ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:2/67)

Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 152

mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 3 łyżki

Roślinna - blog wegański
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 217

łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć(...)krótko wymieszać łyżką (proszę długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą

Mała Cukierenka
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 560

łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć(...)krótko wymieszać łyżką (proszę długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą

Mała Cukierenka
Tunezyjskie pączki pomarańczowe 145

Bardzo łatwe w przygotowaniu ,idealne na zbliżający się tłusty czwartek. Składniki Ciasto: 4 jajka 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki oleju 50 g cukru skórka starta z pomarańczy 400 g mąki 15 g proszku do pieczenia olej(...)głębokiego smażenia Sos: 6 łyżek miodu 4 łyżki soku pomarańczowego Przygotowanie Jajka ucieramy z olejem ,sokiem pomarańczowym i cukrem. Dodajemy startą skórkę pomarańczową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. Ciasto nabieramy łyżką i wrzucamy na rozgrzany olej. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z miodem wymieszanym ze świeżym sokiem pomarańczowym

R'n'G Kitchen
Ciasto pomarańczowe. 160

cytrusy staram się je często jeść, ale też z ich udziałem przygotowywać desery, dania i inne smakołyki. Ostatnio na weekend upiekłam pyszne ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec je drugi raz :-). Przepis wzięłam z książeczki(...)ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Ponakłuwać długim cienkim szpikulcem ciepłe ciasto. Powoli nasączać ciasto sokiem z pomarańczy. Zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto udekorować lukrem z cukru pudru rozrobionym z sokiem pomarańczowym albo posypać samym cukrem pudrem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 176

Wszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji(...)temp. 200°C. Odstawiam na bok.Jajka na krem ucieram z cukrem na dość jasną, lekko płynną masę.Mieszam kremówkę i szklankę soku pomarańczowego, a w pozostałej ilości soku rozcieńczam proszek budyniowy. Mieszaninę kremówki i soku dodaję do jajek, mieszam, stawiam na palnikui na wolnym ogniu podgrzewam, ciągle mieszając. Po około 3 minutach, kiedymieszanka jeszcze się nie gotuje, dodaję rozcieńczony

W kuchni Karmel-itki
FRANCUSKIE ROGALIKI - MOCNO POMARAŃCZOWE 93

gdyż warto samemu się pokusić w jej produkcję w domu. Jest ona o niebo lepsza od tej, którą polecają nam supermarkety. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego dżem pomarańczowy 1 żółtko skórka pomarańczowa 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki cukru pudru A jak to zrobić: Ciasto francuskie podzielić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć dżem i zawinąć w rogalik. Blachę

Kuchnia w opałach
Babka piaskowa, cytrynowa 350

smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam! Babka piaskowa, cytrynowaPRZEPIS(żródło: Kuchnia polska, wyd. 1983 r)Temperatura piekarnika: 170ºC  | Czas pieczenia(...)aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) Lukier ok. 3/4 szkl. cukru pudru odrobina wrzątku 2-3 łyżki soku z cytryny   Przygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło. Dodawać kolejno żółtka, cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe mleko

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasteczka z wzorkiem 150

proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i wszystko miksujemy. Ciasto zwykłym wałkiem rozwałkowujemy, a wałkiem ze wzorkiem odciskamy wzór. Dowolną foremką wykrawamy ciastka. Układamy je na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Czekoladowa tarta dyniowa 261

łyżka cukru 5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu) 5-6 łyżek śmietanki 30% 1/2 łyżeczki żelatyny posiekana gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto(...)dodając sok z pomarańczy (tyle, aby zlepić ciasto w jedną, gładką całość) - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć gęsto widelcem, ponownie krótko schłodzić - schłodzone ciasto podpiec w 180-190 stopniach przez około 20 minut do zrumienienia - żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć mąką, ułożyć na cieście kawałek

Smakołyki Bereniki
Babka Madera 173

utworzyły piękny, złocisty grzbiet na cieście. Ociekającym syropem jasnej melasy, który nie wnikał do ciasta, ale delikatnie nasączał jego brzegi i osładzał cierpkość pieczonej pomarańczy. I jeszcze pięknym, żółto - słonecznym kolorem, który okazał się szczególnie kojący w mglisty, ciemny listopadowy dzień. Zjedzcie wielki, ciepły kawałek pomarańczowego słońca jeszcze w listopadzie, zanim w grudniu dopadnie Was zima! :) Składniki: 175 g masła(...)połączyć z maślaną masą. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. 4. Dodawać następnie stopniowo (na 4-5 razy) mieszankę mąk i proszku, na koniec skórkę pomarańczową i tyle soku, aby ciasto stało się miękkie (ale nie rzadkie!) ale zwarte. 5 . Przełożyć ciasto do blaszki na plasterki pomarańczy, wygładzić powierzchnię mokrą łyżką. 6 . Piec ok. 45-55 minut

Kuchnia Prezydentowej
Szarlotka z połówek jabłek z lukrem pomarańczowym 194

łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera. Ciasto będzie(...)Wstawić na 40 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pod koniec pieczenia (5 min przed końcem) przygotować lukier. Sok i cukier rozetrzeć dokładnie wierzchem łyżki, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Można tez wszystkie składniki przełożyć do malaksera. Zmiksować. Ciasto wyjąć z piekarnika i polać lukrem. Podawać od razu np. z gałką lodów lub po ostygnięciu. Smacznego

moj przepis na
Szybkie ciasto na poprawę nastroju 123

dużo pisać, ostatnio niespecjalnie dopisuje mi humor. Postanowiłam sobie go poprawić jakimś smakowitym ciastem. Na zły nastrój najbardziej pomaga mi czekolada albo szklanka soku pomarańczowego do śniadania. Stąd też pomysł na nowy wypiek- jest to ciasto mocno improwizowane, stąd moje zaskoczenie, że coś z niego wyszło. Smak podkręca odrobina przypraw korzennych i domowa frużelina, z której można zrezygnować albo zastąpić(...)margaryny 3 łyżeczki pudru 3 łyżeczki ciemnego kakao 3 łyżeczki mleka Dodatkowo: Frużelina lub dżem pomarańczowy Przesiać do naczynia mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Dodać cukier, mleko, sok, skórkę, olej i jajka. Wymieszać łyżką lub za pomocą miksera. Dodać pokruszoną czekoladę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1h w 180 stopniach. Po wystudzeniu

Wrzosowa Polana
Babka piaskowa w polewie czekoladowej 127

pomarańcza.Ubijamy jaja na puch z ksylitolem. Dodajemy cukier waniliowy nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Masło miękkie dodajemy w trakcie miksowania oraz skórkę pomarańczową i sok z pomarańcza. Ciasto mamy klejące i takie ma być. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy czekolad

Różowa kuchnia
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 149

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)grzałka góra-dół) i przygotuj nadzienie. Przygotowanie nadzienia: Gruszki umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i przełóż do szerokiego rondla. Zalej sokiem pomarańczowym, dodaj wydrążoną połówkę laski wanilii bez ziarenek (ziarenka zużyłeś do ciasta) i gotuj na średnim ogniu, aż gruszka się rozpadnie a całość zdredukuje się o połowę (około 30-40 minut). Wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj

Moja Delicja