Dzięki dodatkowi rodzynek namoczonych w soku pomarańczowym ciasto to jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pyszne bakalie www.skworcu.com.pl Składniki na jedną keksówkę: 230 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g cukru kryształu lub brązowego 1 jajko, roztrzepane 300 ml soku pomarańczowego 1 szk rodzynek sułtanek 1/4 szk rodzynek koryntek 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej(...)łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Wrzuć do miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C, i piec przez
Apetyczna babeczkaliczcie, bo degustacja w toku :) Składniki: 3 obrane gruszki (ogonki pozostawić) Syrop do gotowania gruszek: 2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 laski cynamonu 1 łyżka soku pomarańczowego Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1/3 szklanki tradycyjnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli(...)oleju Posypka do gruszek: 1 łyżka mąki 1 łyżka kakao pół łyżeczki cynamonu Ponadto: cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Keksówkę o wymiarach 25x11 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zagotować wodę z dodatkiem cukru, soku pomarańczowego i lasek cynamonu. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 20-25 min. (gruszki
Domowa Cookierenka Agipapierem to pieczenia, ta standardowo robię „tamborek” łatwiej mi wtedy przekładać ciasto do studzenia. W trakcie pieczenia ciasta przygotować krem. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Zblendować na gładką masę serek z cukrem pudrem i skórką pomarańczową. W trakcie blendowania(...)doszłam do wniosku, że mój krem jest ciut za rzadki więc dodałam zwykłych płatków kukurydzianych do masy. Gotowy krążek ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Na tak przygotowane ciasto nałożyć połowę kremu Na to kolejny krążek ciasta, nasączyć sokiem, przełożyć kremem i położyć ostatni płat ciasta. Na koniec oblać tort polewą czekoladową (wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej). Smacznego
greenscarfJeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu) pączusie portugalskie. PĄCZKI PORTUGALSKIE Składniki: ciasto: 150 m l wody 50 g masła 175 g mąki 2 łyżki soku pomarańczowego 4 jajka syrop pomarańczowy: sok z 2 pomarańczy 50 g cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: pączki: Wodę podgrzewamy z masłem(...)ciasta dodajemy sok pomarańczowy, zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając studzimy ciasto. Do przestudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku mieszając, aż ciasto je wchłonie. Ciasto przestajemy mieszać kiedy straci połysk. Na rozgrzany tłuszcz małą łyżeczką (można sobie pomóc drugą łyżką, ponieważ ciasto się klei) nakładamy niewielką porcję ciasta ( smażąc się urośnie). Ciasto nie musi mieć formy
Bon appetit mon amiePrzepis na te babkę znalazłam u Iwony, która upiekła ja z dodatkiem tylko pomarańczy. Ja użyłam soku pomarańczowego, ale skórkę starłam z cytryny. Połączenie wyszło całkiem smaczne i aromatyczne. To ciasto wspaniale smakuje z mocną i gorzką herbatą. Nawet ja, zagorzała kawoszka, wolę do tej babki herbatę. Oryginalny przepis znajdziecie tam >klik< Składniki: 250 g margaryny (użyłam(...)niej żółtą skórkę. Masło utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Na końcu dodać skórkę cytrynowa i połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko(...)połówką ciasta. Ciasto kroimy na 6 równych prostokątów. Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody - przy pomocy pędzelka, dokładnie smarujemy każdy kawałek ciasta. Na każdym z nich kładziemy kuleczkę masy marcepanowej, a następnie kładziemy po połówce gruszki (sok pomarańczowy zostawiamy w garnuszku, jeszcze nam się przyda). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut. 3. Z pozostałego soku pomarańczowego odmierzamy
My Culinary Artgram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Poncz 0,5 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Na suchej patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym, orzechami oraz rodzynkami i żurawiną, następnie dodajemy masło, smażymy 5 -10 minut cały czas mieszając, studzimy(...)gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem pomarańczowym, wykładamy masę serową wstawiamy do lodówki na 30 minut, na ser rozkładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby ciasto dobrze zastygło. Dekorujemy według uznania
kgwjanczewodrugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę. Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę ( ostatnio o nim zapomniałam
Magiczna kuchnia Dariiczekoladowa cukier puder 3 jajka 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki cukru 1/2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie 1 . Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu ,(biorąc o 1/3 wody mniej). WAŻNE - każdy kolor w innej miseczce. 2 . Ciasto - Do miski wbić same żółtka , wsypać cukier i miksować aż cukier rozpuści się . Dodawać(...)minut w 180 stopniach. 5 . Gdy galaretki zaczną gęstnieć należy je miksować na najwolniejszych obrotach , do chwili aż zamienią sie w piane .Odstawić do dalszego gęstnienia. 6 . Ostudzone ciasto polać sokiem pomarańczowym , następnie nakładamy galaretki pomagając sobie rękawem cukierniczym.Kolory muszą być kładzione na przemian . 7 . Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu i polać wierzch deseru .( polewa powinna wpłynąć
Eli Gotowaniesoku z pomarańczy. Sezam podprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać razem (wodę dopiero na samym końcu jeżeli będzie taka potrzeba). Dodać rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym. Wymieszać ciasto, należy z niego uformować wałek średnicy 3-4 cm, więc jeżeli jest to konieczne dodawać stopniowo wodę, tak aby wszystko ładnie się skleiło. Dla ułatwienia, podzieliłam sobie ciasto
greenscarfżeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie wsypać resztę mąki. Żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę i wlać ją do miski z mąką. Wlać sok pomarańczowy , Wymieszać ciasto. Następnie nadal wyrabiając ciasto (najlepiej hakami miksera ) wlewać porcjami letnie masło. Ciasto wyrabiać jeszcze ok 2-3 min , a następnie przykryć ściereczką i odstawić na ok pół godziny
Malinowa Kawiarenkapomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy 5 łyżek cukru pudru 2 pomarańcze do dekoracji Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 23x39 cm (wcześniej wysmarowaną masłem), ciasto musi zachodzić na ścianki blachy. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do lodówki na 30 min., aby się schłodziło. Piekarnik rozgrzać do 200 ° C. Ciasto(...)czasie zdjąć papier i piec kolejne 10 min. do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło. Mikserem utrzeć dokładnie twaróg z sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczową i cukrem pudrem. Masę rozprowadzić po cieście, ułożyć na niej cząstki pomarańczy. Źródło/ Inspiracja: Książka Tesco "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku
Domowa Cookierenka Agikruszonki dodać olej, obie skórki, sok pomarańczowy i aromat, wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać, aż powstanie jednolita masa ( patrz FILM ). Na końcu dodać żurawinę i wymieszać szpatułką lub łyżką. 4. Blaszkę do babki o średnicy 25cm posmarować olejem lub masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać(...)Cukier i sok pomarańczowy zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 6. Ciepłe ciasto w blaszce polać sokiem pomarańczowym ( patrz FILM ). Odstawić babkę, aby wchłonęła cały sok i całkowicie ostygła. 7. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała Cukierenkakruszonki dodać olej, obie skórki, sok pomarańczowy i aromat, wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać, aż powstanie jednolita masa ( patrz FILM ). Na końcu dodać żurawinę i wymieszać szpatułką lub łyżką. 4. Blaszkę do babki o średnicy 25cm posmarować olejem lub masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać(...)Cukier i sok pomarańczowy zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 6. Ciepłe ciasto w blaszce polać sokiem pomarańczowym ( patrz FILM ). Odstawić babkę, aby wchłonęła cały sok i całkowicie ostygła. 7. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała Cukierenkawrażenie, że ktoś zamknął je w butelce świeżego pomarańczowego soku Marwit , który postanowiłam wykorzystać do kremu. ;-) Jedna butelka takiego soku, wyciśniętego z 500g pomarańczy pokrywa całe, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warto pamiętać o tym zwłaszcza zimą. Wszystko to, o czym napisałam wyżej: lato i słońce przeniosłam na to ciasto. Pomarańczowy krem, dużo bitej śmietany i puszysty biszkopt - oto jego(...)kontrastuje ze słodką bitą śmietaną. Nic tylko jeść i marzyć o lecie. ;-) Biszkopt: przepis z bloga Moje Wypieki - upiekłam w tortownicy 18cm zmniejszając porcję ciasta o połowę Krem: budyń waniliowy lub śmietankowy 500ml świeżego soku pomarańczowego Marwit + opcjonalnie cukier do smaku Bita śmietana: 500ml śmietany 30 lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 1. Przygotowujemy biszkopt zgodnie
Szefowa kuchni