ciasto z sokiem pomarańczowym - 1000 przepisów (strona:21/67)

Brzoskwiniowe wydmy 183

23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Krem 1 puszka brzoskwiń cukier do smaku 2 budynie śmietankowe 250 g masła Dodatki 2 paczki delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe Brzoskwinie odcedzić na sitku. Sok uzupełnić wodą tak aby było 1/2 l , wsypać

O kuchni z uczuciem
Moje rogale marcińskie 299

Połączyć i wyrobić aż ciasto będzie sprężyste. Następnie dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykryć w misce folią i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie przełożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (wymiary ok. 45x25 cm). Krótsze strony powinny stanowić górę i dół prostokąta. Na cieście ułożyć pokrojone w plastry(...)trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania należy powtarzać 3 razy. Za każdym razem trzeba obrócić ciasto i schłodzić je między wałkowaniem przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto nadaje się do robienia rogali.. Według przepis Margarytki należy zostawić je w lodówce na całą noc, ale ja nie miałam już czasu. Powinno

Pasja Smaku
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 192

będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Makowiec 253

mąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać(...)szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić. Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać cukier , skórkę pomarańczową , miód i orzechy włoskie. Smażyć 10 minut

Słodkości i nie tylko
Sernik krakowski 164

cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę  śmietany, zawijam w folię  i wkładam do zamrażalnika

Ciasteczkowy Potwór
Odwrócone ciasto z pomarańczami 328

Ciasto zachwyciło mnie od momentu, gdy zobaczyłam jego zdjęcie na blogu Kalejdoskop Renaty . Pięknie się prezentuje i smakuje obłędnie :) Przymierzałam się do niego od dłuższego czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka pomarańczowa na wielkanoc i nie tylko. 506

Zaczynam etap babek :) Kupiłam sobie super książkę "Babki i wieńce" C. Bardi, mam również nowiutką formę do pieczenia z kominem. Pierwsze próby pokazały, że ten rodzaj

Z butelką mleczka w tle
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 188

rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych  skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy

Chocolate Muffin Blog
Ciasto kubusiowe 217

olejuMasa pomarańczowa:1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia)3 budynie waniliowe / śmietankoweMasa śmietanowa:500 ml śmietanki 30%1 galaretka pomarańczowaDodatkowo:2 opakowania delicji2 galaretki brzoskwinioweSposób wykonania:1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Studzimy.2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy(...)mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia.3. Robimy masę śmietanową: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężącą galaretkę. Gotową masę wykładamy na delicje.4. Brzoskwiniowe galaretki rozpuszczamy w wodzie (zmieszamy trochę ilość wody niż jest to opisane

Kuchnia domowa Ani
Torcik z masą kubusiową i śmietanową 168

                            Wiele opinii usłyszałam i czytałam na tema masy z soku Kubuś. Zdania były bardzo podzielone, oczywiście musiałam sama się przekonać. I tak jak dla mnie masa

Ewa w kuchni
ciasto kakaowe z malinami i śmietaną galaretkową... 252

kakao 4 łyżki, maliny 20 dag, śmietana 30 % 400 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, sok z cytryny 1/4 szklanki w temperaturze pokojowej składniki: olej, jajka, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać wsypać mąkę, proszek, kakao i wymieszać nie za długo do połączenia składników do ciasta wsypać maliny i wymieszać delikatnie tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką

W Mojej Kuchni Lubię
minipączki z advocatowym kremem patisserie 170

ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 50 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych 250 ml mleka 20 ml spirytusu sok i skórka z połowy cytryny szczypta soli 50 g stopionego masła na krem: 6 żółtek 40 g mąki pszennej 450 ml mleka ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej 75 ml likieru jajecznego dodatkowo: sok(...)wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać długo aby było porządnie napowietrzone. Będzie dość luźne ale takie ma być, nie należy dodawać mąki, bo pączki wyjdą twarde. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, delikatnie rozwałkować na grubość około centymetra

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ROGALE MARCIŃSKIE 171

mielonych orzechów (migdałów i włoskich) 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % lukier i posypka 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy skórka pomarańczowa, kandyzowana orzeszki arachidowe (bez soli) posiekane A jak to zrobić: Drożdże pokruszyć do miski, dodać po 1 łyżce mąki, cukru i mleka. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć ściereczką(...)minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i piec 20 - 25 minut w 180 stopniach, aż uzyskają złocisty kolor. Po przestygnięciu posmarować lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym) i posypać orzeszkami i skórką pomarańczową. Jeśli chcemy ich smakiem cieszyć się nieco dłużej, połowę schować przed rodziną

Kuchnia w opałach
Ciasto z buraczków i marchewki :) 149

pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli kilka kropli olejku migdałowego do ciast 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki i buraków lub startej marchewki i buraków 3 łyżki skórek pomarańczowych w syropie 5 cl soku z marchewki i buraka 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym(...)kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, marchewkę z buraczkami.  Formę obsmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym 180*C piekarniku przez około 65 min ( góra dół ) Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto się nie lepi. Mam nadzieję, że będzie wam smakować

Jemy Pijemy