)kroimy w małe kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami, morelami i skórką otartą z pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie
Zainspirowana w kuchnipudru* 2 łyżki oleju* 1 łyżka octu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 szklanka mąki pszennejmasa budyniowa* 1 litr soku pomarańczowego z dodatkiem soku z czerwonych pomarańczy* 3 łyżki cukru* 3 budynie waniliowe* 2 galaretki pomarańczowe* 100 g margarynykrem* 2 kremy waniliowe w proszku* 700 ml mleka* 2 łyżki żelatyny* 2 puszki mandarynekSposób wykonaniaciasto 1Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)przekroić na pół w poziomie.masa budyniowaZagotować 3/4 litra soku pomarańczowego z cukrem. w pozostałym soku rozrobić budynie, wlać do gotującego się soku cały czas mieszając najlepiej mikserem na niskich obrotach. Po zestawieniu z ognia wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać margarynę i również wymieszać.Włożyć jeden blat ciasta i otoczyć go opaska z folii aluminiowej, następnie wylać nieco
Mix smakuwiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu 3 szklanki śmietany kremówki 6 łyżek cukru(...)ubitymi białkami. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu na cieście układamy osączone i pokrojone brzoskwinie. Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką syropu brzoskwiniowego z puszki. Sok pomarańczowy podgrzewamy z pozostałym syropem. Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy. Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę
Salonik smakówcynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier). Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej2 płaskie łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu4 jajka1 szklanka jasnego brązowego cukru2/3 szklanki(...)marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki
Mała Cukierenkatrudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę. Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Składniki: 125 g margaryny 1,5 szklanki mąki 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 g ricotta 1 łyżka soku z pomarańczy + 50 ml soku z pomarańczy na syrop + 1 łyżeczka cukru 2 łyżki cukru(...)środku mąką. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy cienko i wylepiamy nim foremki. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni lub 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 20 minut, babeczki powinny rumiane. Wyciągamy foremki z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy babeczki z foremek. Ser ricotta ubijamy z cukrem pudrem, otartą skórką pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Ser ma mieć konsystencję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli macie w domu pomarańczę to możecie z jej słodkiego soku przyrządzić pyszny syrop pomarańczowy do naleśników. Gotuje je się w gęstym syropie pomarańczowym. I co tu dużo mówić! Są pyszne! Składniki na ciasto naleśnikowe: (około 10 sztuk) 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny(...)starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut. Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę. Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać na patelni. Dodałam
potrawyregionalne